Teknoloji

Samsung akıllı telefon pazarında Çinlilerin nefesini ensesinde hissediyor

samsung akıllı telefon

Samsung akıllı telefon pazarındaki liderliğini sürdürse de, bu liderlik eski günlerdeki gibi rahat koşullarda devam etmiyor. Şirketin satışlarında geçtiğimiz yılın son çeyreği itibarıyla başlayan düşüş trendi, 2018’in ilk üç çeyreğinde de devam etti.

Araştırma şirketleri IDC ve Strategy Analytics‘in verilerine göre, Samsung’un akıllı telefon satışları yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında düştü. Söz konusu düşüş yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10, birinci çeyreğinde yüzde 2 ve 2017’nin son çeyreğinde yüzde 4 seviyesindeydi. Açıklanan rakamlar, Galaxy S9 ve Note 9‘un üst segmentte beklenen rekabetçiliği sergileyemediğini ve şirketin giriş seviyesi ve orta segmentte de kan kaybettiğini gösteriyor.

Çinli üreticiler akıllı telefon pazarında Samsung için en büyük tehdit hâline gelmiş durumda. Söz konusu grubun en çok dikkat çeken üyesi ise Huawei. Satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artıran Huawei, bir kez daha Apple‘ı geçerek küresel akıllı telefon pazarında ikinci sıraya yerleşti. P20 Pro ile üst segmentte bir etki yaratmayı başaran şirket, orta segmentte de alt markası Honor ile geniş bir kitleye ulaşmayı başarmış durumda. Huawei’nin ABD’deki varlığının resmi istihbarat kurumlarından kaynaklı güvenlik endişeleri nedeniyle sınırlı olması, şirketin başarısını biraz daha anlamlı kılıyor.

Samsung için ciddi tehdit oluşturan bir diğer Çinli üretici de Xiaomi. Xiaomi’nin akıllı telefon satışları yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında arttı. Bu artışla birlikte Çinli üretici akıllı telefon pazarında Apple’ın ardından dördüncü sıraya yerleşti.

Sonuçları değerlendiren Strategy Analytics direktörlerinden Neil Mawston, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Samsung büyük pazarlar olan Çin ve Hindistan’da Huawei, Xiaomi ve diğer Çinli rakiplerine karşı mevzi kaybediyor. Samsung’un çok geç olmadan Çin ve Hindistan’daki problemlerini çözmesi gerekiyor.”

Akıllı telefon pazarının giriş seviyesinde ve orta segmentinde kan kaybettiğini Samsung da doğruluyor. Ancak şirketin üçüncü çeyreğe ait finans raporunda işlerin yakında değişebileceğine yönelik beklenti dikkat çekiyor. Güney Koreli elektronik devi, Galaxy A7 ve Galaxy A9 ile genişleyen ürün portföyünün bu hedefte kendisine yardımcı olacağına inanıyor. Samsung’un önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde de üç Galaxy S10 telefonunu ve ilk katlanabilir telefonunu çıkarması bekleniyor. Katlanabilir telefonun önümüzdeki hafta gerçekleştirecek Samsung Geliştirici Konferansı’nda ilk kez gözler önüne çıkması da beklentiler arasında yer alıyor.

Samsung akıllı telefon pazarının alt segmentlerini de yakalamak zorunda

Samsung akıllı telefon pazarında üst segmente odaklansa da, giriş seviyesinde ve orta segmentte de Çinli rakiplerine yanıt vermesi gerekiyor. Özellikle Huawei ve Xiaomi’nin orta segment cihazlara üst sınıf özellikler eklemekteki uzmanlığı, Samsung’u ciddi ölçüde zorlayacak gibi görünüyor. Şirketin bu meydan okumaya nasıl yanıt vereceğini görmek içinse 2019’u beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER