Teknoloji

Samsung akıllı telefon pazarında birinciliği bırakmıyor

galaxy a30s samsung a31

2019’un son üç ayına ve geneline dair rakamlar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan son verilere göre, küresel akıllı telefon pazarı 2019’un son çeyreğinde yüzde 1.1 oranında küçüldü. Yıl genelinde ise küçülme oranı yüzde 2.3 oldu. Samsung, 2019’da da dünyanın bir numaralı akıllı telefon üreticisi olmaya devam etti.

2019’un son çeyreğinde küresel ölçekte toplam 368.8 milyon telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Yıl boyunca satılan telefon sayısının ise 1 milyar 371 milyon olduğu belirtildi. 5G uyumlu ve katlanabilir telefonlar çıksa da, akıllı telefon sevkiyatları üst üste üç yıl gerilemiş oldu.

Akıllı telefon sevkiyatlarındaki düşüşte bir numaralı faktör olarak Çin’den gelen talebin zayıflaması öne çıkıyor. IDC’ye göre; Çinli kullanıcılar da 5G telefonların ucuzlamasını, 5G şebekesinin yaygınlaşmasını ve hızlanmasını bekliyor.

Samsung 2019’un son çeyreğinde akıllı telefon pazarının zirvesini Apple’a bıraktı

Yılın dördüncü çeyreğine bakıldığında Apple‘ın zirveye yerleştiği görülüyor. 2019’un son üç ayını hareketli geçiren Cupertino merkezli şirket, yeni iPhone’ların da etkisiyle yüzde 20’lik bir pazar payına ulaştı. Apple, sevkiyatlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 oranında artırmayı başardı.

samsung akıllı telefonApple’ı genel klasmanın lideri Samsung takip etti. Samsung’un son çeyrekteki sevkiyatları 2018’in son üç ayına göre yüzde 1.2 oranında azalsa da, şirket yüzde 18.8’lik bir pazar payı yakaladı. Huawei yüzde 15.2 ile üçüncülüğe yerleşirken; dördüncü sıranın sahibi, sevkiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde 31.1 oranında artıran, Xiaomi oldu. Çinli üreticinin bu çeyrekteki toplam pazar payı yüzde 8.9’a ulaştı. Oppo da yüzde 8.3 ile ilk beşi tamamlayan son üretici oldu.

2019’un geneline bakıldığında da ilk beşte aynı şirketleri görüyoruz. Ancak bu beş şirket arasındaki sıralama biraz daha farklı. Samsung, 2018’e kıyasla yüzde 1.2 oranında artırdığı sevkiyatlarıyla akıllı telefon pazarındaki liderliğini korudu. Şirketin yıl genelindeki pazar payı yüzde 21.6 oldu. İkinci sırada ise Çin dışında yaşadığı sıkıntılara rağmen sevkiyatlarını yüzde 16.8 oranında artıran ve yüzde 17.6’lık pazar payı yakalayan Huawei bulunuyor. Son çeyrekte yüzü gülen Apple ise 2019’un genelinde kan kaybetmiş gibi görünüyor. Sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8.5 oranında azalan şirket, yüzde 13.9’luk bir pazar payı elde etti. Listenin dördüncü sırasında yüzde 9.2 ile Xiaomi, beşinci sırasında ise yüzde 8.3 ile Oppo bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER