Manşetler

Snapchat’in iPhone X’a özel lensleri kullanıma sunuldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

snapchat iphone x lensApple geçen yıl iPhone X’u tanıtırken Snapchat’in bu akıllı telefona özel artırılmış gerçeklikli lenslerini de ön plana çıkarmıştı. Snapchat en sonunda bu lensleri kullanıma sunuyor. Tabii ki, sadece iPhone X kullanıcıları, cihazlarının TrueDepth teknolojili ön kameralarının yardımıyla kullanılabilen bu lenslerden yararlanabilecek. Bu lensler arasında Mardi Gras tarzı bir maske, Ölüler Günü filmini hatırlatan bir maske ve altın kaplamalı göz maskesi bulunuyor.

Bu lensler yüze daha sıkı biçimde oturuyormuş görünümüne sahip. En azından Snapchat’in yayınladığı fotoğraflar ve videolar durumun böyle olduğunu gösteriyor. Snap, lenslerin etraftaki ışığı daha gerçekçi biçimde yansıttığını söylüyor. Aynı zamanda TrueDepth kamera sayesinde bu lensleri kullanırken arka planın bulanıklaştırılabildiğini, küçük detayların ve üç boyutlu nesnelerin uygulanabildiğini söylüyor.

Apple geçtiğimiz eylül ayındaki etkinlikte bu lensleri tanıtırken ve gösterirken, uygulama geliştiricilerinin kameradan ne oranda bilgi çekebilecekleri hakkında konuşmamıştı. Reuters ise geçtiğimiz kasım ayında geçtiği bir haberde, şirketin yüz haritalandırması verilerini paylaşmayı planladığını söylemişti. Bu da yüksek doğruluklu lenslerin çalışma biçimini açıklıyor.

Apple’ın geliştirici anlaşmasına göre, üçüncü taraf uygulama geliştiricileri sadece görsel yüz haritalandırma verisine erişim hakkı elde edebiliyor. Apple’ın iPhone X’da yüz kilidini açmayı sağlayan Face ID’de kullandığı matematiksel temsil verilerine erişemiyor. Apple, bu verinin cihazda şifrelenmiş biçimde tutulduğunu, kendi çalışanlarının bile bu veriye erişemediğini söylüyordu. Ancak geliştiriciler, TrueDepth kamera tarafından elde edilen yüz haritası verilerine erişebiliyor. Aynı zamanda geliştiricilere kaşın nasıl kaldırıldığı veya ağzın nasıl hareket ettirildiği konusunda bilgi veren 50’ye kadar yüz ifadesinin içinde olduğu veriler de paylaşılıyor.

Apple daha önce, elde edilen verilerin hiçbir zaman reklam veya pazarlama için kullanılamayacağını söylemişti. Aynı zamanda bu verilerin birleştirilip analiz şirketlerine satılması da söz konusu değil. Ayrıca şirket, yüz verisini saptayarak anonim kişilerin profillerini oluşturan geliştiricilere de engel getirdiğini söylemişti. Yani, Snap bu lenslerle gerçekleştirdiğiniz ifadeleri depolayamıyor, ya da bunları size hedeflenmiş reklamlar için kullanamıyor. Ancak şirketlerin bu teknolojiyi içeren markalı lenslere ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz.

İLGİLİ HABERLER