İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Sony Xperia S – Galeri & Video

sony-xperia-s-inceleme-00022

Geçen yılın sonlarında Sony Ericsson’daki Ericsson payını satın alıp bu şirketi Sony Mobile olarak yeniden yapılandıran Sony, kurguladığı “dört ekran” stratejisi için gereken şartları sağlamıştı. 2012 harekete geçilen yıl olacaktı ve ilk ürünleri mobil tarafta gördük. Sony markası altında sunulan ilk Xperia ocak ayının başlarında düzenlenen CES 2012’de geldi. Xperia S, Sony’nin geleneksel tasarım çizgisini yansıtması ve ayrıca uzun yıllar sonra Sony markası altında sunulan ilk telefon olması bakımından dikkat çekti.

Sony Xperia S’i Barselona’da kısaca deneyimlemiş ve izlenimlerimizi aktarmıştık. Bunun ardından Türkiye’deki müşterilerin de Sony Xperia S ile tanışması gecikmedi. Sony’nin ve 2012’nin ilk Xperia’sı yurt dışında piyasaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra ülkemize de teşrif etti. 4.3 inç’lik 720p ekranı, 32 GB dahili belleği ve 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemcisiyle hem Xperia serisinin hem de akıllı telefonlar segmentinin yüksek bölgelerine konumlandırılan bu cihazın merak ettiğiniz ayrıntıları için yazının devamında yer alan Sony Xperia S incelemesine bekliyoruz.

Video: Sony Xperia S İncelemesi

Galeri: Sony Xperia S
[nggallery id=899]

Tasarım

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Sony Xperia S’in tasarımı Japon şirketin çizgisini yansıtacak nitelikte. Sony Ericsson döneminde başarılı ve sıradışı tasarımlar görüyorduk. Xperia S’in tasarımının biraz daha gelenekçi, ancak Sony kimliğini taşır nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Telefonun tepesindeki Sony logosu nedense sanki bir Sony televizyonuna bakıyormuş hissini uyandırıyor, geçici bir süre için de olsa. Telefonun siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Beyaz renk cihazın plastik yapısını biraz daha ortaya çıkaran nitelikte, siyah ise o havayı saklıyor, üstüne üstlük telefona daha ağır bir hava katıyor. Gençlerin tercihi beyaz renk olabilir, ancak bizim bu telefonda tercihimiz siyah renk olurdu.

sony-xperia-s-inceleme-00023

Sony Xperia S 128 x 64 x 10.6 mm.’lik boyutlarıyla giderek daha da incelen akıllı telefonların bulunduğu ortamda biraz kalın duran bir seçenek, ayrıca boy açısından da biraz üstün olduğunu söylemek gerek. Buna karşılık cihazın biraz kavisli yapılan arka tarafı ve yumuşatılan kenar ve köşeleri sayesinde telefon avuç içinde rahatlıkla tutulabiliyor. 144 gr. ağırlık gövdeye iyi şekilde yayılmış, telefonun ağırlığının çok fazla hissedilmediğini söyleyebiliriz.

Sony Xperia S’in önünün büyük bir kısmını çizilmelere karşı dayanıklı cam kaplıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi en tepede Sony logosu bulunmakta. Sony telefonun kenarıyla hoparlörü arasına sıkıştırılmış gibi görünüyor, ancak telefonu biraz daha kısa tutma isteği buna neden olmuş olmalı. Sony logosunun sol tarafında telefonun şarj durumunu, gelen bildirimleri, vb. haber veren bir LED indikatörü, sağında ise 1.3 megapiksel, görüntülü görüşmelere özel kamera bulunuyor. Cihaz kapalıyken 4.3 inç’lik ekranı gövdeden ayırmak bir hayli zor. Bu, cihazın ekranının siyah renk seviyesinin ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

sony-xperia-s-inceleme-00008

Sony Xperia S’i ve ondan sonra tanıtılan diğer Sony Xperia telefonlarını farklı kılan ekranın altındaki şeffaf şerit. İçinde Android’e özel navigasyon tuşlarının ikonlarını barındıran bu şeffaf şerit telefonun görsel güzellik öğelerinden bir tanesi. İkonları hem önden hem de arkadan bakınca rahatlıkla görebilirsiniz. Telefonu ilk kullanmaya başladığınızda ister istemez bu şerit üzerine dokunup navigasyon tuşlarını kontrol etmeye çalışabilirsiniz, ancak bu şerit üzerindeki ikonlar sadece birer tanımlayıcı. Ayrıca şeffaf şeride biraz yakından bakarsanız, içinde köşegen desenli bir şerit göreceksiniz. Bu şerit telefonun Wi-Fi anteninin bir parçası olarak işlev görüyor. Öte yandan, Sony’ye göre bu şeffaf şerit telefonun ekranının güzelliğinin altını çizme işlevini görüyor. Anlayacağınız üzere, Sony burada bir benzetmeye başvuruyor.

Sony Xperia S’te navigasyon tuşlarının işlevleri şeffaf şeridin üstüne konumlandırılmış üç adet dokunmatik nokta yardımıyla gerçekleştiriliyor. Dokunmatik noktaların yer aldığı bu bölge biraz dar ve zaman zaman navigasyon tuşlarını kontrol etmek istersen ekranın alanına girebilir ve istemediğiniz şeyler yapabilirsiniz. Özellikle Facebook uygulamasındaki fotoğraf galerilerinde dikkat, beğenmek istemediğiniz fotoğrafları kazara beğenebilirsiniz. Bu arada şeffaf şerit üzerinde yer alan ikonların aydınlatmasının her zaman aktif olmaması, hangi dokunmatik noktanın hangi işlevi gerçekleştirdiğini karıştırmanıza neden olabilir. Eğer telefonu kullandıkça tuşların diziliş sırasına alışırsanız bu, sorun olmaktan çıkabilir.

sony-xperia-s-inceleme-00003

Sony Xperia S’in sol kenarında microUSB, sağ kenarındaysa micro HDMI portu yer alıyor. Bu iki portu da kapak arkasına gizleyen Sony bu şekilde telefonun görsel bütünlüğünü bozmamış oldu. Ne var ki, bu kapakları kapatmak biraz zorluyor. Telefonun sağında ses tuşları ve kamera tuşu bulunmakta. Sony bu tuşların boyutunu biraz artırmış ve basılmasını daha kolay hâle getirmiş. Xperia arc ve neo’daki küçük ve basması biraz zorlayan kamera tuşundan sonra Xperia S’te daha sade ancak daha kolay kullanılan bir tuş görmek memnuniyet verici. Cihazın üst kenarında 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve güç butonu bulunmakta.

Xperia S’in bataryası yerinden çıkarılamıyor, bunun yanı sıra microSD kart yuvası da yok. microSIM kart yuvasının bulunması da bir hayli ilginç. Aslında tüm bu unsurları bir arada değerlendirdiğimizde Sony’nin arka kapağı çıkarılmayan bir telefon tasarlayabileceğini düşünmeden edemiyoruz. Yine de Sony, Xperia S’e çıkarılabilen bir kapak eklemeyi uygun görmüş. Bu ince plastik levha yukarı doğru hafifçe ittirilerek açılabiliyor. Eğer sürekli SIM kart değiştirme gibi bir durum söz konusu değilse, problem yok. Aksi takdirde, kapak birkaç kez çıkarılıp takıldıktan sonra hafifçe yerinden oynamaya başlayabilir. Bunun dışında arka kapak parmak izi tutmama konusunda bir hayli başarılı. Ancak belli bir süre sonra parlak ışık altında baktığınızda üzerinde hafif de olsa ufak tefek çizikler görebilirsiniz.

sony-xperia-s-inceleme-00016

Arka tarafla ilgili konuşmaya devam edecek olursak, Sony Xperia S’in sade ve ağır havası arkada da korunmuş. 12 megapiksel kamera yine oldukça kenara yerleştirilmiş, bunun yanına LED flaş yerleştirilmiş. Bunların hemen yanında hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Aşağı doğru ilerlediğinizdeyse bir Sony Ericsson logosu yer alıyor. Şeffaf şeridin altındaysa Xperia logosu belli belirsiz seçilebiliyor.

Donanım

Sony Xperia S’in en dikkat çekici yanı siyah renk bakımından bir hayli doygun olan, aynı zamanda iPhone 4 ve 4S’in Retina ekranından bile daha yoğun piksel sahibi LED arkadan aydınlatmalı ekranı. 4.3 inç büyüklüğündeki bu ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Hem yüksek piksel yoğunluğu hem de derin siyahlık sayesinde Xperia S’in oldukça keskin, berrak ve yüksek kontrastlı görüntüler sunduğunu söyleyebiliriz. Mobile BRAVIA Engine teknolojisinin de buna katkıda bulunduğu bir gerçek. Bu açıdan her şey güzel hoş, ancak görüş açısı artmaya başladıkça renk doğruluğunda sapmalar görmeye başlıyoruz.

sony-xperia-s-inceleme-00006

Sony’nin Qualcomm ile yüksek profilli telefonlarında yürüttüğü donanım ortaklığı Xperia S ile de devam ediyor. 2012’nin ilk Xperia akıllı telefonu 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8260 yongasetle birlikte sunuluyor. Buna Adreno 220 grafik işlemci eşlik ediyor. 1 GB RAM ve 32 GB dahili belleğin bulunduğu cihazda yukarıda da belirttiğimiz gibi microSD kart yuvası bulunmuyor. 32 GB’lık alan fazlasıyla yeterli, microSD kart ihtiyacının hissedileceğini düşünmüyoruz.

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, DLNA, Wi-Fi Hotspot, GPS, GLONASS, HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.8 Mbps gibi çoğu akıllı telefonda karşımıza çıkan bileşenlerin yer aldığını görüyoruz. Bunların arasına bir de NFC’yi ekleyelim. Geçen yıl itibariyle yavaş yavaş akıllı telefonlara giren bu teknolojiye Sony de kayıtsız kalmadı, üstelik daha sonra değineceğimiz yenilikçi bir uygulama sayesinde telefon deneyimini biraz daha üst seviyeye çıkarıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi artık standart olarak nitelendirebileceğimiz modüller de Xperia S’te hazır şekilde geliyor.

Yazılım

Sony Xperia S tanıtıldığında Ice Cream Sandwich çıkalı üç ay olmuştu. Buna bir de cihazın tanıtılışından piyasaya çıkışından bu yana geçen süreyi ekleyin. Arada birkaç aylık süre var. Ancak Sony Xperia S’i satın alanların en azından kısa bir süre için bu telefonu Android 2.3 Gingerbread ile kullanmaları gerekiyor. Neyse ki, Sony Ice Cream Sandwich güncellemeleri konusunda açık davranıyor. Son haberler Xperia S’in ICS güncellemesini haziranda alacağı şeklindeydi.

sony-xperia-s-arayuz-00003

Sony Xperia S’in yazılım tarafında 2011 model Xperia’lara göre çok fazla bir farklılık sunduğunu söyleyemeyiz. Yine sadeliği ön planda tutan Sony kolay kullanımlı, göz alıcı unsurlara sahip Xperia kullanıcı arayüzünü 2012 yılına da taşıyor. Tabii, geçen yıla göre farklılıklar var. Bileşenlerin tasarımda ufak tefek oynamalar yapılmış, genel görünümde tüm bileşenleri bir bulut şeklinde görüntülemek, herhangi bir bileşene dokunulduğunda bileşenin yer aldığı sayfaya gitmek mümkün. Yine Sony tarafından sunulan farklı temalar, özel duvar kağıtları bulunuyor. Bu gibi görsel unsurların Xperia S’in zaten oldukça keskin ve çekici bir görsel deneyim sunan ekranına ayrı bir hava kattığını söylemek gerek. Bu arada cihazda ekran görüntüsü almak için 2011 model Xperia’larda olduğu gibi güç butonuna uzun süre basmak ve açılan menüden “ekran görüntüsü al” seçeneğine dokunmak yeterli. Alınan ekran görüntüsü farklı yöntemlerle de paylaşılabiliyor.

Galeri: Sony Xperia S Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=900]

2011 model Xperia’larda gördüğümüz çoğu uygulamayı Xperia S’te de görüyoruz. Xperia Football Downloads, PlayNow, Office Suite, Neo Reader, Facebook ve WhatsApp Messenger bunların arasında yer alıyor. Dosya yönetim işi ASTRO adlı uygulamaya emanet edilirken Exchange ActiveSync destekli Moxier Pro da itmeli e-posta servislerinden yararlanmak isteyen kurumsal kullanıcıların tercihi olabilir. Veri Görüntüleyici adı verilen uygulama Xperia S ile mobil genişbant paketi kullananların kotalarını idareli biçimde kullanmasına yardımcı oluyor. Bunun dışında Google’ın servislerine, her cihazda yüklü gördüğümüz Haritalar, Google+, Latitude gibi uygulamalar da yüklü gelmekte. Ayrıca Google Play Store’da da ücretli ücretsiz birçok uygulama Xperia S sahiplerini bekliyor.

sony-xperia-s-arayuz-00004

Sony Xperia S Türkiye’de Turkcell tarafından satılıyor. Bu nedenle Turkcell’in Nimbuzz, T-Market, Turkcell Müzik, Yol Bilgisi gibi uygulamalar da yüklü geliyor. Bunların bazıları Xperia S’in 720p çözünürlüklü ekranı için tam olarak ölçeklenmemiş. Sonuç olarak görüntünün esnetilerek ekrana verilmesi, siyah renkli boş alanın görülmesi gibi durumlar meydana geliyor. Öte yandan Turkcell’in reklam müziği de telefonun varsayılan zil sesi olarak geliyor.

Sony, geçen yıldan itibaren Türkiye’de sattığı Xperia akıllı telefonlarda Türkçe F klavye desteği sunmaya başlamıştı. Bu destek Xperia S’e de taşınıyor. F klavye de, Q klavye de kullansanız, Sony Xperia S’in tam boyutlu sanal klavyesi Türkçe karakterler için ek çaba sarfetmeden sanki fiziksel klavyeyle yazı yazma kolaylığı sunuyor. Tuşların çoğalması her biri için ayrılan alanı biraz azaltıyor, ancak bu durumun yazı yazmayı zorlaştırdığı, yanlış harflere dokunma ihtimalini artırdığı söylenemez. Bu arada isteyenler basitleştirilmiş Q klavyeden de faydalanabilir. Bu durumda tuşların biraz daha büyüyecektir, ancak Türkçe harfleri yazmak için ek çaba gerekiyor.

sony-xperia-s-arayuz-00027

Sony Xperia S’i bilgisayara bağladığınızda PC Companion adı verilen bir yazılımın bilgisayara yüklenmesini öneren bildirimle karşılaşacaksınız. Cihazın yazılım güncelleme işlemlerinin bu araç yardımıyla yapıldığını da göz önünde bulundurduğumuzda, PC Companion’ın yüklenmesi yararlı olur gibi görünüyor. Bunun yanı sıra multimedya transferi veya diğer konularda da bu yazılım yardımcı oluyor. Mac kullanıcıları içinde “Bridge for Mac” adı verilen özel bir yazılım kullanılabilir.

Performans ve Batarya

Donanım bölümünde de belirttiğimiz gibi Sony Xperia S’te çift çekirdekli 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon işlemci ve Adreno 220 GPU yer alıyor. Her ne kadar bu bileşenlerin içinde bulunduğumuz zamanın en üst konumdaki bileşenleri olduğunu söyleyemeyecek olsak da, Xperia S’te iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Telefonun kullanıcı arayüzünde gezinmek akıcı bir şekilde gerçekleştiriliyor, dokunmatik ekranın tepkiselliği oldukça iyi. Oyun konusunda da Xperia S’in yeterli olduğu söylenebilir. Telefonu test ettiğimiz süre boyunca da çökme, kilitlenme veya yeniden başlatma gibi bir durumla karşılaşmadık.

SmartBench 2012 ile yaptığımız benchmark testinin sonuçlarına baktığımızda bu telefonun elde ettiği puanların dört çekirdekli Tegra 3 işlemci taşıyan cihazlar veya Samsung’un çift çekirdekli işlemci barındıran cihazlarının gerisinde kaldığı görülüyor. Rakamların dili bu olsa da, kullanıcı deneyimi açısında yukarıda da belirttiğimiz gibi rahatsız edici bir durum söz konusu değil.

SMARTBENCH 2011 PUANI
Cihaz Üretkenlik Oyun
Sony Xperia S
Android 2.3.7, 1.5 GHz
2055 2052
Samsung Galaxy Note
Android 2.3.6, 1.4 GHz
3108 1520
Samsung Galaxy S2
Android 4.0.3, 1.2 GHz
2377 1631
LG Optimus 2X
Android 2.3.4 , 1.0 GHz
2026 1942

Sony Xperia S’in mobil internet performansı da fena sayılmaz. Kod ve içerik açısından yoğun olan sayfalar bile hızlı sayılabilecek sürede yükleniyor. Sayfa içinde yakınlaştırma ve kaydırma işlevleri düzgün bir şekilde gerçekleştiriliyor. SunSpider Benchmark testi de bu izlenimlerimizi yanlış çıkarmayacak şekilde 2738.5 ms +/- %3.6 gibi bir sonuç verdi.

Sony Xperia S’te 1750 mAh kapasiteli sabit bir batarya bulunuyor. Katalog değerlerine baktığımızda bu bataryanın 420-450 saat arası bekleme ve 7-8 saat civarında konuşma imkânı sağladığı belirtiliyor. Yaptığımız incelemelerde 3G ve arkaplanda veri aktarımının açık, ekran parlaklığını yarının üstünde seviyede olduğu durumda bataryanın 12-16 saat arasında bir çalışma süresi sunduğunu gözlemledik. Anlayacağınız üzere, Xperia S bir günü rahatlıkla çıkaracak kapasiteye sahip, ancak ertesi gün kullanmadan önce telefonu yeniden şarj etmekte yarar var.

sony-xperia-s-arayuz-00001

Sony Xperia S’in önünde 1.3 megapiksel web kamerası yer alıyor. Buna rağmen cihaz ile 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yapılmıyor. Söz konusu kamera daha çok Skype veya Google Talk gibi uygulamalarda görüntülü görüşme işlevlerinden yararlanma fırsatı sunuyor. Telefonun görüşme kalitesinin iyi olduğunu söylemeliyiz. Karşı tarafın sesini rahat bir şekilde almak mümkün. Öte yandan Xperia S’in çekim kalitesini de iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz, kapalı, çekim gücünün nispeten düşük olduğu ortamlarda bile telefon görüşmelerini kesintisiz biçimde gerçekleştirmek mümkün.

Kamera

Sony’nin dijital fotoğrafçılık alanındaki tecrübelerinin yansımasını Sony Xperia S’te de görüyoruz. 12 megapiksel, 1080p HD video kayıt yetenekli kameranın varlığı bu telefonun temel işlevlerinden bir tanesinin de her yerde düzgün fotoğraf çekimini sağlamak olduğunu ortaya koyuyor. Kamera arayüzünde de çekim sürecini sadeleştiren bazı oynamalar yapılmış. Geçen yılın Xperia’larında ekranın solundan sağına doğru parmak sürüklendiğinde açılan ayar penceresi sadeleştirilmiş, bu sürükleme mekanizması kaldırılmış. Otomatik sahne modu bulunduğunuz ortama göre en iyi modu seçiyor ve düzgün şekilde çekim yapmanızı sağlıyor. Aynı şekilde elle ayar yapmayı sevenler için de beyaz dengesi veya pozlama ayarları kullanıcıya bırakılabiliyor. Yüz tanıma, otomatik odaklama, ekrana dokunarak belirli bir noktaya odaklama gibi odaklama yöntemleri mevcut.

sony-xperia-s-kamera-00038

Fotoğraf ve video çekim işlemleri için cihazın sağ kenarında bir kamera tuşu yer alıyor. Bu tuşu geçen yılın Xperia’larındakine göre biraz daha genişletilmiş ve derinleştirilmiş. Bunu memnuniyetle karşıladığımızı bir kez daha belirtelim. Bu tuş yine iki kademeli, yani bir kere basmak konuya odaklanma ve ikinci kez basmak ise çekimi gerçekleştirme işini görüyor. Bunun dışında ekran üzerindeki çekim tuşunu kullanmak veya ekrana dokunarak çekim yapmak da mümkün kılınmış.

Galeri: Sony Xperia S’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=901]

Sony Xperia S maksimum 12 megapiksel çözünürlükte, 4000 x 3000 ebatlarında fotoğraf çekimi yapıyor. 16:9 fotoğraf isteyenler için çözünürlük 9 megapiksele düşüyor. Xperia S güneşli havalarda, aydınlık ortamlarda oldukça başarılı, renk doğruluğu oldukça yüksek kareler yakalıyor. Aslına bakarsanız, kapalı havalarda da çekim kalitesinin kötü olduğu söylenmez. Detayları yakalama konusunda da kamera iyi. Çektiğiniz fotoğraflara yakınlaştırma yaptığınızda detayları rahatlıkla farkedebilirsiniz. Gece manzara çekimlerinde detaylar oldukça iyi bir şekilde yansıtılıyor, ancak gürültünün varlığı gözlenmeye devam ediyor. Arkada yer alan LED flaş ışığın yetersiz olduğu ortamlarda işe yarıyor. Eğer tamamen karanlık bir ortamda flaşla çekim yaparsanız da gürültünün varlığını hissedeceğinizi söyleyelim.

sony-xperia-s-kamera-00057

Sony Xperia S’in kamerasının netleme konusundaki başarısı yakın çekim fotoğraflarda etkisini gösteriyor. İstanbul’da artık sonlanan lale devrinin sonlarına yetiştik ve Xperia S ile bol bol rengarenk laleleri fotoğrafladık. Elde ettiğimiz pozların profesyonel makinelerden çıkanlar kadar başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Video: Sony Xperia S 1080p Örnek Video

Xperia S giderek yükselen dalgaya uygun şekilde 1080p HD video kaydı gerçekleştirebiliyor. 1 dakikalık 1080p video kaydı yaklaşık 100 MB civarında bir yer kaplıyor. MP4 formatında yapılan çekimlerde detayların iyi bir şekilde yakalandığını söyleyebiliriz. Video sabitleme desteği sayesinde el titremelerinin etkisini azaltmak mümkün. Çekimin ses kalitesi de oldukça iyi seviyede. Ön kamerayla da 720p video kaydı yapmak mümkün, ancak bunun arkadaki kamera kadar iyi sonuç verdiğini söyleyemeyiz. 720p olmasına karşın detaylar kötü, renkler de fazla sıcak.

sony-xperia-s-kamera-00007

Sony’nin geçen yılın ikinci yarısında çıkardığı güncellenmiş Xperia telefonlarında sunduğu 3D Sweep Panorama modu Xperia S’e de taşınmış. Üstelik taşınırken de bu teknoloji daha da iyileştirilmiş. Daha önce cihazı normalden biraz daha yavaş ya da biraz daha hızlı hareket ettirmeniz, çekim yaptığınız eksenden saptırmanız çekimi bozabiliyordu. Bu durum düzeltilmiş, çekim işi çok daha rahat hâle getirilmiş. Elde ettiğimiz sonuçlara baktığımızda birbirine başarılı şekilde eklenmiş, bağlantı noktalarını ayırt etmenin oldukça zor olduğu, bir bütün hâlinde görünen panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.

Multimedya

Sony Xperia S sadece fotoğrafçılık değil, multimedya alanında da kullanıcıların tatmin edici deneyimler sunan bir cihaz. Öncelikle videodan başlayalım. Desteklenen video kodlayıcılarına baktığımızda MP4, H.263, H.264, WMV’nin varlığını görüyoruz. Cihazın belleğine yüklediğimiz 720p MKV videonun da cihazda bulunan varsayılan video oynatıcı tarafından bile başarılı bir şekilde, kesinti olmadan oynatıldığını gözlemledik, ancak altyazı konusunda destek yok. Bu nedenle cihazla daha iyi bir video deneyimi yaşamak için Google Play Store’dan üçüncü taraf video uygulaması yüklemek iyi olabilir. Kısacası cihazın performansı 720p çözünürlüklü ekrandan maksimum faydayı elde edecek yeterliliği sunuyor.

sony-xperia-s-arayuz-00010

Müzik tarafında MP3, eAAC+, WMA, WAV gibi geleneksel formatlar destekleniyor. Müzik çalar uygulaması düzgün bir müzik keyfi yaşamak için yeterli katkıyı yapıyor. Geçen yılın Xperia’larında da yer alan TrackID uygulaması herhangi bir yerde dinlediğiniz ya da cihazın müzik kütüphanesinden çaldığınız şarkıların albüm kapağı veya diğer bilgilerini bulmanıza yardımcı oluyor. Aynı şekilde bu TrackID uygulamasıyla FM radyo uygulaması üzerinden dinlediğiniz şarkılara ait bilgileri edinebilirsiniz. Bu arada Sony Xperia S’in Türkiye lansmanı sırasında popüler müzik servisi Fizy’nin bu cihaza entegre edileceği belirtilmişti. Fizy’nin Google Play Store üzerinden indirilebilen Android uygulaması dışında şu an için Fizy ile ilgili bir entegrasyon söz konusu değil. Ancak yine lansman sırasında belirtildiği gibi Fizy entegrasyonu önümüzdeki zamanlarda sunulacak olan yazılım güncellemesiyle birlikte gelecek. Sony yöneticileri ne gibi yenilikler göreceğimiz konusunda ketum davranıyor, ancak Müzik Çalar uygulamasına entegre edilen bir Fizy oynatıcı tahminlerimiz arasında bulunuyor.

sony-xperia-s-arayuz-00012

Sony Xperia S, DLNA desteği sayesinde aynı ağa bağlı cihazlar üzerindeki içerikleri kendi üzerinde oynatma veya kendi üzerinde bulunan içerikleri aynı ağ içindeki başka cihazlarda oynatma yeteneğine sahip. Uygulama menüsünden ulaşabileceğiniz Bağlı cihazlar uygulaması içinde ağ içinde ve multimedya paylaşımının açık olduğu cihazları görebilirsiniz. Uygulama üzerinden doğrudan içerik oynatmak mümkün. Bu arada Saat adı verilen bir uygulama da hem ekran koruyucu vazifesi görüyor hem de fotoğraf galerisi, müzik çalar gibi uygulamalara kısa yoldan ulaşılmasını sağlıyor. Bir yerleştirme istasyonuyla birlikte mükemmel uyum gösterecek bir uygulama.

Sony Xperia S’te FM radyo da geliyor. Google Play Store üzerinden indirilebilen TuneIn Radio gibi uygulamalar daha çekici geliyor, ancak mobil genişbant bağlantısını harcamak istemeyenler için eskiye bağlı kalmak bir tercih olabilir. FM radyo uygulamasının kullanıcı arayüzünün oldukça kullanışlı olduğunu belirtelim. Radyonun aktif hâle gelmesi için kulaklık bağlantısı şarj. Xperia S’in kutusundan çıkan kulaklık bu noktada en büyük yardımcı. Kulaklıktan bahsetmişken, Xperia S ile birlikte kulak yoluna tamamen oturan topuzlara sahip bir kulaklık geliyor. Dış ortamdan izole olmanızı sağlayan mikrofonlu ve kumandalı kulaklık için her kulağa hitap etmesi amacıyla farklı büyüklükte iki çift kulaklık topuzu eşlik ediyor. Cihazın arkasında yer alan hoparlör oldukça kuvvetli, ancak tiz seviyesi biraz yüksek ses veriyor.

NFC Akıllı Etiketler

Yakın Alan İletişim teknolojisi giderek daha gözde bir mobil teknoloji hâline dönüşüyor. Bu teknoloji başlangıçta temassız ödeme sistemleriyle birlikte anılıyordu, ancak zamanla farklı alanlarda da bu teknolojinin kullanıldığını görmeye başladık. Sony de CES 2012’de Xperia S ile birlikte tanıttığı Akıllı Etiketler ile NFC’nin verimli kullanımı konusunda güzel bir örnek sundu. Hemen hemen 1 TL boyutlarındaki renkli diskler Sony Xperia S’in önceden ayarlanmış veya kullanıcı tarafından özel olarak profillere sadece tek bir dokunuşla hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyor.

sony-xperia-s-inceleme-00024

Sony Xperia S’in kutusundan iki farklı renkte akıllı etiket diski çıkıyor. Bunun yanı sıra iki farklı akıllı etiket daha edinip bir cihazda toplam dört farklı akıllı etiketi kullanabilirsiniz. Ev, iş yeri, otomobil gibi farklı konumlara etiketler yerleştirebilir, bu mekanlara giriş yaptığınızda cihazınızı bu etikete hafifçe tıklatarak ayarladığınız profile geçiş yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Video: NFC Akıllı Etiket Nasıl Çalışıyor?

Akıllı Etiketler için ana ekranda özel bir bileşen bulunuyor. Eğer bu bileşeni ana ekranda göremezseniz, bileşen ekleme menüsünden bulup uygun bir sayfaya yerleştirebilirsiniz. Bu uygulama hem en son temas ettirilen ve profili aktif hâle getirilen diski gösteriyor hem de NFC özelliğini hızlı bir şekilde kapatıp açmaya yarayan sanal düğme içeriyor. Bu bileşeni ekleyip üzerine dokunduktan sonra açılan sayfada cihaza kaydettirilmiş etiketlerin listesini görebilirsiniz. Eğer bu listede herhangi bir etiket göremezseniz, elinizdeki akıllı etikete telefonun arkasını hafifçe dokundurun, etiketin otomatik olarak algılandığını, cihaza kaydettirildiğini ve üzerine önceden yüklenmiş profilin etkinleştirildiğini göreceksiniz.

sony-xperia-s-arayuz-00015

Telefona kaydettirilmiş herhangi bir etiketin ne yapacağını kendiniz de belirleyebilirsiniz. Etiketlerin yönetildiği sayfada Bluetooth, GPS ve Wi-Fi gibi kablosuz bağlantıları kapatıp açma, uygulama başlatma, web sitesi açma gibi çeşitli eylemler bulunuyor. Bunlardan dilediğinizi seçip kendinize çeşitli eylemlerden oluşan bir profil oluşturabilirsiniz.

Akıllı Etiketler işlevlerine erişim için ana ekran bileşenini kullanmanın yanı sıra LiveWare yönetici uygulamasını da kullanabilirsiniz. Bu arada LiveWare sadece akıllı etiketler için değil, kulaklıklı mikrofon, kulaklık, şarj cihazı gibi aksesuarların bağlanması durumunda yapılacak eylemlerin belirlenmesini sağlıyor.

Sonuç

Sony’nin dört ekran stratejisinin ayaklarından biri olan akıllı telefonların ilk temsilcisi Sony Xperia S şirketin imajını yansıtma konusunda başarılı. Sony Ericsson döneminde Android cihazları konusunda edinilen tecrübelerin yansımalarını, üzerine daha fazla şey eklenmiş hâlde Sony Xperia S’te bulmak mümkün. Sony, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da donanım trendlerini biraz daha geriden izliyor. Hatırlayacak olursanız, Sony Xperia Arc çift çekirdekli işlemcileri konuşmaya başladığımız dönemde tek çekirdekli işlemciyle gelmişti. Benzer bir durum bu yıl da geçerli oldu. Dört çekirdekli işlemcilerin veya geliştirilmiş çift çekirdekli işlemcilerin konuşulduğu bir ortamda 2011 model bir çift çekirdekli işlemciyle geliyor.

sony-xperia-s-inceleme-00007

Yanlış anlamayın, bu durum cihazın performansının kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ancak geçen yıl ki Xperia Arc ve Arc S ilişkisine bakacak olursak, belki yılın ilerleyen zamanlarında Xperia S’in güncellenmiş bir versiyonuu görebiliriz. O zamana kadar elimizdeki en iyi Sony akıllı telefonu bu ve özellikle fotoğrafçılık ve multimedya alanında işi fazlasıyla görüyor. Android ile gelmesi zaten kullanım alanının çok fazla olduğu anlamına geliyor.

Sony Xperia S şu an için Android 2.3 Gingerbread ile satılıyor, ancak Ice Cream Sandwich 1-2 ay içinde gelmiş olacak. O zaman telefonun sunmuş olduğu kullanıcı deneyimi biraz daha iyi seviyelere taşınacak. Sony Xperia S şu an piyasada 1600 TL seviyesinde fiyattan alıcı buluyor. Telefonun teknik özelliklerini ve sunduğu olanakları düşündüğümüzde verilen paranın karşılığının alınacağını düşünüyoruz.

İLGİLİ HABERLER