İncelemelerManşetler

Realme 5i İncelemesi

realme 5i inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Realme, akıllı telefon pazarının son zamanlardaki yükselen değerleri arasında bulunuyor. Oppo’nun çatısı altında çıkan Realme, şimdiye kadar Hindistan’daki satış grafiğiyle adından söz ettirmeyi başarmıştı. Kısa süre önce Türkiye’ye de iddialı şekilde giriş yapan şirket, özellikle agresif fiyat politikasıyla dikkat çekiyor. Realme’nin Türkiye’de piyasaya sürdüğü ilk telefonlardan birisi olan Realme 5i de inceleme merkezimize konuk oldu. Realme 5i inceleme yazımızda bu telefona dair detayları ve değerlendirmelerimizi bulabilirsiniz.

Realme 5i inceleme: Tasarım

Realme 5i, görsel bakımdan aynı ailede yer aldığı Realme 5 ve Realme 5s modelleriyle aynı yerde duruyor. Akıllı telefonun ön panelinin neredeyse tamamını 6.52 inç büyüklüğündeki ekranı kaplıyor. Bu ekranın üstünde ön kameraya ev sahipliği yapan küçük bir çentik de mevcut. Ahize hoparlörü de bu çentiğin hemen üstüne kamufle edilmiş biçimde yerleştirilmiş. Sol ve sağ kenarları oldukça ince görünen ekranın alt çerçevesinin ise biraz daha kalın olduğu gözden kaçmıyor. Corning Gorilla Glass 3 camla kaplı ekrana dair detayları yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Realme 5i’nin sağ kenarında sadece telefonun güç butonu bulunuyor. Bu buton, kullanıcıların isteği doğrultusunda Google Asistan’ı aktif hâle getirecek şekilde ayarlanabiliyor. Genelde güç butonuyla aynı kenara yerleştirilen ses kontrol tuşları ise telefonun sol kenarında bulunuyor. Güç koruma butonunun hemen üstünde ise SIM ve microSD kart yuvası yer alıyor. Kart tepsisine iki nano SIM kart ve microSD kart aynı anda yerleştirilebiliyor.

Realme 5i’nin üst kenarı boş bırakılmış. Alt kenara geçildiğinde ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, çift mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Pek çok telefonda mikrofonlardan biri üst kenara yerleştirilirken, Realme 5i’de iki mikrofonun yan yana olması farklı bir tercih olarak değerlendirilebilir. USB-C yerine micro USB girişinin varlığını ise bir hayal kırıklığı olarak tanımlamak mümkün. Ancak bunun da Realme 5i’in fiyatına paralel bir tercih olduğunu belirtmek gerekiyor.

Realme 5i’nin tasarımında “şov” arka panele geçince başlıyor. Akıllı telefonun arka paneli için kullanıcılara Su Mavisi ve Orman Yeşili olarak iki renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen Su Mavisi Realme 5i’nin oldukça güzel göründüğü rahatlıkla söylenebilir. Bu panelde Realme, “gün doğumu deseni” adını verdiği bir tasarımı tercih ediyor. Panele ışık gelince, ışığın kırılması ve panel üzerinde güneş ışığını andıran çizgilerin oluşması bu ismin verilmesine neden olmuş gibi görünüyor.

Realme 5i’nin arka panelin sol üst köşesinde dikey olarak yerleştirilmiş dört lensli bir kamera sistemi bulunuyor. Bu kamera sisteminin hemen sağında LED flaş yer alıyor. Realme 5i’nin yuvarlak parmak izi tarayıcısı da arka kamera sistemini tamamlayan son unsur oluyor.

8.95 mm. kalınlığındaki Realme 5i, tartıda 195 gram çekiyor. Uzun bir ekrana sahip olmasına rağmen rahat kullanılan bir telefon olan Realme 5i, fiziksel bakımdan kullanıcıları yoran bir cihaz değil.

Realme 5i inceleme: Ekran

Realme 5i’de daha önce belirttiğimiz gibi, 6.52 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran, akıllı telefonun ön panelinin yüzde 83.2’sini kaplıyor. Ekranın üstündeki çentik ise 8 megapiksel çözünürlüklü kameraya ev sahipliği yapıyor.

Gorilla Glass 3 ile kaplı olan IPS LCD panel, 1600 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu ekranın makul görüntüleme açılarını “makul” olarak nitelemek mümkün. Akıllı telefonun ekranını dış mekanlarda ve parlak ışık altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Realme 5i’nin ekranının parlaklık seviyesinin de otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmekte fayda var.

Realme 5i’nin ekranıyla ilgili düzenlemeler, ayarlar menüsü içindeki Ekran ve Parlaklık sekmesi üzerinden yapılabiliyor. Buradan ekranın renk sıcaklığını, yazı tipi ve görüntü boyutlarını ayarlamak mümkün oluyor.

Realme’nin söz konusu ayarlar konusunda kullanıcılara daha kesin seçimler yapma şansını vermesinin Realme 5i’nin artı yönleri arasında değerlendirilebilir. Örneğin, renk sıcaklığı konusunda kullanıcıların önünde soğutucu, varsayılan ve ısıtıcı olarak işaretlenmiş üç noktanın bulunduğu bir ayarlama çubuğu sunuluyor. Bu çubuk üzerinde kullanıcılar kendi gözlerine en uygun gelen noktayı tercih edebiliyor.

Günümüzde tüm telefonlarda standart bir özellik hâline gelen mavi ışık filtresi, Realme 5i’de kullanıcıların karşısına Gece Kalkanı adıyla çıkıyor. Kullanıcılar bu özelliği belirledikleri bir saatte otomatik olarak aktif hâle getirebiliyor. Burada da kullanıcılar renk sıcaklığını kendi gözlerine uygun biçimde ayarlayabiliyor.

Ekranın büyüklüğü multimedya içerik tüketimi için oldukça uygun. Ancak ekranın çözünürlüğü ve parlaklık seviyesinin izleme keyfini biraz daha aşağıya çektiğini söylemek gerekiyor.

Realme 5i inceleme: Donanım ve Performans

Realme 5i’nin kalbinde Qualcomm Snapdragon 665 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Bu alanın yaklaşık 14 GB’lık kısmı Android tarafından rezerve edildiği için kullanıcılar 49,66 GB’lık bölümünden yararlanabiliyor. Telefonun dahili depolama alanını microSD kart ile genişletmek de mümkün.

Qualcomm Snapdragon 665’in varlığı sayesinde Realme 5i, günlük pek çok görevi zorlanmadan yerine getirebiliyor. 4 GB RAM’in varlığı da telefonun çoklu görevde tıkanmamasını sağlıyor. Kullanıcıların arka plandaki uygulamaları çok sık şekilde temizlemesi gerekmiyor.

Realme 5i’nin performansı, ortalama bir kullanıcının günlük işlerini yerine getirmesine fazlasıyla yetiyor. Ana ekranlar arası geçişlerde, uygulama açılışlarında kullanıcılar bir sorunla karşılaşmıyor. Telefon orta seviye yoğunluklarda bir problem yaşanmıyor.

Realme 5i’de arka planda Spotify ile müzik dinlerken Chrome ile bir web sitesini ziyaret etmek, Twitter veya Instagram gibi platformları kullanmak herhangi br soruna yol açmıyor. ColorOS 6 platformu Android 9 Pie’a kıyasla bir hayli özelleşmiş olsa da, bu optimizasyonlar Realme 5i’nin performansına olumsuz bir etkide bulunmuyor.

Realme 5i’de kullanıcılara güvenlik için hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma özelliği sunuluyor. Parmak izi tarayıcısı, daha önce de bahsettiğimiz gibi, telefonun arka panelinde yer alıyor. Hem sağ hem de sol elin işaret parmaklarıyla tarayıcıya rahatlıkla ulaşılabiliyor. Tarayıcı, parmak izini kısa süre içinde algılıyor ve telefonun kilidini hızlı biçimde açıyor.

Yüz tanıma özelliğinin de benzer bir hızda işlediği söylenebilir. Yüzün algılanmasının ardından ekranın kilidi çok çabuk şekilde açılıyor. Ancak kullanıcıların ana ekrana erişmeleri için ekstra bir kaydırma hareketi daha yapmaları gerekiyor. Yüz tanıma özelliğinin karanlık ortamlardaki başarısının da takdire şayan olduğunu belirtmekte fayda var.

Realme 5i bir oyun telefonu olarak nitelenmeye uygun olmasa da, bu durum telefonda oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. PUBG Mobile Lite deneyimimiz sırasında bizi yolda bırakmayan Realme 5i’te belirgin bir ısınma da hissedilmiyor.

realme 5i incelemeRealme 5i, AnTuTu benchmark testinden 172793 puan alıyor. Akıllı telefon, Geekbench 5 benchmark testinden ise tek çekirdekte 311, çok çekirdekte 1369 puanla ayrılıyor. Bu puanların Realme 5i’nin içinde bulunduğu fiyat grubunun genel standartlarına uygun olduğu söylenebilir.

Realme 5i inceleme: Pil

Realme 5i’ye ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili veriyor. Kağıt üzerinde etkileyici görünen bu pilin gerçek performansı da beklentilerle örtüşüyor.

Standart yoğunluktaki bir kullanım senaryosunda bile Realme 5i’nin pili, neredeyse 36 saat boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bu senaryoda telefondan navigasyon için yararlanmak, kamerayla fotoğraf ve video çekmek, YouTube’da video izlemek gibi eylemler de bulunuyor.

Kullanım yoğunluğu azaldıkça pilin ömrü de uzuyor. Telefonla sosyal medyada dolaşmak, mesajlaşmak, biraz müzik dinlemek, internette dolaşmak gibi eylemler yapılsa bile Realme 5i, iki gün boyunca şarj edilmeye ihtiyaç duyulmuyor.

Realme 5i’nin Ayarlar menüsü içindeki Pil sekmesinde de kullanıcılara çeşitli araçlar sunuluyor. Bu araçlar sayesinde telefonun ekstra güç tasarrufu yapması veya ekstra performans sergilemesi mümkün hâle geliyor. Burada kullanıcılara güç tasarrufuna yardımcı olacak ve manuel şekilde uygulayabilecekleri çeşitli öneriler de sunuluyor.

Ekran çözünürlüğünün düşük olması ve büyük pil kapasitesi, beraberinde uzun kullanım süresini getiriyor. Bu da telefon alırken öncelikli kriteri pil ömrü olan ortalama kullanıcılar için Realme 5i’yi uygun seçenekler arasına sokuyor. Realme 5i’nin kutusundan çıkan 10W şarj aletiyle 5000 mAh kapasiteli pil yaklaşık iki saatte doluyor.

Realme 5i inceleme: Yazılım

Realme 5i kutusundan Android 9 Pie üstüne kurulu ColorOS 6.0.1 platformuyla çıkıyor. ColorOS 6.0.1, standart Android deneyimini görsel olarak daha başka bir noktaya taşıyor. Bu özelleştirme, akıllı telefonun performansına olumsuz olarak tanımlanabilecek bir etki yapmıyor.

ColorOS ile birlikte Android’in standart ikonları fark edilir biçimde değiştirilirken, arayüz unsurları da “daha renkli” hâle geliyor. Bu renkliliğin en somut olarak hissedildiği yer ise telefonun bildirim merkezi oluyor. Bildirim merkezinde kullanıcılara gösterilen bildirimler, ilgili uygulamanın renkli ikonları ve eğer varsa iliştirilmiş görselleri eşliğinde gösteriliyor. Örneğin, bir YouTube bildirimi aldığınızda ilgili videonun kapak fotoğrafını da büyük biçimde arayüzde görebiliyorsunuz.

ColorOS’in renkli yapısının hissedildiği bir diğer bölge ise uygulama çekmecesi oluyor. Burada da uygulamalar alfabetik biçimde sıralanırken, tercih edilen arka plan rengiyle beraber uygulama ikonları da oldukça canlı görünüyor. Realme 5i sahiplerinin sıklıkla yararlandığı uygulamalar, bu çekmecenin en üst sırasında gösteriliyor.

Bu renkli görünümden fazla hoşlanmayanlar için Realme 5i’de farklı seçenekler mevcut. Günümüzde mobil platformların ve uygulamaların popüler unsurlardan biri haline gelen koyu mod desteği, ColorOS 6.0.1 ile birlikte kullanıcılara sunuluyor. Koyu moda geçiş yapıldığında destekleyen uygulamalarda da siyah arka plan aktif hâle getiriliyor. Koyu modu da istemeyenler ColorOS 6.0.1’in gri tonlamalı görünümüne geçiş yapabiliyor.

Realme 5i’nin ana ekranında sağa doğru bir sürükleme hareketi yapıldığında kullanıcıların karşısına Smart Assistant adını taşıyan bölüm çıkıyor. Burada hava durumu, takvim, atılan adım sayısı gibi bilgiler ve çekilen fotoğraflar gösteriliyor. Hızlı Fonksiyonlar sekmesinde de kullanıcılara yararlanabilecekleri çeşitli uygulamalar öneriliyor.

Akıllı telefonlar hepimizin yaşamının vazgeçilmez unsurları hâline gelse de, çoğu zaman dikkatimizin kolaylıkla dağılmasına sebep olabiliyor. ColorOS’te bu durumu en az seviyeye indirmeye yardım edebilecek çeşitli özellikler bulunuyor. Bu özelliklerden biri olan Akıllı Araba Sürme sayesinde kullanıcı direksiyon başına geçtiğinde ve aracın Bluetooth sistemine bağlandığında gelen arama ve mesajlar, dikkati dağıtmayacak biçimde işleniyor.

Akıllı Araba Sürme modunun yanı sıra Sessiz Zaman ve Konsantrasyon modları da benzer bir imkan sunuyor. Sessiz Zaman aktif hâle getirildiğinde, tahmin edilebileceği üzere, bildirimler sessize alınıyor. Konsantrasyon modunda ise kullanıcılar başka bir işe odaklanmaları gerektiğinde telefonlarındaki dikkat dağıtan uygulamaların çalışması durduruluyor.

Realme 5i’de telefonun genel optimizasyonu için de Telefon Yönetimi uygulamasından yararlanılıyor. Bu uygulamada yer alan Bileşen Denetimi isimli araç sayesinde akıllı telefonun fiziksel bileşenlerinin, sensörlerinin, ekranının ve kameralarının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilebiliyor. Realme 5i, yapılan bu kontrol işlemlerinin de kaydını tutuyor.

Tüm Android telefonların ayrılmaz parçaları arasında yer alan Google uygulamaları, Realme 5i’de de kullanıcıları karşılıyor. Ana ekrandaki Google klasörü içinde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo ve YouTube Music gibi uygulamalar yer alıyor. Bu klasörün dışına çıkıldığında ise Google Haberler ve Chrome’u görmek mümkün oluyor.

ColorOS, saf Android deneyimini yoğun şekilde özelleştirse de, bazı Google çözümlerini varsayılan seçenek olarak sunmaya devam ediyor. Chrome, Realme 5i’nin varsayılan internet tarayıcısı olarak işliyor. E-postalara erişim için de kullanıcılara telefonla birlikte sunulan tek seçenek Gmail.

Realme 5i’de Google uygulamaları dışında ön yüklü biçimde sunulan başka uygulama ve araçlar da yer alıyor. Ana ekrandaki Araçlar klasörü içinde kullanıcı deneyimini iyileştirecek bazı destek unsurları bulunuyor. Bunlardan biri olan Oyun Alanı, Realme 5i sahiplerinin daha yüksek performanslı ve kesintisiz bir oyun deneyimi yaşamasına yardımcı oluyor. Telefon Kopyala özelliği ise Realme 5i sahiplerinin eski telefonlarından hızlı biçimde veri transferi gerçekleştirmesini mümkün kılıyor.

Realme 5i’de kullanıcıları karşılayan başka uygulamalar da mevcut. Bu uygulamalar arasında OfficeSuite ve Opera göze çarpıyor. Sosyal medya tarafında ise Facebook, Realme 5i’de ön yüklü olarak sunuluyor.

Realme 5i’de Kolaylaştırıcı Araçlar başlığı altında kullanıcı deneyimin daha rahat hâle getirmeye yönelik bazı imkanlar da mevcut. Örneğin, Google Asistan güç düğmesine 0.5 saniye basıldığında aktif hâle gelecek şekilde ayarlanabiliyor. Akıllı kenar çubuğu özelliği ise ekran resmi veya ekran kaydı almayı kolaylaştırabiliyor ve belli uygulamaları en hızlı biçimde çalıştırmayı sağlıyor.

Realme 5i inceleme: Kamera

Realme 5i’nin arkasında dört sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 12 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı sensör, 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor. Telefonun önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor.

Realme 5i’nin kamera uygulaması, Realme’nin diğer telefonlarındakiyle aynı yapıda. Uygulamada HDR, flaş ve geniş açılı kameraya geçiş için ikonlar yer alıyor. Kamera uygulamasında Portre ve Gece Manzarası modlarıyla çekim yapmak da mümkün oluyor.

Realme 5i, fotoğraf çekerken oldukça hızlı biçimde odaklama yapabiliyor. Gün ışığında yapılan çekimlerde ışığı doğru şekilde alan telefon, makul bir dinamik aralık sunuyor. Çekilen fotoğraflardaki detay seviyesi, yakınlaştırma yapıldıktan sonra bile görülüyor.

Geniş açılı kameraya geçiş yapıldığında kamera daha geniş bir alanı gösterse de, detay seviyesi biraz aşağıya iniyor. Çerçevenin kenar uçlarının da biraz esnemesi gözden kaçmıyor. Yakın çekimlerde ise Realme 5i, içinde bulunduğu fiyat kategorisine göre değerlendirildiğinde oldukça iyi bir performans sergiliyor ve oldukça fazla detay gösteriyor.

Makro kamera sayesinde kullanıcılar bir nesneye iyice yaklaşıp keskin fotoğraflar çekebiliyor. Ancak makro kameranın çözünürlüğünün sadece 2 megapiksel olduğunu unutmamak gerekiyor. Portre modunda ise Realme 5i, çekim öncesinde arka planın bulanıklaştırıma seviyesini ayarlamaya izin vermiyor. Bu modda çekilen fotoğrafların biraz solgun göründüğünü söylemek gerekiyor.

Aynı fiyat kategorisinde yer aldığı pek çok telefonda görülen düşük ışık performansı sorunu, Realme 5i’yi de etkiliyor. Akıllı telefonla düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflar pek keskin görünmüyor. Gece manzarası modu aktif hâle gelse bile fotoğraflardaki gürültü etkisi hissediliyor.

Realme 5i’nin ön kamerasıyla çekilen fotoğraflara güzelleştirme efekti etkilenebiliyor. Dış mekanlarda çekim yapılırken, arka planın biraz fazla pozlanmış olması gözden kaçmıyor. Ön kamera için de portre modu mevcut olsa da, bu modda kenar tespitinin pek keskin olmadığı söylenebilir.

Realme 5i’nin arka kamerasıyla 4K çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor. Ancak sabitleyici desteği sadece 1080p çözünürlüklü videolar için sunuluyor.

Realme 5i inceleme: Sonuç

Qualcomm Snapdragon 665 işlemci ve 4 GB RAM’in işbirliği sayesinde Realme 5i, ortalama kullanıcıların işini fazlasıyla görecek bir performans sergiliyor. Bu ikilinin yanında 5000 mAh kapasiteli pilin de yer alması, Realme 5i’ye rakiplerine karşı ciddi bir avantaj sunuyor.

Ekran ve kamera ikilisinin Realme 5i’nin yumuşak karnını oluşturduğunu söylemek mümkün. Ekran kullanıcı deneyimine olumsuz bir etki yapmasa da, multimedya içerik tüketimi için yeterince canlı görünmüyor. Kamera ise gün ışığında iyi bir performans sergilese de, düşük ışıkta kullanıcılara beklediklerini vermekten uzak kalıyor.

Realme 5i, uygun bir fiyat karşılığında kullanıcılarına güçlü sayılabilecek bir donanım sunuyor. Akıllı telefonun gösterdiği performansla temel vaadini yerine getirdiği rahatlıkla söylenebilir. Temel ihtiyacı iletişim kurmak, sosyal medya uygulamalarını kullanmak, internette dolaşmak ve mümkün olduğunca şarjlardan uzak durmak olanlar için Realme 5i, uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER