Teknoloji

Sony akıllı telefon biriminde büyük çalışan kıyımına gidiyor

sony 5g

Sony’nin mobil biriminin ömrü tahmin edilenden daha kısa olabilir. Şirket iş faaliyetlerini çoktan TV’ler ve kameralar gibi, daha fazla gelir getiren ürün kalemlerine kaydırmaya başlamıştı. Analistler de şirketin mobil biriminin gerçek durumunu saklamak için bir strateji izlediğini düşünüyordu. Ne var ki, güneş balçıkla sıvanamıyor. Sony’nin akıllı telefon biriminin iş gücünü yüzde 50 oranında azalttığı haberlere düştü. Üstelik düşük giden cihaz satış rakamları da birimin durumunu kurtarmaya yardımcı olmayacak gibi görünüyor.

En son kazanç raporunda Sony, 2018 mali yılı genelinde akıllı telefon satış rakamlarının sadece 6.5 milyon olduğunu söylemişti. Karşılaştıracak olursak, 2017 mali yılında 13.5 milyon satış yapılmıştı. Bu da yüzde 50’lik bir erimenin olduğunu gösteriyor. Xperia Blog’un hesaplamasına göre, Sony geride kalan son üç ayda sadece 1.1 milyon cihaz satışı yaptı. Bu da şirket için şimdiye kadar gösterilmiş en kötü performans olduğu anlamına geliyor.

Ne var ki, Sony henüz pes etmiyor ve bu kanamayı durdurmak için adımlar atıyor. Ancak alınan önlemlerin özünde de maliyetleri kesmek var gibi görünüyor. Bunun da en pratik adımı işten çıkarmaları oluyor. Üstelik işten çıkarma Sony’nin mobil biriminin iş gücünün sadece bir kısmını kapsayaca gibi görünmüyor. Satış rakamları gibi, şirketin akıllı telefonları için çalışan kişilerin yüzde 50’sini 2020 yılını da kapsayacak biçimde işten çıkarmayı hedeflediği söyleniyor. Nikkei bu rakamın 2000 kişi civarında olacağını tahmin ediyor.

Sony, son zamanlarda akıllı telefon operasyonları için radikal adımlar atıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, Orta Doğu, Orta ve Güney Amerika bölgelerinde satışlar durduruldu. Çok yakında Güneydoğu Asya’da da satışların durdurulması ve Avrupa ile Doğu Asya’ya odaklanılması hedefleniyor. En azından bu pazarlarda da ilgi azalıncaya kadar oralarda faaliyetin sürdürülmesi amaçlanıyor.

Eğer satışların azalması sürecek olursa, 2021 ve hatta 2020 yılında Sony markalı akıllı telefonları artık görmeyebiliriz. Şirket son zamanlarda akıllı telefonlarını ve markasını yeniden keşfetmenin çabasını veriyor. Sony Xperia 1, bu çabanın bir ürünü olarak nitelendirilebilir. Ne var ki, son yıllardaki problemlere karşı gösterilen vurdumduymaz tavır acı sonuçlarını veriyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER