ManşetlerOtomobil

Seat için kapanış kararı alınmadı, CEO 15 yıllık servis açıklaması yaptı

Seat için kapanış kararı alınmadı, CEO 15 yıllık servis açıklaması yaptı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Seat için kapanış tartışmaları sürerken, şirketin başındaki Markus Haupt markanın geleceği hakkında henüz karar almadıklarını söyledi. Paris Otomobil Fuarı’nda Autocar’a konuşan yönetici, olası senaryolar arasında faaliyetlerin aşamalı sona ermesini de değerlendiriyor. Bununla birlikte Haupt, böyle bir kararın kaçınılmaz olduğunu söylemedi ve Seat’ın bazı pazarlarda payını artırdığını vurguladı.

Haupt, Autocar’a verdiği açıklamada, olası bir kapanış gerçekleşirse müşterilere 15 yıl servis desteği sunacaklarını belirtti. Bu söz, bugün alınmış bir kapanış kararına bağlı takvim anlamına gelmiyor. Dolayısıyla mevcut Seat sahipleri açısından açıklamanın merkezinde, gelecekteki marka değişikliğine rağmen araçların bakımını sürdürme yaklaşımı bulunuyor.

Öte yandan şirket, Ibiza ve Arona için 2027’de hafif hibrit motorları devreye almayı planlıyor. Haupt, bu yatırımı markaya hâlâ ihtiyaç duyduklarının göstergesi olarak değerlendirdi. Ibiza’nın İspanya’da en çok sattıkları otomobil olduğunu da söyledi, ancak açıklamasında Seat için yeni bir elektrikli model duyurmadı.

Markanın geleceğini özellikle karbondioksit düzenlemeleri, elektrifikasyonun hızı ve müşterilerin tercihleri şekillendirecek. Haupt, 2030’dan itibaren koşulların zorlaşacağını, buna rağmen düzenlemelerdeki olası esnekliğin değerlendirmeleri değiştirebileceğini anlattı. Şirket, nihai karar için sabit bir tarih açıklamıyor.

Seat ve Cupra aynı şirket altında farklı roller üstleniyor

Bu tartışmada otomobil markası Seat ile iki markanın arkasındaki Seat S.A. şirketini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Seat ve Cupra’nın Danimarka temsilcisi, 4 Eylül tarihli açıklamasında bu ayrımı özellikle vurgulamıştı. Seat S.A., hem Seat hem Cupra otomobillerini bünyesinde tutuyor ve Volkswagen Grubu’nun İspanya’daki sanayi faaliyetlerinde rol oynuyor.

Cupra, 2018’de bağımsız marka kimliği kazandı ve şirketin büyüme odağını giderek daha fazla üstlendi. Resmî açıklamaya göre marka, 2026’nın ilk yarısında dünya genelinde 170.100 araç teslim etti. Aynı açıklama, 2030’a kadar Avrupa’da yüzde 3 pazar payı hedefini ve uluslararası genişleme planını aktarıyor.

Bunun yanı sıra Martorell’deki üretim yapılanması, grubun elektrikli küçük otomobil ailesini destekliyor. Cupra Raval da bu dönüşümün ürünlerinden biri olarak şirketin portföyünde yer alıyor. Böylece Seat markasına ilişkin senaryolar, aynı adı taşıyan şirketin tüm üretim faaliyetlerini sona erdireceği anlamını taşımıyor.

Mevcut araç sahipleri için satış planı, servis ağı ve bakım yükümlülükleri farklı başlıklar oluşturuyor. Danimarka’daki temsilci, kendi pazarında mevcut servis ve iş ortağı ağının Seat araçlarına hizmet vermeye devam ettiğini bildiriyor. Haupt’un bugünkü açıklaması ise markanın uzun vadeli konumunu açık bırakırken, olası bir değişimde müşterileri destekleme taahhüdünü daha belirgin hâle getiriyor.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl