Teknoloji

Sony kamera sensörü üretimi için durmadan çalışıyor

sony airplay 2

Sony için 2019’un son günleri de yoğun mesaiyle geçiyor gibi görünüyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, şirket kamera sensörü üretimi yaptığı fabrikalarını yıl sonu tatili döneminde de çalıştırmayı devam ediyor. Japon elektronik devi, geçtiğimiz yıl da gelen talebi karşılayabilmek için benzer bir yolu tercih etmişti.

Sony’nin fabrikaları durmaksızın çalışsa da, şirket hâlâ gelen talebi karşılama konusunda sıkıntı yaşıyor. Sony’nin Japonya’nın Nagazaki şehrinde inşaatı devam eden fabrikasında üretim 2021’in nisan ayından önce başlamayacak. Sony’nin kamera sensörü birimine yatırım için ayırdığı meblağ ise 2.6 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.

Yaşanan durumun basit bir matematik meselesine bağlı olduğu söylenebilir. Küresel akıllı telefon pazarının büyümesi bir süredir yavaşlasa da, cihazların arkasındaki kamera sayısı sürekli olarak artıyor. Günümüzde amiral gemisi telefonların arkasında üç, dört, hatta beş kamera bulunabiliyor. Bu da Sony’nin kamera sensörlerine olan talebin artması anlamına geliyor.

Bloomberg Intelligence analisti Masahiro Wakasugi, mevcut tabloyu şu şekilde yorumluyor: “Kamera akıllı telefon markaları için en önemli ayrıştırıcı özellik hâline geldi. Artık herkes sosyal medyada paylaştığı fotoğraf ve videoların güzel görünmesine özen gösteriyor. Sony de bu talep dalgasından oldukça iyi şekilde yararlanıyor.”

Sony’nin yarı iletken biriminin şefi Terushi Shimizu ise yeni fabrika açılsa bile ek kapasitenin yoğun talebi karşılayamayabileceğinden endişe duyuyor. Shimizu, Bloomberg’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Mevcut gidişata baktığımızda, kapasite artırmak için yaptığımız yatırımlardan sonra bile gelen talebi karşılayamayabiliriz. Yeterince üretim yapamadığımız için müşterilerimizden özür dilemek zorunda kalıyoruz.”

Sony pazar payını artırmayı hedefliyor

Sony’den daha önce yapılan açıklamada, gelir açısından bakıldığında şirketin kamera sensöründeki pazar payının yüzde 51 seviyesinde olduğu belirtilmişti. Japon elektronik devi, 2025 itibarıyla bu payı yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor. Sony sadece bu yıl pazar payını birkaç puan artırmayı başarmıştı.

Şirket, Uçuş Süresi (ToF) sensörlerine olan talebin de 2020’de ciddi ölçüde artmasını bekliyor. Apple’ın da 2020’yle birlikte iPhone’larda ToF sensörü kullanması öngörülüyor. Daha doğru derinlik bilgisi veren bu sensörler sayesinde daha gelişmiş artırılmış gerçeklik uygulamalarının da önü açılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER