İncelemelerManşetler

Yerli üretim realme C21 İncelemesi

realme c21 inceleme

realme geçen yılın sonbaharına girilirken Türkiye’de sunduğu C11 modeliyle birlikte 2000 TL altı bir Android telefon arayanlar için sağlam bir seçenek sunmuştu. Hatta bu telefon Mayıs 2021 Android telefon önerileri listemizde de yer bulmuştu. Biz listeyi yayınladıktan kısa bir süre sonra realme C21 Türkiye’ye geldi. Üstelik bu telefon ülkemizde, “yerli üretim” sıfatını taşıyan ilk realme telefonu olarak satışa çıktı. 1799 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu giriş seviyesi Android telefonu yaklaşık bir haftalık boyunca deneyimleme imkanı bulduk. realme C21 inceleme yazısında telefonla ilgili deneyimler ve yorumlar yer alıyor.

realme C21’i satın alın (Hepsiburada)

realme C21 inceleme: Tasarım

Öncelikle kutu içeriğiyle başlayalım. realme telefonlarının alıştığımız sarı renkli kutusunu C21 ile birlikte bir kez daha görüyoruz. Kutuyu açtığımızda öncelikle SIM kart tepsisini açmayı sağlayan iğne ve garanti belgesinin içinde bulunduğu bir zarf bizi karşılıyor. Daha sonra da realme C21’i, güç adaptörünü ve USB kablosunu görüyoruz.

realme c21 inceleme

realme C21, klasik bir Android telefon tasarımına sahip. Yuvarlatılmış köşeleri telefona sıcak bir hava verirken, arka yüzün kenarlara doğru hafif kavis yapması telefonun ergonomisini artırıyor. 8.9 milimetre kalınlıklı ve 190 gr. ağırlıklı gövdenin sağlamlık hissini iyi biçimde verdiğini belirtelim. Zaten realme de, C21’in dünyanın TÜV Rheinland Yüksek Güvenilirlik Sertifikası alan ilk akıllı telefonu olduğunu belirtiyor. Bilmeyenler için söyleyecek olursak, TÜV Rheinland Akıllı Telefon Yüksek Güvenilirlik Sertifikası; düşme, aşınma, aşırı sıcaklık, nem, voltaj dalgalanmaları, düğmeler ve konektörler, statik elektrik, hava basıncı ve diğer bileşen güvenilirlik testlerinin içinde bulunduğu 10 günlük kullanım senaryo testini, 7 extreme ortam senaryo testini ve 6 bileşen güvenilirlik senaryo testini başarıyla geçen telefonlara veriliyor.

realme’nin en iyi giriş segment telefonu olarak nitelendirdiği C21, bu testlerden başarıyla geçti ve size sunuldu. Söylediğimiz gibi C21, realme’nin ilk yerli üretim telefonu. Ve bunun şerefine C21 Türkiye’de, ülkemize özel “Dem Siyahı” ve “Boğaz Mavisi” gibi iki renk seçeneğiyle sunuluyor. C21’in arka kapağında, kum saatini andıran cesur, geometrik sana tasarımı ve özellikle genç kullanıcıların ilgisini çekecek bir tasarım kullanılmış. Öte yandan arka yüzün hafif yüzey sürtünmesi telefonu tek elle kullanımı kolaylaştırıyor, parmak izi lekeleri ve çizilmelerin etkisini de azaltıyor.

realme c21 inceleme

realme C21 inceleme: Donanım ve Performans

realme C21’de 6.5 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran bulunuyor. Yüzde 89.5’e varan bir gövde oranına sahip olan ekranın varlığı, realme C21’in normale göre daha düşük bir yüzey alanına sahip olmasına yardımcı oluyor. Bu da ergonomiye büyük bir katkı demek. IPS LCD ekran 720p çözünürlükle yeterli keskinlik ve netliği sunuyor. 400 nit parlaklık da iç ve dış ortamda kullanım için yeterli oluyor. Üstelik ortama göre parlaklık da otomatik olarak ayarlanıyor. 20:9 görüntü oranlı ekranın üst kısmında selfie kamerası için mini damla biçimli bir çentiğe yer verilmiş. Bu çentik tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken rahatsızlık vermiyor. Büyük ekran YouTube videolarını izlemek, internette gezinmek, fotoğraflara bakmak için yeterli. Alt kenarda yer alan tek hoparlör de bir giriş segmenti telefon için oldukça iyi ve doyurucu bir ses veriyor. Alt kenara baktığımızda 3.5mm kulaklık jakını da görüyoruz. Bu da istediğiniz kulaklığı rahatlıkla kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

realme c21 inceleme

realme C21’de MediaTek Helio 35 Gaming işlemci bulunuyor. realme, C21’in segmentindeki en güçlü cihaz olarak öne çıktığının altını çiziyor. Helio G35, HyperEngine özelliğiyle oyun boyunca sorunsuz ve kesintisiz bir performans sunuyor. Pratikte de çoğu oyunda bunun etkisini görmek mümkün oluyor. Bu arada Oyun Alanı adlı özellik sayesinde oyun sırasında CPU ve RAM durumunu görmeyi sağlayan, oyun deneyimini artıran ek araçlara erişebiliyorsunuz. 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza işlemciyi tamamlıyor. Arzu edenler için microSD kart yuvası da mevcut. realme C21; internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, YouTube videolarını izleme, kamerayı kullanma gibi günlük işler için yeterli düzeyde performansı sunuyor.

realme c21 inceleme

realme C21’de 5000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pil bulunuyor. realme Lab’in belirttiğine göre, C21 47 günlük bekleme süresine ulaşabiliyor. Normal yoğunlukta bir kullanımda ise 2 günlük çalışma ömrüne ulaşacaktır. realme, bu telefonun Süper Güç Tasarrufu modu sayesinde sadece yüzde 5 pil ile, 1,41 saat WhatsApp, 1,36 saat YouTube ve 4,78 saat Spotify kullanımı sunduğu belirtiyor. Telefonun bir başka güzel özelliği de, onu bir powerbank gibi kullanabilmeniz. Ters şarj desteği sayesinde, microUSB portuna takacağınız uygun bir kablo ile başka cihazları da şarj edebilirsiniz.

realme C21 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

C21’de Android 10 ve bunun üzerinde realme UI kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Saf Android’e yakın ve temiz bir kullanıcı arayüzü realme C21 sahiplerini bekliyor. Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. İstediğiniz uygulamayı ve oyunu Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Büyük ekranı aynı anda iki uygulamayı da rahat biçimde kullanma fırsatı veriyor.

realme c21 inceleme

Güvenlik tarafında ise, arkada yer alan parmak izi okuyucusunu başrolde görüyoruz. Telefonun normal tutuşunda işaret parmaklarınızla rahatlıkla temas edeceğiniz bir noktada bulunuyor. realme’nin “ultra hızlı parmak izi kilidi” olarak nitelendirdiği bu birim, saniyeler içinde ekran kilidini geçmeyi sağlıyor. Yine de parmak izi okuyucusunu zahmetli bulanlar için C21, tek tıklama veya bakışla ekran kilidinin kolayca açılmasını sağlayan yüz tanıma desteğine de sahip.

realme C21 inceleme: Kamera

realme c21 inceleme

Kamera tarafına geldiğimizde, arkada üç adet kamera görüyoruz. 13 megapiksel ana kameranın yanında 2 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü bulunuyor. C21’nin 13 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı ana kamerası dört kata kadar yakınlaştırma ve faz algılamalı otomatik odak desteği sunuyor. Böylelikle hem gün ışığında hem de düşük ışıklı ve karanlık ortamlarda net ve canlı sonuçlar veren fotoğraflar çekilmesine olanak sağlıyor. Piksel düzeyinde eşleme algoritması aracılığıyla Chroma Boost özelliğine sahip olan telefon, parlaklıkta düzeltmeler yaparak daha iyi bir dinamik aralık, ekran kontrastı ve canlı renkler sunuyor. C21, realme’nin dikkat çektiği noktaların haklı olduğunu gösteren fotoğrafları ortaya çıkarıyor.

İşte, realme C21 ile çektiğimiz fotoğraflardan bazı örnekler:

Öte yandan kolay kullanıma sahip olan Kamera uygulaması fotoğraf ve video çekimini kolaylaştırıyor. Video tarafında da 1080p video kayıt imkanı bulunuyor. Günlük hayatta ihtiyaç duyacağınız anlarda işinizi görecek bir video çekim performansı bulunuyor. Ön taraftaki 5 megapiksel selfie kamerası ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Çözünürlük yüksek olmasa da, yeterli ışık koşulları altında iyi sonuçlar elde ediliyor. Düşük ışıkta biraz kumlanma ve pürüzsüzleştirme etkisine rastlanıyor.

realme C21 inceleme: Sonuç

Yerli üretim realme C21, 2000 TL altında fiyata bir telefon arayan kullanıcılar için oldukça cazip özellikleri barındırıyor. MediaTek Helio G35 günlük işler için yeterli performansı sunuyor. Ayrıca oyun için de yeterli bir performansı sunuyor. 5000 mAh kapasiteli pili iki güne varan bir çalışma imkanını kullanıcılara sunuyor. Android 10 ve bunun üzerinde gelen realme UI kullanıcı arayüzü, saf Android’e yakın kullanıcı arayüzüyle telefonu verimli biçimde kullanma imkanı sunuyor. 13 megapiksel ana kamera, yeterli ışık koşulları altında tatmin edici fotoğraflar çekebiliyor. Düşük ışık performansını da iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Büyük ekranı da yeterli bir görsel deneyimi sağlıyor. Sağlam ve ergonomik gövdesi de kullanımı kolaylaştırıyor.

İLGİLİ HABERLER