Manşetler

Sony yeni kamera ve parmak izi tarayıcısına sahip Xperia Z5 ailesini tanıttı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-xperia-z5-020915-3

Sony’nin bu yıl içinde piyasaya sürdüğü Xperia Z3+, bir amiral gemisi telefonu olmak için biraz ”yetersiz” olarak nitelenmişti. Şirket, Xperia Z3+’ün ardından oluşan karamsarlığı, üç cihazdan oluşan Xperia Z5 ailesiyle dağıtıyor. Sony Xperia Z5 ailesi, günümüzde amiral gemisi telefonlarda olması beklenen çok sayılda özelliği bünyesinde barındırıyor.

Sony Xperia Z5 ailesi orijinal Xperia Z5, daha küçük ve güçlü Xperia Z5 Compact ve daha büyük ekranlı ve etkileyici Xperia Z5 Premium’dan oluşuyor.

Xperia Z5 ailesinden zirveyi teşkil eden Xperia Z5 Premium, ”4K çözünürlüğe sahip ilk akıllı telefon” olma unvanını taşıyor. Cihazın 5.5 inç ekranı, 3840 x 2160 piksel çözünürlük sunuyor. Sony Xperia Z5 Premium ile 4K içerik kaydetmek, paylaşmak ve izlemek mümkün hâle geliyor.

sony-xperia-z5-020915-1
Görsel: Pocket-lint

Sony’nin alışılagelmiş OmniBalance tasarım dilini muhafaza eden Xperia Z5 Premium’un ekranı 801 ppi gibi inanılmaz bir piksel yoğunluğuna sahip. Sony, 4K’ya geçiş yapmasının nedenini 2K içerik olmaması olarak gösterse de, bu argüman kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak 801 ppi’ın dudak uçuklatacak cinsten bir çözünürlük olduğu kesin.

Orijinal Xperia Z5’te ise 1920 X 1080 piksel çözünürlüğünde 5.2 inç ekran bulunuyor. Xperia Z5 Compact’ta ise ekran boyutu 4.6 inçe ve ekran çözünürlüğü 1280 x 720 piksele iniyor.

Xperia Z5 Premium’un 4K ekranı dışında Xperia Z5 ailesinin cihaz özellikleri arasında somut farklar bulunmuyor. Her üç telefon da yeni bir Sony Exmor RS sensörle birlikte geliyor.

23 megapiksellik kamera sensörünün hazırlanmasında Sony’nin dijital görüntüleme uzmanlarıyla birlikte çalışılmış ve Sony Alpha teknolojilerine yer verilmiş. Xperia Z5 telefonların kameraları, Hybrid AF faz tespit sistemi sayesinde 0.03 saniyelik odaklama hızlarına ulaşabiliyor. Sony’nin de bir hayli övdüğü Xperia Z5 kameralarına dair beklentilerin yüksek olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Sony Xperia Z5 ailesinin tüm üyelerinde Qualcomm Snapdragon 810 işlemci bulunuyor. Orijinal Xperia Z5 ve Xperia Z5 Premium’da bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Xperia Z5 Compact’ta ise eşlik görevini 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza devralıyor.

Sony Xperia Z5 ailesinin her üç modelinde de eski güç butonunun yerine yerleştirilen bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Akıllı telefonların kenarında bulunan parmak izi tarayıcısı ile kullanıcılara daha güvenli bir kilitleme/ kilit açma yöntemi sunuluyor. Buna ek olarak, parmak izi tarayıcısı gelecekte mobil ödeme yöntemlerinde de kullanılabilecek.

Geçmişte olduğu gibi, yeni Xperia telefonları da önemli Sony teknolojilerini barındırıyor. Yüksek çözünürlüklü müzik desteği, yeni MDR-NC750 kulaklıkların kullanılması durumunda gelen gürültü önleme özelliği, PS4 Remote Play gibi özellikler Sony Xperia Z5 ailesi telefonlarında mevcut.

sony-xperia-z5-020915-2
Görsel: Pocket-lint

Genel hatları itibarıyla Xperia Z5 telefonlarının tasarımı Xperia Z ailesinin geçmiş modellerine bir hayli benziyor. Ancak arka cam panele donmuş bir görüntü verilmesi, telefonlara hoş bir hava kazandırıyor. Biraz daha kare gibi gözüken akıllı telefonlarda Xperia markasının da cihazın kenarına kazınması, göze oldukça etkileyici geliyor.

Orijinal Sony Xperia Z5 altın rengi, siyah, beyaz ve yeşil renk seçenekleriyle birlikte gelecek. Xperia Z5 Compact’ta ise siyah, beyaz, sarı ve mercan kırmızısı renk seçenekleri bulunuyor. Xperia Z5 Premium’da ise altın rengi, gümüş ve siyah renk seçenekleri sunuluyor.

Sony Xperia Z5 ve Xperia Z5 Compact, ekim ayında satışa sunulacak. Xperia Z5 Premium ise kasımda raflardaki yerini alacak. Akıllı telefonların satış fiyatları ise henüz açıklanmadı.

İLGİLİ HABERLER