İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A3 (2016) İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-23

Samsung Galaxy A serisi Android telefonlar geçen yılın en çok ilgi gören Android telefonları arasında yer almıştı. Samsung’un üst sınıf Galaxy S serisinin bir kademe altında yer alan, orta segmentle arada köprü vazifesi gören bu serinin 2016 model üyeleri çıtayı biraz daha üst segment seviyesine doğru taşıyor. Serinin giriş seviyesinde yer alan Galaxy A3 (2016) bile önemli yenilikler kazanıyor ve aslında ‘Galaxy S6 mini’ benzetmesini hak ediyor. Galaxy S6’ya tasarım açısından epey benzeyen, hatta onun kompakt versiyonu gibi duran 2016 model Galaxy A3 ile ilgili detayları inceleme yazısında bulabilirsiniz.

samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-2 samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-17samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-22samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-6Samsung Galaxy A3 (2016) hem içte hem de dışta 2015 model Galaxy A3’e göre önemli iyileştirmelere sahip. Öncelikle tasarımı daha da zarif ve çekici hâle getirilmiş. Şimdi karşımızda üst segmentin havasını yansıtmakta epey başarılı olan bir telefon bulunuyor. Hem önde hem de arkada çizilmelere ve çatlamalara karşı dayanıklı sağlam Gorilla Glass 4 camları görüyoruz. 2.5D yapısındaki bu camların kenarlarla buluşması gayet düzgün ve pürüzsüz biçimde. Ne var ki, cam plakalar ve metal gövde arasındaki boşluğa toz ve küçük zerreciklerin girme olasılığı bulunuyor. Metal çerçevenin özellikle ön ve arka camlarla buluştuğu hatlar çizik ve aşınmalara karşı hassas. Yine de, kullandığımız süre boyunca metal çerçeve üzerinde gözle görülür çiziğe rastlamadık. Bu arada daha dikkatli baktığınızda Galaxy A3 (2016)’nın metal çerçevesi S6 veya Note 5’te gördüklerimize göre biraz daha sıradan duruyor. Ne var ki, söylediğimiz gibi bunu ancak çok çok dikkatli baktığınızda anlayabilirsiniz. Her şeye rağmen Galaxy A3 (2016)’nın epey sağlam ve dayanıklı bir cihaz olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Galaxy A3 (2016)’nın gövdesi 134.5 x 65.2 x 7.3 mm.’lik boyutlara ve 132 gr. ağırlığa sahip. Telefon selefine göre uzamış, kalınlaşmış ve hatırı sayılır oranda ağırlaşmış. Ne var ki, Galaxy A3’ün 2016 modeli hâlâ rahat kullanılabilen bir telefon. Fazla büyük olmaması sayesinde bu telefonu tek elde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağırlığı da, artmasına rağmen makul değerlerde ve uzun süreli kullanımda bile elde yorgunluğa neden olmuyor.

Galaxy A3’ün kenarları da görünüş itibarıyla Galaxy S6’nınkilere benziyor. Sağ kenarda güç butonu, sol kenarda da ses tuşları bulunuyor. Bu tuşlar alüminyumdan yapılmış ve her iki elle kullanımda baş ve işaret parmaklarının zahmetsizce erişiminiş sağlayacak şekilde konumlandırılmış. Bu arada sağ kenarda nanoSIM ve microSD kart yuvalarını görüyoruz. microSD kart yuvasına ikinci bir SIM kart takabilir ve Galaxy A3 (2016)’yı aynı anda iki hatla birden kullanabilirsiniz. Alt kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, microUSB portu, hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Üstte de ikinci mikrofon var.

Ön tarafta, 4.7 inç ekranı saran çerçeve fazla geniş değil, özellikle uzun kenarların tarafında epey ince. Tabii ki, bu durum telefonun ergonomisine olumlu şekilde yansıyor. Üstte ve altta kalan alanlar da fazla geniş sayılmaz. Ekranın alt kısmında fiziksel ana ekran tuşu, bunun sol ve sağ yanında da sırasıyla çoklu görev ve geri olarak atanmış kapasitif dokunmatik tuşlar bulunuyor. Ekranın üstünde de ahize hoparlörü, Samsung logosu, 5 megapiksel ön kamera, sensör ve LED durum lambası bulunuyor. Galaxy A3’ün Gorilla Glass 4 camla kaplı arka yüzeyi sabit, dolayısıyla çıkarılabilir pil yok. 13 megapiksel kamera biraz çıkıntı yapmış şekilde yerleştirilmiş, yanında da LED flaş bulunuyor. Bu ikilinin biraz altında Samsung logosunu görüyoruz.

Geçen yılın A3 modeline göre ekranda boyut ve çözünürlük anlamında önemli değişiklikler görüyoruz. 4.7 inç ile ekranın boyutu artarken, 1280 x 720 ile çözünürlük tarafında da artış yapıldığını görüyoruz. Yakında baktığınızda pikselleri seçebilirsiniz, ancak normal şekilde kullanımda, göz ile ekran arasında optimum uzaklık bulunduğunda her şey yeteri kadar keskin ve net görünüyor. Öte yandan Super AMOLED ekran zengin renkler, geniş görüş açısı ve mükemmel kontrast sunuyor. Parlaklık aralığı da geniş. Böylelikle Galaxy A3 kullanıcıları ödediklerine karşılık gelecek olan deneyim daha üstünde bir görsel deneyim elde etme imkanı yakalıyor.

samsung-galaxy-a3-2016-ekran-goruntuleri-5 samsung-galaxy-a3-2016-ekran-goruntuleri-6 samsung-galaxy-a3-2016-ekran-goruntuleri-7İçerideki bileşenlere baktığımızda, Samsung’un bu yıl iki farklı işlemci seçeneği sunduğunu görüyoruz. Tabii ki, ülke pazarlarına göre işlemci seçimi de değişiyor. Türkiye’de satılan A3 (2016) modellerinde dört Cortex-A53 çekirdekli Exynos 7578 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Bu işlemci Mali-T720MP2 grafikl işlemci birimini barındırıyor. 1.5 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza geçen yılın telefonuyla karşılaştırıldığında korunan noktalar. microSD kart yuvası ise 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. Bu arada Galaxy A3 (2016)’nın microSD kart yuvasına da bir SIM kart takabilir, böylelikle aynı anda iki hat birden kullanabilirsiniz. 16 GB dahili hafızayı çekeceğiniz fotoğraf ve videolarla ya da yükleyeceğiniz oyun ve uygulamalarla çok çabuk doldurabilirsiniz. Bu nedenle en az 16 GB kapasiteli bir bellek kartı edinmenizde fayda var.

Sahip olduğu donanım paketi ortalamanın pek üstüne geçmese de, Samsung Galaxy A3 (2016) performans açısından çoğu kullanıcının beklentilerini karşılayacak seviyede bir performans sunuyor. E-posta, sosyal medya, internet tarayıcısı uygulamalarını kullanırken fazla sorun yaşatmayan, her işi akıcı şekilde yerine getirmeyi sağlayan bu telefon oyun konusunda da sahiplerini yarı yolda bırakmıyor. Benchmark testleri de Galaxy A3 (2016)’nın orta segmentin giriş tarafında bulunduğunu gösteriyor. Aslında benchmark sonuçları pratikteki deneyimle paralellik gösteriyor.

samsung-galaxy-a3-2016-ekran-goruntuleri-20Pil cephesinde de geçen yılın A3’üne göre önemli bir artış kaydedilmiş. Yüzde 20’yi aşan bir kapasite artışı var ve 2016 model A3’te 2300 mAh kapasiteli bir pil geliyor. 4.7 inç HD ekran ve orta segment bir işlemcinin bulunduğu telefoında 2300 mAh’lik kapasitenin nispeten yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu pil Galaxy A3 (2016) sahiplerine iki güne varan çalışma ömrü sunuyor. Bu arada yazılım tarafında sunulan çeşitli pil tasarruf özellikleri sayesinde bekleme modundayken hangi uygulamaların askıya alınacağını belirlemek, böylelikle pil yönetimini verimli şekilde gerçekleştirmek mümkün oluyor. Her ne kadar hızlı şarj, kablosuz şarj gibi destekler olmasa da, Galaxy A3 (2016)’nın pili bir buçuk saatten az zamanda tamamen dolabiliyor.

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1, A-GPS ve GLONASS destekli GPS’i standart olarak görüyoruz. 42 Mbps HSPA’nın yanı sıra Kategori 4 LTE desteği de mevcut. Yani 1 Nisan 2016’dan itibaren faaliyete geçecek 4.5G şebekeleri üzerinde 150 Mbps teorik indirme hızlarına erişmek mümkün olacak. Mobil operatörler daha yüksek hızlara ulaşılacağını vadediyor, ancak Galaxy A3 (2016) ile 4.5G üzerinde tatmin edici indirme ve yükleme hızlarına ulaşacaklardır.

Galaxy A3 (2016)’nın alt kenarında yer alan küçük hoparlörün verdiği sesin kalitesi epey iyi görünüyor. Bu arada Samsung telefona bir de ekolayzır yazılımı eklemiş. SoundAlive ekolayzır uygulaması üzerinden çeşitli ses profillerini etkinleştirmek, isteğe göre bas veya tiz seviyesini ayarlamak mümkün. Ayrıca kulaklıkla kullanıma özel bazı profiller de bulunuyor.

samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-4samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-11Gelelim yazılım tarafına… Samsung Galaxy A3 (2016)’da Android 5.1.1 Lollipop yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de TouchWiz kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Geçen yıl ilk kez Samsung Galaxy S6’da gördüğümüz 2015 model TouchWiz kullanıcı arayüzü aynı görünümle Galaxy A3’te de sunuluyor. Tabii ki, S6 veya Note 5 gibi daha üst sınıf telefonlarda gördüğümüz bazı yazılım tabanlı özellikler yok. Ancak genel görünüm ve his itibarıyla Galaxy A3’ün yazılım deneyiminin üst sınıf olduğun söylenebilir.

TouchWiz kullanıcı arayüzü son yıllarla birlikte iyice sadeleşti, Android’in ham arayüzünün havasını daha fazla şekilde yansıtır hâle geldi. Yine de, Samsung’a özel kilit ekranı, ana ekran düzeni, duvar kağıtları, Flipboard tarafından desteklenen ve ana ekrandan erişilen haber paneli, özelleştirilmiş uygulama ikonları ve özel uygulamalarıyla kendine has bir deneyim sunmayı sürdürüyor.

Google’ın Gmail, YouTube, Haritalar gibi uygulamaları Google sertifikalı her telefonda olduğu gibi Galaxy A3 (2016)’da da mevcut. Bunlara ana ekrandaki Google klasörü altından da erişmek mümkün. Öte yandan Microsoft’un Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive ve Skype uygulamaları da Microsoft klasörü altında, ana ekranda kullanıcıları bekliyor.

Bir de Samsung’un Türkiye’deki telefonlarda yüklü olarak gelen Hürriyet e-Gazete, Digiturk Play gibi uygulamalar var. Bunlar Samsung Hediyeleri klasörü altından erişilebiliyor ve Galaxy A3 sahiplerine çeşitli hediyeler sunuyor. Tüm bunların dışında Galaxy A3 (2016)’da Not, Dosyalarım, Ses Kaydedici, Hesap Makinesi, S Planlayıcı, S Voice gibi araçlar da yüklü olarak sunuluyor. Uygulama indirmek için Google Play Store’un yanı sıra Samsung’un özel uygulama mağazası Galaxy Apps’in de bulunduğunu belirtelim.

samsung-galaxy-a3-2016-inceleme-27

Orta segment Android telefonların vazgeçilmezi hâline gelen kamera çözünürlük değerlerini Samsung Galaxy A3 (2016)’nın kameralarında da görüyoruz. Arkadaki kamera 13 megapiksel, öndeki kamera da 5 megapiksel çözünürlüğe sahip. Arka kamera f/1.9 diyafram açıklığı, otomatik odak, LED flaş gibi nitelikle sahip. Öndeki kamerada da arkadaki gibi f/1.9 diyafram açıklığı değerini görüyoruz.

Kamera uygulaması daha önce Galaxy S6, Note 5 gibi telefonlarda sunulanlarla aynı arayüze sahip. Ekranın sağ kenarında fotoğraf ve video çekim düğmeleri, kamera değiştirme düğmesi ve mod düğmesi bulunuyor. Çekim modları arasında otomatikü pro, panoramik, arka arkaya çekim, HDR, gece gibi standart hâline gelmiş modlar var. Bunun yanı sıra Galaxy Apps üzerinden ek kamera modlarının da indirmek mümkün kılınmış. Kamera ekranının diğer kenarında da efekt, flaş, çözünürlük gibi hızlı ayarlar ve diğer ayarlara açılan kısayol bulunuyor. Hızlı başlatma özelliği A3’te de mevcut. Yani ekran kapalıyken ana ekran tuşuna art arda iki kez basarak kamerayı hızlıca açabilirsiniz.

Galaxy A3 (2016) ile ışığın yeterli olduğu ve el titreşimlerinin en aza indiği durumlarda gayet net ve keskin fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Işık şiddeti azalmaya başladıkça bulanıklık ve gürültü etkileri biraz daha fazla hissedilir oluyor. Çekilen fotoğraflarda yakınlaştırma yaptıkça detayların çabuk kaybolduğunu gözlemledik. Öndeki 5 megapiksel kamera, iyi diyafram açıklığı değerinin de katkılarıyla selfie fotoğraflar için iyi sayılabilecek sonuçlar üretmeyi başarıyor.

Video tarafında da Samsung Galaxy A3 (2016) saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. İki mikrofonun varlığı sayesinde video çekimlerinde sesin kalitesi iyi görünüyor.

Geçen yılın Galaxy A3 (2015) modeliyle karşılaştırdığımızda, Galaxy A3 (2016)’nın hatırı sayılır gelişim gösterdiğini, orta segment çizgisine doğru önemli yol aldığını görüyoruz. Telefonun sahip olduğu donanım bileşenleri fiyatının karşılığını veriyor. Performans için de aynısı söylenebilir. Galaxy A3 (2016) sahipleri özellikle telefonun pil ömründen memnun kalacaklardır. Telefonu daha verimli şekilde kullanmak için microSD kart yuvasını boş bırakmamanızı öneririz. Bu arada tasarım açısından da Galaxy A3 (2016) sınıfının ortalamasının üstünde görünüyor. Üst sınıf Galaxy telefonlarını andıran bir görünüme sahip olması onu tüketiciler için daha çekici kılıyor.

İLGİLİ HABERLER