Bilim

Singapur sağlıklı yaşayan Apple Watch sahiplerine para ödülü verecek

Apple, Singapur devletiyle iş birliği yaparak ülke vatandaşlarının Apple Watch ile daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve hareket etmeleri için teşvikte bulunuyor. İki yıl sürecek program Apple’ın belirttiğine göre türünün ilk örneği niteliğini taşıyor. Ülke yönetimi daha sağlıklı yaşam çabasına katılım gösteren vatandaşlarına para ödülleri sunuyor.

CNBC’nin haberine göre, Singapur’da yaşayanların LumiHealth olarak adlandırılan iPhone uygulaması üzerinden yönetilen devlet programına katılmaları için bir Apple Watch’a ihtiyaçları var. Söz konusu uygulama ise ekim ayında App Store’da yayınlanacak.

Programa kayıt olan kullanıcılara 380 Singapur dolarına kadar çıkan (2125 TL) tek seferlik para ödülü sunulacak. Meditasyon, yürüyüş, yüzme, daha iyi uyku kalitesi ve bağışıklık kazanma gibi halk sağlığı aksiyonları gibi aktivitelerin karşılığında ödül verilecek. Kovid-19 aşısı çıktığında da uygulama üzerinden kullanıcıların aşı olmaları teşvik edilecek.

Katılımcılar doktorlar ve fitness uzmanları tarafından hazırlanmış sağlıklı yaşam meydan okumaları ve oyunlarından da yararlanabilecekler. Verilecek görevler yaş, cinsiyet, ağırlık gibi demografik faktörleri baz alacak. Bu sayede süper atletler sağlıklı yaşam ve egzersiz çalışmalarına yeni başlayan insanlara karşı yarışmayacak.

Singapur, Apple Watch ile bu şekilde bir program başlatan ilk ülke oluyor. Bu ülke 5.6 milyon vatandaşı için karmaşık bir finans sistemi üzerinden evrensel sağlık bakımı da sununuyor. Bunun kapsamında hastanede bakım nedeniyle oluşan yüksek faturaları karşılayan halk sigortası programı da var. Ancak hastalar hala bazı tıbbi bakımlar için prim, ortak sigorta ve ortak ödeme yapıyor.

Bu arada Singapur insanları daha sağlıklı olmaya teşvik eden programlara daha önce de yatırım yapmıştı. Bu sayede hastalanan ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyan vatandaş sayısını uzun vadede azaltmayı hedefliyor. Ağustos 2019’da Fitbit ile bir iş birliği duyurulmuş ve o zaman diğer teknoloji şirketleriyle de çalışmaların yapıldığı kaydedilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER