Teknoloji

Satürn’ün halkaları yavaş yavaş yok oluyor

saturn

Satürn denince pek çok kişinin aklına ilk olarak gezegeni çevreyelen etkileyici halkalar gelir. Ancak NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, gezegene kimliğini kazandıran söz konusu halkalar yavaş yavaş yok oluyor. 100 milyon yıldan biraz daha kısa bir süredir gezegenin etrafında olduğu düşünülen halkaların tamamen yok olmasının da milyonlarca yıl süreceği belirtiliyor.

Satürn’ün halkalarının uzay koşulları içinde yeni bir özellik olduğuna dikkat çeken NASA, bu halkaların kozmik ölçekteki ömrünün de çok uzun olmayacağına dikkat çekiyor. Büyük ölçüde donmuş sudan oluşan halkalardan Satürn’e düzenli olarak büyük buz parçaları düşüyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, halkalar gezegenin yüzeyine her saniye toplam ağırlığı neredeyse 10 ton olan buz parçaları gönderiyor.

Satürn’ün yüzeyine düşen su buzu miktarı, önünde sonunda halkaları oluşturan materyallerin sona ereceğini ve halkaların tamamen yok olacağını gösteriyor. NASA’nın tahminlerine göre, bu sürecin 300 milyon yıl içinde tamamlanması muhtemel görünüyor.  Güneş radyasyonu ve plazma bulutlarının saldırısı altında kalan halkalardaki materyaller, Satürn’ün manyetik sahasına giriyor ve gezegenin yer çekimi tarafından yüzeye çekiliyor.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”mN8o90UbpmE”]

Satürn halkalarının nasıl kaybolduğu, NASA tarafından hazırlanan video sayesinde de net biçimde görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER