Teknoloji

Sony Betamax formatını en sonunda öldürüyor

Görsel: Flickr
Görsel: Flickr

Sony’nin başarısızlığa uğrayan formatları içinde Betamax’ın yeri ayrıdır. Video kaset formatı bundan yaklaşık 30 yıl önce VHS ile giriştiği savaşı kaybetmişti. Ancak buna rağmen Betamax kasetler ve bu video kasetleri oynatan cihazları yaygın olmasa da görmeye devam ettik. En sonunda Sony, bu formatı öldürmeye karar verdi. Gelecek yılın mart ayında Sony Betamax video kasetleri satmayı bırakacağını duyurdu.

Bu arada Sony MicroMV video kamera kasetlerini de aynı zamanda piyasadan kaldıracak. Aslında Sony uzun zamandır Betamax ve MicroMV formatlarının arkasından gitmiyor. En son kaydedicilerin üretimi 2002 yılında durdurulmuştu. Şirketin Japonya mağazası da Beta kasetleri uzun zamandır üretimden kalkan ürün şeklinde listeliyordu. Buna rağmen yeni kasetleri Amazon Japonya gibi çeşitli mağazalarda bulmak mümkün oluyordu.

sony-betamax-101115

Üretilen en son Betamax ürünleri EL-500B, 2L-500MHGB ve 2L-750MHGB kasetleri ve L-25CLP temizleme teybi olmuştu. MicroMV tarafına ise MGR60 teyp ve MGRCLD temizleme teybi son ürünler olmuştu.

Özellikle Betamax kasetler geleceğin antika dükkanlarını süsleyecek ürünlerden biri olacak. Her ne kadar VHS karşısında pek başarılı olamasa da, Betamax bir nesil için büyük anlam ifade eden kavramlardan biri olmayı becermişti.

İLGİLİ HABERLER