Teknoloji

Samsung 83 inç OLED TV’sinde rakip LG Display’in panelini kullanıyormuş

samsung oled s90c

Güney Koreli teknoloji devleri Samsung ve LG, hiç beklenmedik bir iş birliğiyle karşımıza çıktı. Samsung’un yeni televizyon modeli S90C OLED, LG Display tarafından üretilen bir panelle donatılmış durumda. 83 inçlik bu yeni model, diğerlerinden farklı olarak, Samsung’un kendi üretimi olan QD-OLED panelinden daha geniş bir ekran büyüklüğüne sahip.

Güney Koreli devlerin iş birliği: Samsung ve LG’nin OLED serüveni

Her ne kadar Samsung ve LG sürekli rekabet içinde olsalar da, bu durum karşılıklı faydaları göz ardı etmelerine engel olmadı. Daha önce mayıs ayında yapılan haberler, iki devin bir anlaşma imzaladığını ve birkaç yıl içinde milyonlarca 77 inç ve 83 inç ekran paneli tedarik edeceklerini belirtmişti. Samsung’un yeni modeli, bu anlaşmanın ilk meyvelerinden biri olabilir.

Bu durum aynı zamanda, teknoloji dünyasının rakipler arasında bile nasıl karşılıklı faydalı ilişkiler kurabileceğinin canlı bir örneğini oluşturuyor. Rakipler arasında bu tür bir iş birliğinin görülmesi, teknoloji dünyasında yeni bir anlayışın kapılarını aralıyor.

Samsung’un S90C serisi, LG’nin WOLED (veya WRGB OLED) paneli ve Samsung’un kendi QD-OLED paneli olmak üzere iki farklı OLED panelini kullanıyor. Yeni televizyon modeli, büyük olasılıkla, LG’nin WOLED panelini kullanıyor. Görüntü kalitesi sadece panel teknolojisiyle belirlenmez, işlem kapasitesi de bu konuda büyük önem taşır. Bu sebeple, iki farklı panelin bir seride kullanılmasının görüntü kalitesine nasıl bir etkisi olacağını söylemek şu an için zor.

Samsung’un 83 inçlik S90C modeli, Samsung’un Tizen işletim sistemi ile çalışıyor ve içerikleri 4K’ya yükseltebilen bir Neural Quantum Processor’a sahip. Dolby Atmos, HDMI 2.1 ve 120Hz 4K içerik desteği gibi özelliklerle donatılan bu yeni model, oyun severler için de ideal bir deneyim sunuyor. Xbox Cloud Gaming gibi oyun akış hizmetlerini destekleyen Gaming Hub özelliği ile kullanıcılarına benzersiz bir oyun deneyimi yaşatıyor. Ayrıca SolarCell Remote ile gelen bu televizyon, yapay veya doğal ışıkla, hatta RF dalgalarıyla şarj edilebiliyor.

OLED ve QD-OLED arasındaki fark nedir?

QD-OLED ekranlar, görüntü üretme biçimleriyle uzun süredir LG Display tarafından üretilen geleneksel OLED panellerden farklıdır. LG’nin ekranları, kırmızı, yeşil ve mavi alt pikseller üretmek için renk filtrelerinden geçirilen beyazımsı ışık pikselleri oluşturmak için mavi ve sarı OLED bileşiği kullandıkları için WRGB OLED olarak kabul edilir. Daha yeni OLED TV’lerde ayrıca, özellikle HDR içeriği için parlaklığı artırmayı amaçlayan dördüncü bir filtrelenmemiş / beyaz alt piksel bulunur.

QD-OLED, renk filtresine ihtiyaç duymadan bu mavinin bir kısmını kırmızı ve yeşile dönüştürmek için kuantum noktalarından mavi ışık yayarak bunu değiştirir. (Mavi, en güçlü ışık enerjisine sahip olduğu için kullanılmıştır.) Bu, daha fazla ışık enerjisi verimliliğine yol açar; Renk filtrelerinde ışığı kaybetmediğiniz için QD-OLED TV’ler, geçmiş nesil OLED’lere kıyasla parlaklık kazanımları sunmalıdır.

Ayrıca, en yüksek parlaklık seviyelerinde bile canlı kuantum nokta rengi reprodüksiyonunu sürdürebilmelidirler, oysa WRGB OLED, bu kadar ileri itildiğinde bazen bir miktar desatürasyon sergileyebilir. Sony örneğinde şirket, QD-OLED’in “geleneksel TV’lere kıyasla renk parlaklığını yüzde 200’e kadar artırdığını” iddia ediyor. OLED’in zaten mükemmel olan görüntüleme açılarının, arada renk filtresi olmadan daha fazla yayılma olduğu için QD-OLED’de daha da iyi olduğu iddia ediliyor.

Yanma olasılığı QD-OLED tarafından ortadan kaldırılmıyor, ancak pikseller çok sıkı çalışmadığı için bu panellerin mevcut OLED TV’lerden daha uzun bir genel ömür sergileyebileceği umut ediliyor. Samsung Display, her piksel için üç kat mavi OLED malzeme kullanıyor ve bu, piksellerin ömrünü koruyabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER