Teknoloji

Sony IMX586 görüntü sensörü ile 48 megapiksel kameralı telefonlar yayılacak

Sony’nin akıllı telefon biriminin performansı çok etkileyici sayılmaz. Ancak şirket akıllı telefonlarda yer alan görüntü sensörleri tarafında pazar lideri olmaya devam ediyor. En son CMOS yığın tasarımı, IMX586 çözünürlüğü 48 efektif megapiksel, yani 8000 x 6000 gibi çok yüksek bir seviyeye çıkararak görüntü kalitesinde bir sıçrama vadediyor. Sony, bunun sektördeki en yüksek piksel sayısı olduğunun altını çiziyor.

Aslına bakarsanız, görüntü kalitesi sadece daha fazla megapiksel eklemekle ilgili değil. Daha küçük boyutlu pikseller düşük ışıklı ortamlarda daha gürültü fotoğraflara yol açabilir. Bu sensörde kullanılan 0.8 mikronluk pikseller, piyasadaki en küçük boyutlu pikseller olarak nitelendiriliyor. Ancak Sony, dörtlü Bayer renk filtresi dizisi kullanarak ve her bir piksele bitişiğindeki dört pikselin işaretini kullanma imkanı sunarak düşük ışıklı ortamlarda hassasiyeti artırmayı hedefliyor. Böylelikle 1.6 mikronluk piksel boyutuna sahip 12 megapiksel çözünürlüklü görüntü kaydıyla aynı hassasiyete ulaşabilecek.

sony imx586

2012 yılında çıkan Nokia 808 PureView’dan bu yıl çıkan Huawei P20 Pro’ya kadar, kameralarında 40 megapiksel veya üstü çözünürlüklü sensör barındıran çeşitli telefonlarda benzer piksel bindirme teknikleri kullanıldı. Ancak Sony’nin IMX586 sensörüyle birlikte bu çözüm daha genele yayılacak. Sony, köşeden köşeye boyutu 8 milimetre seviyesinde tutmaya devam edecek. Bu da büyük bir kamera yuvasına gerek olmayacağı anlamına geliyor.

Yine de, sensörün önündeki lens kameranın görüntüyü çözümlemesinde önemli rol oynamaya devam edecek. Aynı zamanda odak da aşağı yönde örnekleme yapmak yerine kullanılabilir 48 megapiksel görüntüler üretebilecek. Bu günlük fotoğraflar için çok fark yaratmayabilir, ancak dijital zum kullanıldığında farkın ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.

Sony’nin IMX586 sensörlerini gelecek yıldan itibaren akıllı telefonlarda görmeye başlayacağız. Sony önümüzdeki eylül ayından itibaren üreticilere örnekleri göndermeye başlamayı planlıyor. Birim fiyat da 3000 yen (129 TL) olarak belirlendi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER