Teknoloji

Reddit moderatörleri Ask Me Anything karartmasını savundu

reddit-logo-230313

Reddit’in popüler bölümlerinden Ask Me Anything’in (Bana İstediğini Sor) iki moderatörü, geçtiğimiz hafta boyunca sitenin neredeyse tamamının kapalı kalmasına neden olan karartma kararını savundu. The New York Times’a konuşan ve gerçekte avukatlık yapan Brian Lynch ve Courtnie Swearingen, sürecin Victoria Taylor’ın kovulmasına bir tepki olarak gerçekleştirildiğini belirttiler. Reddit’in gönüllü moderatörleri ve ücretli yöneticileri arasında bir köprü vazifesi gören Taylor; Barack Obama, Bill Gates ve daha pek çok ünlü ismin katıldığı Ask Me Anything seanslarının koordinasyonunu gerçekleştirmişti.

Moderatörlerin toplulukların siteye yönelik ilgisini canlı tutmak adına zaman harcadıklarını belirten Lynch ve Swearingen, Taylor’ın görevine son verilmesinin site yönetiminin alınan kararlarda kullanıcıları düşünmediğini somut biçimde gösterdiğini dile getirdiler. Reddit moderatörleri karartmanın Taylor’ın gidişinin etkisini dindirme amacıyla gerçekleştirildiğini vurgulamayı ihmal etmediler. Söz konusu makalede Victoria Taylor’ın görevine neden son verildiği konusunda somut detaylar bulunmuyor.

Başlattıkları dalgaya diğer moderatörün katılmasını beklemediklerini ifade eden Lynch ve Swearingen, karartma sayesinde Reddit yönetiminin moderatörlerin sesini duyduğuna dikkat çektiler. Yaşananların ardından geçici Reddit CEO’su Ellen Pao bir özür açıklaması yayınlamış ve moderatörlere iletişim için daha iyi araçlar sunma sözü vermişti.

Tüm yaşananlardaki temel sorun ise Reddit’in gönüllü iş gücüne fazlasıyla bağımlı ve kârlılığını artırmayı hedefleyen ticari bir kurum olması. Site büyüdükçe moderatörlere sunulan desteğin azalması da, şikayet edilen noktalar arasında yer alıyor. Lynch ve Swearingen, Victoria Taylor’ın kovulmasını Reddit topluluğu ve moderatörlerinden az kaynakla çok iş bekleyen yaklaşımın bir eylemi olarak nitelediler.

İLGİLİ HABERLER