Teknoloji

Sharp Aquos R6 ile bir akıllı telefon kamerasında ilk kez 1 inç sensör kullanılıyor

sharp aquos r6

Birkaç yıl önce bir akıllı telefonun, özel fotoğraf makinelerine eşdeğer boyutlarda kamera sensörleri barındırması imkansız görünüyordu. Görünüşe göre Leica ile ortaklık yapan Sharp bunu yeni amiral gemisi telefonu Aquos R6 ile başardı.

Sharp’ın en yeni cihazında 20 megapiksel, 1 inç piksel büyüklüklü ana kamera sensörünü de içeren bir arka kamera dizisi bulunuyor. Birçok cepte taşınabilir fotoğraf makinesinin 1 inçlik sensörleri barındırdığı düşünüldüğünde bu, genel kullanıma yönelik akıllı telefonlar için bir dönüm noktasıdır.

Sharp da bu konuda mobil pazardaki rakiplerinden üstün görünüyor. Samsung şu anda 50MP Isocell GN2 biçiminde 1/1.12 inçlik bir sensör sunuyor, ancak henüz 1 inçlik bariyeri aşmadı. Ayrıca Sony’nin 1 inçlik bir sensörü geliştirmekte olduğu söyleniyor, ancak henüz resmi bir sürüm görülmedi. Sharp’ın sensörünün arkasında hangi firmanın olduğuna dair net bir gösterge bulunmuyor.

Bununla birlikte Sharp, 1 inçlik sensörün daha karanlık sahnelerde gürültüyü bastırdığını ve daha doğal bokeh efektleri, yani arka plan bulanıklığı ürettiğini iddia ediyor. Bu sensör, telefonun üst tarafındaki üçte birlik kısmının çoğunu kaplıyor. Ancak bir ToF (Uçuş Süresi) sensörü ve flaş da ona katılıyor. Ayrıca EIS’li Leica tasarımı f/1.9 kamera yedi elemanlı lense sahiptir.

Sharp, kamera tarafındaki yeniliklere yabancı değil. Aquos R2, arkada biri fotoğraf, diğeri video için olmak üzere iki özel kamera barındırıyordu. Ayrıca Aquos R3, 120Hz ekran arasında iki çentiğe sahipti.

Sharp Aquos R6’nın diğer özellikleri

Sharp Aquos R6, donanım açısından öncekilerden biraz daha ciddi bir telefon gibi görünüyor. Telefon, WUXGA çözünürlüğe ve ölçeklenebilir 240 Hz yenileme hızına sahip 6,6 inç Pro IGZO OLED ekrana da sahiptir. Ekranın yenileme hızı, gerektiğinde 1Hz’e düşebilir ve 5000 mAh kapasiteli pilin gereksiz yere boşalmasını önler. Ayrıca Sharp, ekranın maksimum 2000 nit parlaklığa sahip olduğunu iddia ediyor. Bunun bir mobil ekranın bugüne kadar sahip olduğu en yüksek parlaklık olduğu söyleniyor. Buna ek olarak Qualcomm’un 3D Sonic Max ultrasonik parmak izi sensörüne ve bir delik içine monte edilmiş 12,6 MP selfie kamerasına da ev sahipliği yapıyor.

İşlemciye gelince Snapdragon 888’in kullanıldığı telefonda 12GB’a kadar RAM ve 128GB dahili depolama alanı bulunuyor. Depolama alanını genişletmek için bir microSD kart yuvası da var. 5G, Bluetooth 5.2 ve Wi-Fi 6 bağlantı özellikleri de bulunuyor.

sharp aquos r6

Yine de bazı eksiklikler var. Örneğin bu telefon, bazı modern amiral gemileri gibi IP68 derecelendirmesine sahip değildir. Bunun yerine su ve toz koruması için IPX5/8 derecesine sahiptir. Bunun yanı sıra Aquos R6 kablosuz şarjdan yoksundur. Yine de, NFC ve 3,5 mm kulaklık jakına sahiptir. Android 11 de yüklü olarak geliyor.

Aquos R6 fiyatı hakkında henüz bir bilgi yok. Ancak telefonun Japonya’da haziran ortasından sonra siyah ve beyaz renk renk seçenekleriyle çıkış yapmasını bekliyoruz. Telefonun dünya çapında daha geniş bir pazarda çıkıp çıkmayacağı belli değil. Türkiye’ye resmi olarak gelmesini ise beklemiyoruz.

İLGİLİ HABERLER