Teknoloji

iOS klavye uygulaması Signily işaret diliyle yazı yazmayı mümkün kılıyor

signily-070815-1

iOS için geliştirilen yeni klavye uygulaması Signily, neredeyse diğer hiçbir klavye uygulamasının yapmadığını yapıyor ve duyma engelli kullanıcılara işaret diliyle iletişim kurma imkanı sağlıyor. ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan ASLized tarafından duyma engellilere yardımcı olması amacıyla geliştirilen Signily, Amerikan işaret dilini kullanıyor. Yazım işlemi sırasında işaret dili sembolleri klavyede resimlerle gösteriliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde işaret dilinde gösterilen resimlerdeki deri rengini bile değiştirebiliyor.

Duyma engelliler klasik klavyelerle de iletişim kurabilseler de, işaret dilinin onların için bir tür “ana dil” olduğunu ve insanların ana dilleriyle iletişim kurmayı istemesinin son derece doğal bir tercih olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu durum Signily’ın varlığını daha anlamlı kılıyor.

signily-070815-2

Yine de, uygulamanın Amerikan işaret dilini baz alarak hazırlandığını bir kez daha belirtmekte fayda var. İşaret dilinde ülkeler arasında çeşitli farklar bulunduğu için Signily’ın dünyanın diğer yerindeki kullanıcılar için tam verim sunmayabileceğini de akıldan çıkarmamak gerekiyor.

signily-070815-3

Signily’ın klavyesinde hem sağ el hem de sol elle yapılan işaretlere ulaşılabiliyor. Bazı işaretler anlatımı kuvvetlendirmek adına hareketli GIF animasyonlarıyla gösteriliyor. Kullanıcılar gerek duyduklarında harf ikonuna dokunarak alfabe dizilimine de geçiş yapabiliyor.

Signily, iTunes App Store’dan 2,69 TL karşılığında indirilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER