İncelemelerManşetler

Realme C11 İncelemesi

realme c11 inceleme

Akıllı telefon fiyatlarının artması, bazı üreticileri uygun fiyatlı cihaz kategorisine de ayrıca odaklanmaya teşvik ediyor. Samsung, Honor ve Realme gibi üreticiler, daha fazla kullanıcı kazanmak adına giriş segmentinde de düzenli olarak yeni seçenekler sunuyor. Bu grubun üyelerinden biri olan Realme, “bütçe dostu telefon” kategorisindeki maharetlerini genellikle C serisi altında sunuyor. C11 de bu serinin en güncel üyeleri arasında bulunuyor. Realme C11 inceleme yazımızda bu telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Realme C11 inceleme: Tasarım

Realme C11’in fiyat segmenti çerçevesinde değerlendirildiğinde şık bir telefon olduğunu en baştan söylemekte fayda var. Uygun fiyatlı bir telefon olduğunu en baştan belli eden C11’de ana malzeme olarak polikarbon kullanılmış. Polikarbonun hem görüntü hem de hissiyat bakımından ucuz olduğunu söylemek gerekiyor.

Realme C11, detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran, ön panelin yüzde 81.7’lik kısmını kaplıyor. Üst kısmında damla çentik bulunan bu ekranın üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince. Alt çerçeve ise, segmentteki diğer telefonlarda olduğu gibi, daha kalın.

Telefonun üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sol kenarın üst kısmında ise çift nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva yer alıyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor.

Realme C11’in alt kenarı ise oldukça kalabalık. Burada soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, çift mikrofon, microUSB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu noktada hoparlör ızgarasının performansından da biraz bahsetmekte fayda var. Hoparlörden çıkan sesin yüksekliğinin makul olduğu söylenebilir. Sesin kalitesi ise telefonun içinde bulunduğu fiyat segmentinin standartlarına paralel olarak ortalama seviyede.

Realme C11’in arka paneli oldukça şık görünüyor. Çift tonlu ve dokulu yüzey üzerine ışık geldiğinde göz dolduruyor. Test merkezimize gelen C11’deki Nane Yeşili renginin de telefona bir hayli yakıştığını söylemek gerekiyor.

Panelin sol üst köşesinde çift kamera ve LED flaşın bulunduğu kare şeklindeki kamera modülü bulunuyor. Bu modülün hemen altından çıkan şeritin alt kısmında “Realme” logosu yer alıyor. Şeritte kullanılan yeşil tonunun farklı olması da arka panelin görüntüsüne biraz daha dinamizm kazandırıyor.

Realme C11’de parmak izi tarayıcısı bulunmuyor. Telefonda biyometrik doğrulama çözümü olarak sadece yüz tanıma özelliği sunuluyor. Bu özelliğin işleyişi ve performansına incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Realme C11 inceleme: Ekran

Realme C11, daha önce de belirttiğimiz gibi 6.5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 1560 x 720 piksel çözünürlüklü bu ekranın görüntü oranı 20:9. Piksel yoğunluğu 270 ppi olan bu ekran, ön panelin yüzde yüzde 81.7’lik kısmını kaplıyor. Ekranın üst kısmında da telefonun 5 megapiksel ön kamerasına ev sahipliği yapan çentik bulunuyor. Akıllı telefonun ekranını Corning Gorilla Glass 3 koruyor.

Realme C11’in segmentine göre büyük bir ekrana sahip olduğu söylenebilir. Bu ekranın oldukça iyi biçimde çalıştığını da belirtmek gerekiyor. Kenarlarda renkleri soluklaşmayan ekranın genel parlaklığı makul seviyede. Bu ekranın parlaklık seviyesi otomatik olarak ayarlanabiliyor. Böylelikle ekranı güneş ışığı altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Ekranın yansıtıcı olmadığını belirtmekte de fayda var.

Realme C11’in ekranının keskinlik seviyesi çok yüksek olmasa da, bu ekranda bir şeyler izlemenin keyifli olduğu söylenebilir. Özellikle ekranın büyük olması izlenen içerikle bütünleşmeyi biraz daha kolaylaştırıyor. Multimedya içerik tüketimine uygun olan bu ekranın görüntüleme açıları da sınıfına göre keskin ve genel açıdan da yeterli

Hemen hemen tüm telefonlarda olduğu gibi, Realme C11’de de ekranla ilgili tercihler Ayarlar menüsü içinden yapılabiliyor. Burada yer alan “Ekran ve parlaklık” bölümünde kullanıcılar kendi tercihlerine göre ayarlarını seçebiliyor.

Telefonda Koyu Mod desteği mevcut. Aynı zamanda “Karanlık Mod” da anılan bu özelliğin çalışması kullanıcılar tarafından belirlenen bir takvime veya gün batımından gün doğumuna devreye girecek şekilde ayarlanabiliyor. “Göz rahatlığı” adı altında sunulan mavi ışık filtresinin çalışması da benzer şeklde takvime bağlanabiliyor.

Realme C11’de kullancılar ekranın renk sıcaklığını da kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor.

Realme C11 inceleme: Donanım ve Performans

Realme C11’in kalbinde MediaTek’in Helio G35 işlemcisi yer alıyor. Bu işlemciye eşlik edecek bellek için kullanıcılara 2 ve 3 GB olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Test merkezimize giden model 3 GB RAM taşıyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 32 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 12,5 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. MicroSD kart desteği sayesinde depolama alanının üstüne 256 GB daha eklenebiliyor.

Giriş seviyesi bir işlemci olan Helio C35’in bir performans canavarı olmadığını en baştan belirtmek gerekiyor. 3 GB RAM’in eşlik ettiği bu işlemci, ara ara telefonda bazı gecikme ve takılmaların yaşanmasına engel olamıyor. Örneğin, her gün sıklıkla kullanılan Facebook, Instagram ve YouTube gibi uygulamaların başlatılmasında bile birkaç saniye beklemek gerekebiliyor.

Test merkezimizdeki Realme C11’de 3 GB RAM’in bulunması çoklu görev konusunda işleri biraz daha kolaylaştırıyor. Ancak yine de telefonda aynı anda birden fazla uygulama arka planda çalışırken yavaşlama net biçimde hissediliyor.

Realme C11’in teknik kadrosu oyun konusunda da pek yüksek performans vadetmiyor. Bu durum gerçek kullanım sırasında da açık biçimde hissediliyor. Akıllı telefonla PUBG Mobile oynamayı denediğimizde oyunun başlatılması oldukça uzun zaman aldı ve oyun sırasında takılmalarla karşılaştık. Ancak bunun da akıllı telefonun fiyatı ve teknik özelliklerine bakıldığında pek de şaşırtıcı olmadığını söylemek gerekiyor.

Realme C11’de biyometrik doğrulama çözümü olarak sadece yüz tanıma özelliği bulunuyor. Bu özellik kullanıcının yüzünü algıladığında ekranın kildini makul sayılabilecek bir süre içinde açıyor. Ancak ortam biraz loş olduğunda bile yüz tanımanın çalışmasında sıkıntı yaşanabiliyor.

Realme C11’in benchmark testi sonuçları da telefonun aktüel performansına eş bir seviyede seyrediyor. Telefon Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 169, çok çekirdekte ise 914 puan alıyor.

Realme C11 inceleme: Pil

Pil kapasitesi, Realme C11’in iddialı olduğu noktalar arasında bulunuyor. Akıllı telefona ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Realme, bu kapasitenin telefonu 2 gün boyunca açık tutmaya yeteceğini belirtiyor.

Gerçek kullanım sonucunda ortaya çıkan tablo da Realme’nin vaatleriyle örtüşüyor. C11’in ana donanımı çok da kuvvetli olmadığı için bu duruma pek de şaşırmamak gerekiyor. Mesajlaşma, sosyal ağlarda dolaşma ve YouTube’da birkaç video izleme gibi eylemlerin bulunduğu bir senaryoda Realme C11’in pili yaklaşık 1,5 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.

Bu işin içine oyun ve daha yoğun medya içeriği tüketimi girince de telefonun pil performansında bir sıkıntı yaşanmıyor. Netflix veya YouTube’da 1 saat boyunca içerik izleyince pil ömründe yüzde 5’lik bir kayıp yaşanıyor. Telefonun ortalama 7-8 saatlik ekran süresinin de çok iyi olduğunu belirtmek gerekiyor.

Realme C11’in 5000 mAh kapasiteli pili micro USB girişi üzerinden dolduruluyor. USB-C’nin yaygınlaştığı dönemde micro USB ile karşılaşmak üzücü olsa da, bunun C11’in içinde bulunduğu fiyat kategorisi için doğal olduğunu belirtmekte fayda var. Akıllı telefonun kutusundan çıkan 10W şarj aleti, C11’in pilini yaklaşık 3 saat içinde dolduruyor.

Realme C11 inceleme: Yazılım

Realme C11 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Realme UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Realme UI ana kullanıcı deneyimi bakımından saf Android’den pek uzaklaşmasa da, ikon ve arayüz tasarımında yoğun bir özelleştirme hissediliyor.

Realme UI’ın genel olarak temiz ve düzenli bir arayüz olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ön yükü olarak sunulan araç ve uygulamalar bakımından bir hayli zengin olan Realme C11’de bu açıdan bir fazlalık olmadığının altını çizmekte fayda var. Kısacası telefonda “gereksiz” olarak tanımlanabilecek bir uygulama bulunmuyor. Yine de, bu uygulamalardan rahatsız olanların uygulamaları kaldırma seçeneği mevcut.

Hemen hemen her Android telefonda bulunan Google uygulamaları Realme’de de mevcut. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, YouTube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar kullanıcıları bekliyor.

Bazı Android üreticileri kendi çözümlerini geliştirmek yerine Google’ın o iş için hazırladığı uygulamayı varsayılan çözüm olarak kullanıyor. Realme C11’de de bu yaklaşımın kısmen de olsa tercih edildiği söylenebilir.

Örneğin, telefonda varsayılan internet tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılıyor. E-posta uygulaması olarak da Gmail kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ancak fotoğraflar, mesajlar, telefon gibi uygulamalarda Realme’nin kendi çözümleri kullanıcılara sunuluyor.

Realme C11’de sayısı çokça olan araçlar da ana ekrandaki Araçlar klasöründe yer alıyor. Burada Hesap Makinesi, Hava Durumu, Pusula ve Kaydedici gibi araçlar bulunuyor. Ancak bazı araçlar da bu klasörün dışında gösteriliyor. Örneğin, Realme C11 için bir tür kontrol paneli işlevi gören Telefon Yöneticisi uygulamasına ana ekran üzerinden erişilebiliyor. Bu noktada Facebook’un da telefonda ön yüklü şekilde geldiğini belirtmekte fayda var.

Bu uygulama üzerinden kullanıcılar telefonu tek dokunuşla optimize edebiliyor. Gizlilik izinlerinin ve uygulamaların yönetimi, bileşenlerin kontrolü gibi işlemler de buradan gerçekleştirilebiliyor. Hızlı Kontrol isimli araç tarafından gerçekleştirilen bileşen kontrolü telefonda donanım ve yazılım bakımından bir problem olup olmadığını hızlı şekilde görmeye yardımcı oluyor.

Realme C11’de kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla Dosya Yöneticisi ve İndirme Yöneticisi gibi araçlar da bulunuyor. Bu araçlar sayesinde kullanıcıların telefonlarını düzenli tutmaları kolaylaşıyor. Buna ek olarak, Realme C11’e yeni geçiş yapanların eski telefonlarındaki verilerini kolaylıkla aktarmasına yardım etmek için Telefon Kopyalayıcı aracı da mevcut.

Reame C11’de sunulan araçlardan birisi de Oyun Alanı. Kullanıcılar oyun alanı üzerinden telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştiriliyor.

Realme C11’de el hareketleri veya diğer hareketler de telefonla etkileşim kurmaya yardımcı oluyor. Örneğin ekran kapalıyken üzerinde O harfi çizince kamera başlatılabiliyor. Veya üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor. Buna ek olarak, akıllı telefonun güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı aktif hâle getirecek şekilde ayarlanabiliyor.

Realme C11 inceleme: Kamera

Realme C11’in arkasında iki sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 13 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Bu sensörü 2 megapiksel derinlik sensörü tamamlıyor. LED flaş da bu ikiliye eşlik ediyor.

Realme C11’in kamera performansının içinde bulunduğu fiyat segmenti çerçevesinde değerlendirildiğinde iyi olarak tanımlanabilir. Akıllı telefonla gün ışığında çekilen fotoğraflar keskin ve canlı görünüyor. Renk reprodüksiyonu bakımından zengin olan telefonla yakalanan kareler, detay ve kontrast bakımından kuvvetli bir performans sergiliyor.

Ancak otomatik odaklama gibi işler devreye girdiğinde bazı sorunlar yaşanıyor. Görüntü işleme süreci biraz daha uzuyor. Yakın çekim kareleri de sorunsuz görünüyor. Ancak bu segmentteki pek çok telefon gibi, Realme C11’de gece çekimlerinde problem yaşıyor.

Realme C11’i bu konuda muadillerinden ayıran özelliği ise kamerasında bir gece modu bulunması. Bu mod sayesinde fotoğraflardaki gürültünün ve grenin biraz daha azaltılması amaçlanıyor. Gerçekten de gece modu açıkken kareler biraz daha iyileşiyor. Ancak bunun çok büyük bir değişim yaratmadığını da söylemek gerekiyor.

Realme C11’in önündeki damla çentikte ise 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera bulunuyor. Bu ön kamera da uygun ışık koşullarının bulunması durumunda güzel ve net kareler yakalanabiliyor. Portre modunda pek parlak bir performans sergilemeyen ön kamerayla gece çekilen fotoğraflar da çok etkileyici görünmüyor. Ancak Realme C11’in genel kamera performansının da makul seviyede olduğunu belirtmek gerekiyor.

Realme C11’in arka ve ön kamera sistemleriyle 1080p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

Realme C11 inceleme: Sonuç

Akıllı telefon fiyatlarının yükselmesi, ortalama kullanıcılar için giriş segmentindeki telefonların cazibesini biraz daha artırdı. Realme de bu fırsattan yararlanmak adına giriş segmentine ayrı bir önem veriyor. Bu yaklaşımın meyvelerinden biri olan Realme C11, ilk bakışta şık ve göz alıcı tasarımıyla dikkatleri çekmeyi başarıyor.

Bunun ardından Realme C11’in dikkat çeken diğer yönü uzun pil ömrü oluyor. 5000 mAh kapasiteli pil, kullanıcıların bir günü çıkarmasına fazlasıyla yetiyor. Kullanım yoğunluğunun azaltılması durumunda iki gün çıkarırken de hiçbir sorun yaşanmıyor.

realme c11 incelmeRealme C11’in bir performans canavarı olmadığını bir kez daha tekrarlamak gerekiyor. Ancak telefonun teknik donanımına ve fiyatına bakıldığında bu durum pek şaşırtıcı olmuyor. Yüksek kapasiteli pilin şarj hızının düşüklüğü bir nebze de olsa can sıkıyor.

Realme C11 uzun pil ömrü dışında temiz yazılımı ve sınıfına göre başarılı ekranıyla da alkışı hak ediyor. Akıllı telefonun 6.5 inçlik ekranı, multimedya içerik tüketimi konusunda oldukça iyi iş görüyor. Telefonuyla bir şeyler izlemeyi sevenler ve standart işleri yapanlar için Realme C11, uzun pil ömrü ve büyük ekranıyla dikkate değer seçenekler arasında bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER