Teknoloji

Şangay’ın 195 gigapiksellik fotoğrafını görün

şangay 195 gigapiksel fotoğraf

Akıllı telefon kameraları o kadar iyi hâle geldi ki, bas-çek fotoğraf makinelerine yatırım yapmanın gerekli olup olmadığı sorgulanır oldu. Yine de, kamera teknolojileri tarafında, cebinize sığacak büyüklükteki cihazlara gelmesi için yılların geçmesi gereken gelişmeler mevcut. Örneğin, Çinli Jingkun Technology adlı bir şirket, bunun güzel bir örneğini sunuyor. Kendilerine “Big Pixel” tanımlaması da yapan şirket, ağzınızı açık bırakacak çözünürlükte, detaylı bakması günlerce sürecek bir fotoğraf çekti.

Şangay’da bulunan Oriental Pearl Tower’ın tepesinden çekilen fotoğraf, etraftaki her şeyi akılalmaz detaylılıkta gösteriyor. Fotoğraf o kadar yüksek çözünürlüklü ki, istediğiniz noktaya yakınlaştırıp arabaların plakalarını okumanız veya arabalardaki plakalara bakmanız mümkün oluyor. Hatta kaldırımda yürüyen insanların birbirlerine gülümsemelerini bile yakalayabilirsiniz.

Fotoğrafın kendisi, burada paylaşmak için çok büyük. Ancak şirketin web sitesini ziyaret edebilir ve çevrimiçi araçlarını kullanarak fotoğrafın tadına varabilirsiniz. Aslında fotoğraf biraz hazine avı oyununu andırıyor. İlginç detaylar yakalamak için epey ciddi zaman harcamanız gerekebilir. Bu arada Jingkun’un web sitesinde fotoğrafın yayınlandığı zamandan bu yana çok fazla sayıda gelen ziyaretçi nedeniyle kesintiler yaşanıyor. Eğer bağlantıya tıkladığınızda site açılmazsa, daha sonra tekrar denemenizi tavsiye ederiz.

Fotoğrafın büyüklüğü ne kadar? Rakam o kadar yüksek ki, tahmin edilmesi ve hazmedilmesi zor. Akıllı telefonunuzun gayet keskin fotoğraflar çektiğini düşünebilirsiniz. Ancak karşımızdaki Şangay fotoğrafı, 195 gigapiksel ile sizin telefonunuzun çektiği fotoğrafların çözünürlüğünü çok önemsiz seviyede bırakıyor. Bir megapiksel bir milyon piksele eşit, gigapiksel ise bir milyar piksele eşdeğer. Yani karşımızdaki fotoğraf 195 milyar piksel çözünürlüğe sahip.

Şangay fotoğrafı etkileyici olmakla birlikte biraz da endişelendiriyor. Kamera teknolojisi etkileyici dönüm noktalarına ulaştıkça, bu yüksek teknolojilerin insanların izlenmesi için kullanıp kullanılmadığı soruları da daha fazla soruluyor. Evinizin kapısından çıktığınız andan itibaren kilometrelerce uzaklıktaki bir kamera tarafından net bir şekilde görünebilir misiniz? Bu soruya çok yakında “Evet” cevabı verilebilecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER