ManşetlerTeknoloji

Sony, PlayStation stüdyolarında görev yapan 900 kişiyi işten çıkarıyor

sony playstation türkiye

Oyun endüstrisindeki büyük ölçekli işten çıkarmalara bir yenisi daha eklendi. Stüdyolarının kadrosunu küçültenler arasına son olarak Sony eklendi. Sony Interactive Entertainment (SIE) PlayStation bölümünden yaklaşık 900 kişiyi işten çıkaracağını ve bunun da toplam çalışan sayısının neredeyse yüzde 8’ine tekabül ettiğini duyurdu.

Insomniac (Spider-Man ve Ratchet and Clank), Naughty Dog (The Last of Us) ve Guerrilla (Horizon) gibi stüdyolar bu karardan etkileniyor. Söz konusu stüdyolar PlayStation’ın en önemli serilerinden bazılarının arkasında yer alıyor. Mesela Marvel’s Spider-Man 2, üç buçuk ay içinde 10 milyon adet sattı.

PlayStation 5 için ortak çok oyunculu bir oyun üzerinde çalışan Sony’nin Londra stüdyosu tamamen kapatılırken, Firesprite da bazı personelini kaybedecek. PlayStation ayrıca Teknoloji, Yaratıcılık ve Destek ekiplerindeki çalışanları da işten çıkaracak.

ABD’de yaşayan ve işten çıkarılacak olan PlayStation çalışanlara bilgilendirme şimdiden yapılmış durumda. Diğer bölgelerde ise süreç yerel yasa ve düzenlemeler doğrultusunda ilerleyecek. Sony, bu kararın küresel ölçekte etkili olacağının altını çiziyor.

Yakında emekliye ayrılacak olan Sony Interactive Entertainment CEO’su ve başkanı Jim Ryan, konuyla ilgili olarak çalışanlara gönderilen e-postada şu ifadeleri kullandı: “Dikkatli bir değerlendirme ve birkaç ay süren birçok liderlik tartışmasının ardından, işi büyütmeye ve şirketi geliştirmeye devam etmek için yapılması gereken değişikliklerin net olduğu ortaya çıktı. Geri adım atmalı, işimize bütünsel olarak bakmalı, şirketin uzun vadeli sürdürülebilirliğine ve topluluğumuz için mümkün olan en iyi deneyimleri sunmaya odaklanarak ilerlemeliydik. Amacımız, sürekli başarımızı ve oyuncuların ve içerik oluşturucuların bizden beklediği deneyimleri sunma yeteneğimizi sağlamak için kaynaklarımızı kolaylaştırmaktır.”

Bu arada PlayStation Studios’un başkanı Hermen Hulst, SIE liderliğinin stüdyolarını ve portföyünü değerlendirdiğini ve çeşitli gelişim aşamalarındaki projelere baktığını söyledi. Bu projelerden bazıları şu anda iptal edildi. Hulst daha fazla ayrıntı vermedi ancak iptal edilen projeler arasında Londra stüdyosunun üstünde çalıştığı projenin de bulunduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Bloomberg’in haberine göre, Firesprite tarafından geliştirilen Twisted Metal oyunu da iptal edilen işler arasında yer alıyor.

Hulst’un konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Bu projeler üzerinde çalışmayı durdurma kararının ekip üyelerinin yeteneğinin veya tutkusunun bir yansıması olmadığını açıkça belirtmek isterim. Felsefemiz her zaman yaratıcı deneylere izin vermek olmuştur. Bazen harika fikirler harika oyunlara dönüşmez. Bazen bir proje, pazardaki veya sektördeki değişiklikler plan değişikliğine yol açmadan önce en iyi niyetlerle başlatılır.”

Sony birden fazla canlı hizmet oyunu üzerinde çalışıyor ve 2026 yılına kadar bunlardan 10 tanesini piyasaya sürmeyi planlıyordu. Bunlardan en az biri (The Last of Us Online) rafa kaldırıldı. Ancak şirket canlı hizmet cephesinde bir miktar başarı elde etti ve Helldivers 2 yılın şu ana kadarki en büyük hitlerinden biri oldu.

Sony PlayStation 5 satış hedefini de düşürdü

Ancak bu ay, Sony’nin en azından önümüzdeki yılın nisan ayına kadar birinci taraf serilerinin devam oyunlarını yayınlamayı planlamadığı ortaya çıktı. Şirket kendi üretim hattındaki boşlukları kapatmak için Final Fantasy 7 Rebirth ve Elden Ring genişletmesi gibi üçüncü taraf oyunlara güveniyor. Sony ayrıca 31 Mart’ta sona erecek olan mevcut mali yıl için PlayStation 5 satış tahminini de düşürdü. Şirket, 2023 mali yılında 25 milyon olan önceki tahminden düşüşle 21 milyon konsol satmayı bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER