Teknoloji

Akıllı telefon pazarında kan kaybı sürüyor

akilli telefon

Akıllı telefon pazarı, bir süredir eskiye kıyasla daha durgun bir seyir izliyor. 2019’da da devam eden bu durgunluk, yılın geneline yayılacak gibi görünüyor. Araştırma şirketi Gartner‘ın verilerine göre, pazar 2019’un sonu itibarıyla bir yıl önceye kıyasla yüzde 2.5 oranında küçülmüş olacak. 2018’de 1.55 milyar olan toplam sevkiyat rakamının 2019’da 1.52 milyara gerilemesi öngörülüyor.

Gartner’ın araştırması, bölgelere özel rakamlar da barındırıyor. Telefon satışlarında düşüşün en yoğun olduğu bölge olarak yüzde 6.5 ile Japonya öne çıkıyor. Japonya’yı yüzde 5.5 ile Batı Avrupa ve yüzde 4.3 ile Kuzey Amerika izliyor. Sahra Altı Afrika, Avrasya ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde ise satışların artması öngörülüyor. En büyük artışın yaşanacağı bölge olarak yüzde 1.5 ile Sahra Altı Afrika öne çıkıyor.

Analistler, tüm fiyat segmentlerinde yenileme oranlarının yavaşlaması nedeniyle 2019’un ikinci çeyreğinde telefon sevkiyatlarının daha da azalmasını bekliyor. 5G uyumlu modeller yavaş yavaş ortaya çıksa da, analistler 2019’da bu cihazların pek fazla ilgi görmesini beklemiyor.

Akıllı telefon pazarı 2020’de yeniden canlanabilir

Akıllı telefon pazarının yeniden canlanması içinse 2020 işaret ediliyor. Gartner’ın raporuna göre, 2020’de sevkiyatlar küresel ölçekte yüzde 2.83 oranında artacak. Analistler büyümenin temelinde ise 5G şebekesinin genişlemesinin ve 5G telefonların sayısının artmasının olacağını düşünüyor.

İLGİLİ HABERLER