Teknoloji

Snapdragon 875 yüzünden 2021 model akıllı telefonlar daha pahalı olacak

qualcomm snapdragon 875

Android telefon üreticileri 2021 yılında akıllı telefon fiyatlarını belirlemekte epey zorlanacaklar. WCCFtech‘in Güney Koreli bir mesajlaşma platformundaki paylaşıma dayanarak verdiği habere göre, Qualcomm Snapdragon 875 mobil platformunun birim fiyatı 250 dolar olacak. Bu yonganın hem 6GHz altı hem de mmWave 5G sinyallerini destekleyecek entegre Snapdragon X60 5G modeme sahip olması bekleniyor.

Eğer şüpheyle yaklaşmamız gereken bu dedikodu doğru çıkarsa Snapdragon 875, 250 dolarlık fiyatıyla 150-160 dolarlık bir fiyata sahip olan Qualcomm’un şu anki en üst seviye mobil platformu Snapdragon 865’ten 100 dolar daha pahalı olacak. Her ne kadar detaylar tam olarak belli olmasa da, görünen o ki bu fiyatlandırma arasındaki fark Snapdragon 865 ile X55 5G modemin entegre olmamasından kaynaklanıyor. Şu anda 5G destekli bir Snapdragon 865 işlemcili akıllı telefonun çıkarılması için X55 5G modemin ayrıca eklenmesi gerekiyor.

İlgili paylaşımda genellikle uygun fiyatlı cihazlar çıkarmasıyla bilinen Xiaomi’nin 2021 yılında Snapdragon 875 işlemciyle çalışacak telefonlarını fiyatlandırma konusunda çetin bir tartışma içinde olduğu belirtiliyor. Aslında tartışma sadece Xiaomi ile sınırlı değil, çünkü bu bileşen 2021’de çıkacak üst sınıf ve amiral gemisi Android telefonların büyük bir kısmında kullanlacak.

Yeni yonga set Snapdragon 865’ten daha hızlı olacak. 865 işlemci TSMC tarafından üretiliyor ve 7nm mimarisini kullanarak milimetrekare içinde 96.5 milyon transistör barındırıyor. Snapdragon 875’in dökümü de TSMC tarafından yapılacak, ancak üretimde ilk kez bir Snapdragon işlemcinin üretimi için 5nm süreci kullanılacak. Bu yöntem sayesinde milimetrekareye 171.3 milyon transistör sığdırılabilecek. Bu önemli, çünkü bir yongadaki transistör sayısı arttıkça daha güçlü ve enerji verimliliği yüksek hâle geliyor.

Xiaomi’nin daha ucuz kamera lensleri kullanarak 2021 telefonlarının fiyatlarını aşağı düşürmeye çalıştığı söyleniyor. Bu, Android telefon üreticilerinin önünde telefonlarının fiyatını indirmek için başvurabilecekleri seçeneklerden bir tanesi oluyor. Bunun dışında fiyatları artırmak veya fiyat artışlarını çok düşük seviyede tutup maliyetleri kâr üzerinden karşılamak da seçenekler arasında yer alıyor. Bir başka ihtimal de MediaTek gibi, 2020 Dimensity 1000 yongasıyla entegre 5G modemi sunan alternatifleri değerlendirmek gibi görünüyor.

Qualcomm ile uygun şartlarda anlaşmaya çalışmak kolay olmasa gerek. Şirket genellikle telefon üreticilerine bileşenleri için yüksek fiyat çekmesiyle biliniyor. Geçen yıl ABD’de bir mahkeme, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’nun şikayeti doğrultusunda yonga üreticisinin satış politikasının rekabete aykırı olduğuna hüküm getirmişti. Bu karar temyizde olduğu için Qualcomm yonga satmayı ve telefonun satış fiyatına bağlı telif ücreti istemeyi sürdürüyor.

Snapdragon 875 üretimi muhtemelen başlamış olabilir, ancak bu işlemci henüz resmi olarak duyurulmadı. Duyurunun yıl sonunda gerçekleşmesi bekleniyor. Xiaomi, sıklıkla gelecek nesil Snapdragon yongalarını kullanan ilk Android üreticisi olurken Samsung Galaxy S modellerinin başta ABD olmak üzere yurt dışındaki çeşitli ülkelerde satılan versiyonlarında da amiral gemisi Snapdragon işlemcileri görüyoruz.

Dünya ekonomisi küresel pandemi sonrasında büyük bir krize doğru sürüklenirken fiyatlandırma da ayrı bir önem kazanıyor. Türkiye’de de amiral gemisi telefonların fiyatları 10 bin TL sınırını çoktan aştı. Eğer Snapdragon 875 işlemci söylendiği gibi daha yüksek bir fiyattan sunulursa, fiyatların geçen yılın ortalamasının yaklaşık 1500-2000 TL üstüne çıkması da muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER