Teknoloji

Sony Destiny ve Halo geliştiricisi Bungie’yi satın alıyor

sony bungie

Sony, Destiny’nin geliştiricisi ve Halo’nun ilk yapımcısı olan Bungie’yi 3,6 milyar dolara satın alıyor. Satın alma, Microsoft’un Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almayı planladığını açıklamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Bungie CEO’su Pete Parsons, konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında, Bungie’nin oyunlarını bağımsız olarak yayınlamaya ve yaratıcı bir şekilde geliştirmeye devam edeceğini yazıyor.

Parsons, “SIE’de, bizi her koşulda koşulsuz destekleyen ve nesiller boyu eğlence yaratma vizyonumuzu hızlandırmak ve aynı zamanda Bungie’nin kalbinde atan yaratıcı bağımsızlığı korumak isteyen bir ortak bulduk.” diye yazdı. “Bizim gibi, SIE de oyun dünyalarının, IP’lerimizin (fikri mülkiyetlerimizin) dönüşebileceği şeylerin yalnızca başlangıcı olduğuna inanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki dostları, nesiller boyu aileleri ve birden fazla platform ve eğlence ortamındaki hayranları bir araya getiren ikonik seriler yaratma ve geliştirme hayalini birlikte paylaşıyoruz.”

Bungie, çok platformlu ve bağımsız bir stüdyo ve yayıncı olmaya devam edecek. Sony Interactive Entertainment’ın başkanı ve CEO’su Jim Ryan, PlayStation Blog’daki bir yazıda, şirketin PlayStation Studios geliştiricilerinin yanında oturacağını söyledi. “Bungie’nin çoklu platform geliştirme ve canlı oyun hizmetlerindeki birinci sınıf uzmanlığı, PlayStation’ı yüz milyonlarca oyuncuya genişletme vizyonumuzu gerçekleştirmemize yardımcı olacak.” dedi.

PlayStation Studios’un başkanı Hermen Hulst, ayrı bir blog yazısında bu yaklaşımı yineledi. “Bungie’nin teknik uzmanlığı, yüksek düzeyde etkileşime sahip topluluklar oluşturma konusundaki siciliyle birleştiğinde, onları PlayStation Studios ile işbirliği için doğal bir uyum haline getiriyor.” dedi. “Becerileri ve uzmanlığı paylaşmak için planlar yapmaktan ve PlayStation çatısı altında Bungie’de parlak beyinlere sahip olma potansiyelini ortaya çıkarmaktan heyecan duyuyoruz.”

Bungie, gelecekteki oyunlarının PlayStation’a özel olmayacağını açıkça söylüyor: “Hayır. Yarattığımız dünyaların insanların oyun oynadığı her yere yayılmasını istiyoruz.”

Bungie, anlaşmayla ilgili bir Sık Sorulan Sorular sayfası hazırladı ve burada “Kendimiz yayınlamaya, yaratıcı açıdan bağımsız olmaya ve tek bir birleşik Bungie topluluğunu yönetmeye devam edeceğiz.” diye yazıyor. Bu Sık Sorulan Sorular sayfasında Bungie, satın almanın uzun süredir hit olan Destiny 2‘yi nasıl etkileyeceğini de detaylandırıyor. Bu oyunla ilgili çoklu platform yaklaşımının değişmediğini, aynı zamanda 22 Şubat 2022 yayınlanacak The Witch Queen de platformlardan bağımsız bir oyun olacak.

Satın alma, yakın zamanda ayında duyurusu yapılan, büyük şirketler arenasındaki en son satın alma işlemi oluyor. Sektör, Microsoft’un Activision Blizzard için yaptığı anlaşmanın etkisinde kalmaya devam ediyor ve bu satın alma, Take-Two’nun mobil geliştirici Zynga için 12,7 milyar ABD doları tutarındaki anlaşmasının haberini duyurmasından sadece bir hafta sonra gelmişti. Geçen yıl Sony, PlayStation Studios ailesini desteklemek için Returnal geliştiricisi Housemarque ve Demon’s Souls‘un yeniden yapılmış versiyonunun geliştiricisi Bluepoint Games dahil olmak üzere birçok stüdyo satın almıştı.

İLGİLİ HABERLER