Manşetler

Sony Xperia XZ1 ve Xperia XZ1 Compact resmiyet kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
sony xperia xz1
Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 ve Xperia XZ1 Compact telefonlarının duyurusunu bugün IFA 2017 kapsamında Berlin’de düzenlediği bir etkinlikte duyurdu. Sony Xperia XZ1’in eylül ayından itibaren piyasaya sunulmaya başlandığı belirtildi. Sony’nin yeni amiral gemisi Android telefonu ve onun daha küçük ekranlı versiyonuyla ilgili detaylar bu haberde yer alıyor.

Sony Xperia XZ1: Tasarım

  • Xperia XZ1: 7.4 mm. kalınlıklı, şık görünümlü, tek parça metal gövde
  • Xperia XZ1 Compact: Cam fiber sentetik naylon gövde
sony xperia xz1 compact
Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1, tek bir parça alüminyumdan üretilmiş, şık görünümlü bir metal tasarıma sahip.

Telefonun her iki kenarı da yuvarlatılmış hatlara sahip. Kenarda yer alan üç anten kesintisi sayesinde telefon nasıl tutulursa tutulsun, iyi bir ağ bağlantısı sunuyor.

Biraz daha kompakt ve kaba görünümlü Xperia XZ1 Compact ise cam fiber sentetik plastik malzemeden üretiliyor. Hafiflik hissini iyi şekilde veren bu telefonun da güçlü olduğu belirtiliyor.

Daha önceki Sony Xperia telefonlarından alıştığımız üzere, sağ kenarda ses tuşları, güç ve kamera butonları sıralanıyor. Güç butonuna yine parmak izi okuyucu yerleştiriliyor.

Her iki telefon da IP65/68 sertifikasıyla suya ve toza karşı dayanıklı yapıya sahip. Böylelikle 1 metre derinlikteki suda 30 dakika boyunca herhangi bir zarar görmeden kalabiliyor.

Sony Xperia XZ1: Ekran

  • Xperia XZ1: 5.2 inç Full HD, HDR ekran
  • Xperia XZ1 Compact: 4.6 inç 720p ekran
sony xperia xz1
Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1’de 5.2 inç Full HD ekran bulunuyor. Bu, telefonu diğer amiral gemisi rakiplerine daha küçük boyutlu ve düşük çözünürlüklü ekrana sahip bir telefon yapıyor. Ancak bu telefonun da ekranını ilginç kılacak bir özellik mevcut.

Ekranın HDR desteği bulunuyor. Böylelikle Amazon Prime Video veya Netflix gibi servislerin sunduğu HDR özellikli videoların keyfini çıkarmak, daha canlı ve gerçekçi renklerle multimedya deneyimi yaşamak mümkün olacak.

Xperia XZ1 Compact’ın ekranı ise o kadar ilgi çekici görünmüyor. 4.6 inçlik panel 720p HD çözünürlüğe sahip, HDR desteği ise bulunmuyor. Ne var ki, küçük boyutları sayesinde bu telefonu da tek elle rahatlıkla kullanmak mümkün olacaktır. Ekranın parlak ve net olduğu da dile getirilen diğer dikkat çekici noktalar arasında bulunuyor.

Sony Xperia XZ1: Kamera

  • 19MP arka kamera, 960fps Süper Ağır Çekim
  • Xperia XZ1: 13MP ön kamera
  • XZ1 Compact: 8MP süper geniş açılı ön kamera

Hem Sony Xperia XZ1 hem de Xperia XZ1 Compact, 19 megapiksel arka kameralara sahip. Kameralar, özellikler bakımından Xperia XZ Premium’da gördüklerimizi sunuyor.

Yani, Xperia XZ1 ve XZ1 Compact modelleriyle saniyede 960 kare hızında süper ağır çekim videolar çekmek mümkün oluyor. Aynı zamanda Sony’nin sunduğu farklı çekim modları ve kamera uygulamalarını da kullanma fırsatı doğuyor.

Bununla birlikte, iki yeni alanda yenilikler görüyoruz. Bunlardan ilki, burst modunda da hareket eden nesneye sürekli şekilde odaklama imkanının sunulması. Bu, Sony’nin öngörülebilir faz algılama özelliği sayesinde mümkün oluyor. Böylelikle sadece 10 saniyede, her şey odaklanmış ve net kalmış şekilde 100 kadar çekimi art arda gerçekleştirmek mümkün oluyor.

İyileştirme yapılan ikinci alan ise Tahmine Dayalı Yakalama özelliği oluyor. Gülümseme algılama, telefonun siz çekim tuşuna basmadan art arda üç kare çekmesini sağlayacak. Böylelikle XZ1 ile bir kişinin gülümsemesini kaçırmak gibi bir durum söz konusu olmayacak.

Ön tarafta ise iki cihazda farklı kameralar görüyoruz. Xperia XZ1’de 13 megapiksel lens bulunurken, XZ1 Compact ise 8 megapiksel çözünürlüklü, süper geniş açılı lens barındırıyor. Bu lens 120 derecelik görüş açısı sunuyor, bu sayede selfie fotoğraflara daha fazla kişi sığdırmak mümkün olacaktır.

Sony Xperia XZ1: Pil

  • 2700mAh pil

Hem Xperia XZ1 hem de Xperia XZ1 Compact’ta 2700 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu, düşük profilli model için iyi haber, ancak daha büyük ekranlı XZ1 için biraz zayıf kalınan nokta olarak değerlendirilebilir.

Diğer bir deyişle, Xperia XZ1’in selefinden, yani Xperia XZ’den 200 mAh daha düşük kapasiteli pili bulunuyor. Bu durum pil ömrü konusunda çeşitli soru işaretlerinin yükselmesine neden olacaktır. Pil performansı hakkında yargıya varmak için detaylı incelemeyi beklememiz gerekecek.

Sony Xperia XZ1: Performans ve yazılım

  • Snapdragon 835, 4 GB RAM, Android Oreo, microSD
  • Xperia XZ1: 64 GB dahili hafıza
  • XZ1 Compact: 32 GB dahili hafıza

Sony Xperia XZ1 içerideki bileşenler bakımından bir amiral gemisi telefondan beklenen özellikleri sunuyor.

HTC U11, OnePlus 5 ve hatta Sony Xperia XZ Premium’da gördüğümüz üst seviye işlemci Snapdragon 835’i bu telefonda da görüyoruz. Ayrıca 4 GB RAM sayesinde çoklu görev performansı da iyi seviyede olacaktır.

64 GB dahili hafıza ve microSD kart yuvası da fotoğraflar, videolar, müzik parçaları, oyunlar ve uygulamalar için yeterli alanın elde edileceğini gösteriyor.

Xperia XZ1 Compact da teknik özellikler bakımından aşağı kalmıyor. Snapdragon 835 işlemci ve 4 GB RAM bu telefonda da mevcut. Sadece 64 yerine 32 GB dahili hafıza sunuluyor. microSD kart yuvası da mevcut.

Her iki telefon da Google’ın mobil işletim sisteminin en güncel sürümüyle, yani Android Oreo ile yüklü olarak gelecek. Bununla birlikte Sony’nin Xperia kullanıcı arayüzünü de göreceğiz.

Sony Xperia XZ1: Ses

  • Ön tarafta çift hoparlör
  • S-Force Surround ile yüzde 50 daha iyi ses basıncı

Sony’nin Hi-Res ses desteği Xperia XZ1 ve XZ1 Compact modellerinde de sunulmaya devam ediliyor. Her iki telefon da daha yüksek bit hızına sahip ses dosyalarını destekliyor. Aynı zamanda MP3 dosyalarının kalitesini de yukarı doğru artırabiliyor.

3.5 mm. kulaklık jakı da yer almaya devam ediyor. Sony, her iki telefonun ön tarafında çift hoparlöre yer veriyor. Bu hoparlörler S-Force Surround teknolojisini de barındırıyor. Böylelikle Sony, ses basıncının selef ürünlere göre yüzde 50 oranında iyileştirildiğini söylüyor. Bu da daha yüksek sesli ve net müziğin hoparlörlerden yayılması demek.

Sony Xperia XZ1: Renk seçenekleri

  • Xperia XZ1: Ay Mavisi, Uzay Pembesi, Sıcak Gümüş ve Klasik Siyah
  • Xperia XZ1 Compact: Klasik Siyah, Beyaz Gümüş, Ufuk Mavisi ve Alacakaranlık Pembesi
sony xperia xz1 compact
Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 için dört farklı renk seçeneği mevcut. Sony bunları Ay Mavisi, Uzay Pembesi, Sıcak Gümüş ve Klasik Siyah olarak adlandırıyor.

Xperia XZ1 Compact için de dört farklı seçenek bulunuyor. Bunlar da büyük kardeş ile aynı renklerde, ancak tonlar biraz daha farklı. Klasik Siyah, Beyaz Gümüş, Ufuk Mavisi ve Alacakaranlık Pembesi şeklinde sıralanıyor.

İLGİLİ HABERLER