Teknoloji

Samsung’un veliahtı için şartlı tahliye kararı

Samsung veliahtı şimdilik tutuklanmaktan kurtuldu

Samsung başkan yardımcısı Jay Y. Lee, önümüzdeki cuma günü Güney Kore Adalet Bakanlığı’nın şartlı tahliye kararı doğrultusunda hapisten çıkacak. Samsung’un veliahtı olan 53 yaşındaki Lee, eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’ye rüşvet verdiği gerekçesiyle 30 ay hapis cezasına çarptırılmış ve bundan 6 ay önce hapse girmişti.

Lee, ilk olarak 2017’de skandal ilk patlak verdiğinde hapse girmişti. Samsung’un veliahtının şirketteki konumu için Park’ın desteğini almak adına Park’ın bir arkadaşına rüşvet verdiği ve at hediye ettiği öne sürülmüştü. Lee, o dönemde beş yıl hapis cezasına çarptırılmış ve bunun bir yılını yatmıştı. 2019’da kararın bozulmasının ardından Lee, geçtiğimiz ocak ayında yeniden cezaevine girmişti.

Lee, geçtiğimiz aralık ayında yaptıkları nedeniyle özür dilemişti. Güney Kore Adalet Bakanı Park Beom-kye, Lee’nin tahliye kararında tutukluluk sırasındaki iyi hâlinin, kamu hassasiyetinin ve COVID-19’un ekonomik etkisinin rol oynadığını belirtti.

Güney Kore’de yapılan son kamuoyu yoklamalarının önemli kısmında Lee’nin tahliyesinden yana görüş verildiği ifade edildi. Kabine üyelerinin ve iş insanlarının da Samsung’un veliahtının tahliyesini istediği belirtildi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in konuyla ilgili açıklama yapmadı. Ancak Moon’un önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak seçimlerden önce kamuoyu desteği almayı amaçladığı iddia edildi. 5 milyon Güney Korelinin Samsung’da hissedar olması, şirketi ülke politikasında önemli bir yere koyuyor.

Samsung başkan yardımcısının başındaki dertler sadece bu davaya sınırlı değil. Lee, şirket iştiraklerinden birinde 3.9 milyar dolarlık bir muhasebe dolandırıcılığı yapmakla suçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER