Teknoloji

SD Express kartı şimdilik kullanım için aşırı sıcak

sd express kartı

Bir elektronik cihazın “yakıcı hıza” sahip olduğunu söylemek genellikle mecazi bir anlatımdır. Ancak AnandTech, NVMe tabanlı ilk SD kart referans tasarımlarından birini performans testinden geçirdiğinde, plastik kaplı küçük dikdörtgenin cildi yakacak biçimde 96 santigrat derece seviyesinde sıcaklıklara ulaştığını fark etti.

SD Express olarak adlandırılan bu yeni SD kart teknolojisi, daha çok bilgisayarınızda veya yeni nesil oyun konsollarında bulunan yeni nesil SSD’lerde daha yaygın olarak bulunan PCI-Express ve NVMe arabirimlerini kullanarak saniyede yaklaşık dört gigabayt seviyesinde teorik hızlara ulaşabiliyor.

AnandTech tarafından test edilen kart, ham sıralı testlerde yaklaşık 900 MB/sn yazma ve 400 MB/sn okuma hızları gibi sonuçlar verdi, normal kullanımda ise hızlar daha düşük seviyede çıktı. Ayrıca, Silicon Motion SM2708 denetleyicisi, gelecekteki bir denetleyicinin Gen 4×2 ile sunabileceği yaklaşık 4GB/s mertebesinde hızları değil, sırasıyla yaklaşık 985MB/s ve 1,97MB/s maksimum hızlar ile PCIe Gen 3×1 ve PCIe Gen 3×2’yi hedefliyor.

Yine de bu kart, UHS-II çeşitliliği yaklaşık 300MB/s okuma ve çok az daha yavaş olan yazma hızlarına sahip olan günümüzün SD kartlarından daha hızlı.

Ancak kart, bilgisayarınızın veya kameranızın içinde çok büyük miktarda ısı yayarsa, bu hızlar önemli olmayabilir. Umarız bu, diğer kartlar veya en azından diğer kontrolörler için geçerli olmaz. Değeri ne olursa olsun, üst düzey kameralar için, zaten gigabayt üstü okuma ve yazma iddiasında bulunan rakip CFexpress biçimi standartlaşmaya başladı. Ancak bazı kullanıcılar da biraz fazla ısındığından şikayet ediyor.

İlk kart örneğinde görülen aşırı ısınma sizi endişelendirmesin. Üreticiler hâlâ SD Express kartları ve okuyucuları üzerinde çalışıyor. Yani, bu teknoloji genel kullanıcı kitlesiyle buluştuğunda çok daha düşük sıcaklıklarda çalışacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER