İncelemeler

SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive 128 GB İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sandisk-extreme-pro-inceleme-00008

Bundan on yılı biraz daha aşkın zaman önce USB flaş bellek sürücüleri hayatımıza girdiğinde birkaç MB ile idare etmek zorundaydık. Şimdi geldiğimiz duruma bakın; SanDisk’in Extreme PRO USB 3.0 flaş belleği 128 GB gibi yüksek bir kapasiteyle birlikte geliyor. Üstelik bu ürün sadece yüksek bir depolama kapasitesi sunmakla kalmıyor, USB 3.0’ın sunduğu gelişmiş hızlardan yararlanarak 240 MB/s’ye varan yazma ve 260 MB/s’ye varan okuma hızlarına ulaşabiliyor. SanDisk’in bu gelişmiş ve kullanışlı USB flaş bellek sürücüsüyle ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

SanDisk Extreme PRO USB 3.0 flaş sürücüsü sahip olduğu üstün özellikleri yansıtacak bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Alüminyum kasası çekiciliği ve sağlamlığıyla dikkat çekiyor. Üstten bakıldığında dikkat çeken siyah bant üzerinde SanDisk ve USB 3.0 logoları üstte ve altta yer alırken, bunların ortasına da bir şerit bulunuyor.

USB flaş belleklerde kullanılan ve USB ucunu örtmeye yarayan kapaklar pek kullanışlı sayılmaz. SanDisk, Extrem PRO’da bu kapağı kullanmak yerine özel bir mekanizmayı tercih etmiş. Yukarıda bahsettiğimiz siyah bant üzerindeki şeridi öne doğru hareket ettirdiğinizde USB ucu ortaya çıkıyor. Şeridi hafifçe bastırıp ters yöne hareket ettirdiğinizde de şerit tekrar yuvasına giriyor. Bu yapı sayesinde sadece kapağın kaybolması gibi bir dertten kurtulunmuyor, aynı zamanda USB belleğin cepte veya başka bir yerde taşınması sırasında boyuttan kazanılmış olunuyor.

sandisk-extreme-pro-inceleme-00002

SanDisk Extreme PRO USB 3.0 flaş sürücü 11 x 21 x 71 mm.’lik boyutlarıyla standart bir AA pilden biraz daha uzun ve onunla hemen hemen aynı kalınlıkta bir formda geliyor. Normalde hızlı sürücüler sahip olduğu kontrolör veya NAND birim ya da soğutma için gerekli olan boşluğa yer verilmesi nedeniyle kaba ve büyük yer kaplayacak şekilde tüketicilerin karşısına çıkar. Bu sürücü büyük boyutlu dosyaların transferi sırasında biraz ısınıyor, ancak bu durum herhangi bir olumsuzluğa işaret etmiyor.

SanDisk’in belirttiğine göre, Extreme PRO USB 3.0 standart USB 2.0 sürücülere göre 60 kat daha fazla hıza ulaşabiliyor. Şirketin iddiasına göre bu flaş sürücüsü 260 MB/s okuma veya 240 MB/s yazma hızlarına ulaşabiliyor. Gerçekten de SanDisk’in sürücüsü büyük boyutlu multimedya dosyalarını kısa sürede taşıma noktasında başarı gösteriyor. ATTO Disk Benchmark aracıyla yaptığımız testte de vadedilen seviyedeki hızlara epey yaklaşıldığını gözlemledik.

sandisk-extreme-pro-128gb-benchmark

Extreme PRO USB 3.0 geriye dönük uyumluluğa sahip, yani sadece USB 2.0 portu barındıran bilgisayarlarla dosya transferi de sağlanabiliyor. Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 gibi geniş bir PC desteği mevcut. Mac tarafında da Mac OS X 10.5 ve üstü sürümde çalışan bilgisayarlar destekleniyor.

sandisk-extreme-pro-inceleme-00010

Güvenlik de beklendiği şekilde SanDisk Extreme PRO’nun en önemli unsurlarından bir tanesi. SanDisk SecureAccess yazılımı 128-bit AES dosya şifreleme ve şifre koruma özellikleriyle belirli dosyaların gizli tutulmasını sağlıyor. SecureAccess yazılımının kurulum dosyası SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive içinde önceden yüklenmiş olarak geliyor. Size sadece bu kurulum dosyasını çalıştırıp programı bilgisayara kurmak kalıyor. Bu arada daha program kurulmadan önce çevrim içi güncellemeler elde ediliyor, böylelikle en güncel sürümü kullanmanız garanti altına alınıyor.

sandisk-secure-access-190614

Güçlü bir şifre ve onunla bağlantılı bir hatırlatma sorusu girdikte sonra SanDisk SecureAccess yazılımını kullanmaya ve istediğiniz dosyaları şifrelemeye başlayabilirsiniz. Şifreleme işlemi sayesinde flaş sürücü içinde taşıdığınız ve başkalarının görmesini istemediğiniz dosyaları koruma altına alabilirsiniz. Ayrıca sadece Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive içindeki değil, bilgisayara bağlı olan diğer depolama sürücülerindeki dosyaları da SecureAccess yazılımını kullanarak şifrelemeniz mümkün.

sandisk-secure-access-2-190614

İnternet bağlantısının yaygınlaştığı, hızların daha da yükseldiği ve bulut depolama servislerinin yaygınlaşmasına rağmen fiziksel yöntemlerden vazgeçmek kolay değil. SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive 400 TL’nin biraz üzerindeki Türkiye satış fiyatıyla USB flaş sürücü fiyat ortalamasının epey üzerinde görünüyor. Ancak kabul etmelisiniz ki, 128 GB yüksek bir kapasite ve USB flaş bellek sürücüler için hâlâ lüks statüsünde değerlendiriliyor. Bunun üstüne bir de USB 3.0 bağlantı desteği ve buna bağlı olarak ulaşılan yüksek hızları ekleyin. Bunlar SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive için belirlenen değerin çok da mantıksız olmadığını düşünmemize neden oluyor.

Yüksek çözünürlüklü film veya fotoğrafların transferleriyle çok sık uğraşıyorsanız, hem yüksek kapasiteye hem de hıza ihtiyacınız olacaktır. İşte bu noktada SanDisk Extreme PRO sizin için, yüksek fiyatına rağmen uygun bir ürün olabilir. Sahip olduğu güvenlik çözümü sayesinde SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive’ı profesyonel kullanıcıların da çantalarında bulunması iyi olabilecek bir ürün yapıyor.

sandisk-extreme-pro-inceleme-00006

SanDisk Extreme PRO USB 3.0 Flash Drive’ın sadece 128 GB kapasite seçeneğiyle piyasada olduğunu belirtelim. Sadece yüksek hızı arasanız bile, mecburen yüksek kapasiteyi de tercih etmeniz, dolayısıyla yüksek bir fiyat ödemeniz gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER