Teknoloji

Seagate, Huawei’ye disk sürücüleri satışı nedeniyle 300 milyon dolar ceza ödeyecek

seagate barracuda ssd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bilgisayar depolama üreticisi Seagate, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından, Huawei’ye 1.1 milyar dolar değerinde sabit disk sürücüleri sevk ederek ihracat kontrol kısıtlamalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kesilen 300 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti. Ticaret Bakanlığı’nın Endüstri ve Güvenlik Bürosu’nun (BIS) yaptığı bir soruşturma, Seagate’in Ağustos 2020 ile Eylül 2021 arasında Huawei’ye 7,4 milyon sabit disk sürücüsü ihraç ettiğini ve bu süreçte ihracat lisansı almadığını ortaya koydu. Bu dönemde, Çinli şirketle yapılan satışları kısıtlayan bir kural uygulanmaya başlamıştı.

300 milyon dolarlık ceza, BIS tarafından uygulanan ve ceza davasıyla bağlantılı olmayan en büyük para cezası olarak kaydedildi. BIS, Seagate’in sabit disk sürücülerinin satışından elde ettiği kârın iki katından fazla olduğunu belirtti.

Huawei, ABD’nin ticaret kara listesi olan Entity List’e Mayıs 2019’da, iletişim teknolojisinin Çin hükümetinin Amerikan ağlarında casusluk yapmasına yardımcı olabileceği endişeleriyle eklenmişti. Ağustos 2020’de BIS, ABD teknolojisiyle üretilen bazı yabancı ürünlerin Huawei’ye satılmasına lisans zorunluluğu getirdi. Seagate, sabit disk sürücülerinin bu kısıtlamalara tabi olmadığını ileri sürdü ve Huawei ile iş yapmaya devam etti, şirketin sabit disk sürücülerinin tek tedarikçisi oldu.

Anlaşma kapsamında Seagate, 300 milyon dolarlık cezayı 2023’ten itibaren beş yıl süresince çeyrek dönemlerde 15 milyon dolarlık taksitlerle ödeyecek. Ayrıca, şirket çok yıllık bir denetim ve beş yıllık askıya alınmış “ret emri” kabul etti. Bu durum, taksit ödemelerini yapmazsa veya denetim gerekliliklerini tamamlamazsa Seagate’in ürün ihraç etmesini önleyebilir.

Seagate CEO’su Dave Mosley, yaptığı açıklamada, “BIS ile anlaşma yaparak bu konuyu çözmeye karar vermenin Seagate, müşterilerimiz ve hissedarlarımız için en iyi çıkarlara hizmet ettiğine inanıyoruz” dedi. “Söz konusu sabit disk sürücü satışlarını gerçekleştirdiğimiz sırada tüm ilgili ihracat kontrol yasalarına uyduğumuzu düşünüyorduk, ancak BIS ile işbirliği yaparak ve bu meseleyi çözerek en iyi eylem planı olduğuna karar verdik.”

Bu ceza, özellikle teknoloji şirketleri arasında ABD’nin ihracat kontrol yasalarına uyulması konusunda ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Ayrıca, ABD’nin Çinli şirketlere yönelik baskılarını sürdürdüğü ve bu tür ihlallerin daha sıkı şekilde takip edildiği bir dönemde gerçekleşiyor. Seagate’in ödeyeceği bu tarihi ceza, benzer durumlar için bir örnek teşkil ederek, şirketlerin ihracat kontrol yasalarına uyum sağlamalarının önemini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER