Teknoloji

Snapchat yeni kullanıcı kazanmakta sıkıntı yaşıyor

snapchat kullanici sayisiSnapchat’in çatı şirketi Snap, ikinci finans raporunu yayınladı. Yılın ikinci çeyreğine ait sonuçlar Snap için, beklendiği gibi, karanlık bir tablo çiziyor. Dünya lensleri, özelleştirilmiş Hikayeler, Snap Map ve orijinal içeriklerin çıkışına rağmen, Snapchat kullanıcı sayısı bakımından yerinde saymaya devam ediyor. Şirketin yıllık geliri 181 milyon dolara ulaşsa da, vergilerin düşmesinin ardından bilançoya 193 milyon dolar zarar yazıldı.

Snapchat’in günlük aktif kullanıcı sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 oranında artmıştı. Şirket o dönemde 8 milyon yeni kullanıcı kazanmıştı. İkinci çeyrekte ise bu oran yüzde 4’te kaldı. 7 milyon yeni kullanıcı kazanan Snapchat’in günlük aktif kullanıcı sayısı 183 milyona ulaştı. Snapchat’in önemli rakiplerinden Instagram, sadece hikaye özelliğiyle 200 milyon kullanıcıya ulaşıyor. Bu karşılaştırma Snapchat’in arkada kaldığını net biçimde gösteriyor.

Snapchat’in büyümesinin yavaşlamasında öne çıkan özelliklerinin Facebook ve Instagram tarafından kopyalanmasının önemli rol oynadığı düşünülüyor. Ancak Snap’in kısa süre önce tersine mühendisliği engellemekte uzmanlaşan bir şirketi satın alması sayesinde gelecekte bu durumun tekrarlanmasının zorlaşabileceği belirtiliyor.

Sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Evan Spiegel, Snapchat kullanıcılarının uygulamayı daha sık ziyaret ettiğini ve uygulamada daha çok vakit geçirdiğini dile getirdi. Spiegel, yayıncılar tarafından paylaşılan hikayelerin izlenme sayısının da yüzde 30 oranında arttığını belirtti. Orijinal içeriklerin de ilgi gördüğünü söyleyen Snap CEO’su, Phone Swap gibi programların bölüm başına görüntüleme sayısının 10 milyonu aştığını ifade etti. Spiegel, önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar “anlamlı sonuçlar” görmeyi beklemediklerini sözlerine ekledi.

Snapchat kullanıcı sayısı artışı için Android uygulamasını da geliştiriyor

Snapchat Android uygulaması üzerinde çalışmayı sürdüren şirket, kısa süre içinde uygulamadaki küçük sorunları çözmeyi planlıyor. Performans artışı için bazı altyapı değişikliklerinin de gerektiğini söyleyen Spiegel, bu değişikliklerin hepsini uygulamanın zaman alacağını belirtti. Android uygulamasını geliştirmek, kullanıcı sayısında hedeflenen artışı sağlamak açısından önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER