İncelemelerManşetler

Realme 5 Pro İncelemesi

realme 5 pro inceleme

Realme 5 Pro 128 GB (Realme Türkiye Garantili)

SATIN AL

Son yıllarda Çinli şirketlerin kendi bünyelerinden başka markalar çıkararak rekabeti daha da kızıştırdığını görüyoruz. Bu alt markalar genellikle pazarın giriş ve orta segmentini hedefliyor. Nispeten daha uygun fiyatlarıyla da, özellikle gençlerden büyük ilgi görüyor. Realme de bu tanıma uygun bir marka. Oppo’nun alt markası olarak ortaya çıkan ve kısa sürede tanınan bu marka, 2020’nin başında Türkiye’ye de girdi. Türkiye’de gördüğümüz ilk Realme telefonlarından bir tanesi de Realme 5 Pro oldu. 1899 TL’lik fiyatı karşılığında yüksek çözünürlüklü ekran, dört arka kamera, yüksek kapasiteli pil gibi özellikler sunan bu akıllı telefon ile ilgili izlenimler ve yorumlar Realme 5 inceleme yazısı ve videosunda.

Realme 5 Pro inceleme: Tasarım

Artık akıllı telefonları önüne bakarak değil, arkasına bakarak ayırt edebiliyoruz. Damla çentikli ekranı ve ince sayılabilecek ekran çerçevesiyle Realme 5 Pro, önden bakıldığında günümüzün akıllı telefonlarından çok farklı sayılmaz. Ancak arkasını çevirdiğimizde elmas desenli, parlak ve gradyan renkli tasarımıyla fark yarattığını söyleyebiliriz. Telefonun arkasını ışığa tuttuğunuzda hoş bir ışık oyunu sizi bekliyor.

realme 5 pro inceleme

Realme 5 Pro fiyatına göre daha değerli görünen bir telefon. Telefonun kenarları ve arkası plastikten yapılmış olsa da, bu izlenimi vermeyi başarıyor. Üstelik sağlam görünüyor. Telefonu 10 gündür kılıfsız kullanıyoruz ve arka yüzde dikkate değer bir çizik görmedik. Ön yüzü ise Corning Gorilla Glass 3+ ekran camı kaplıyor. Realme bunun üstüne bir ekran koruyucu filmi en baştan yapıştırmış. Telefonu bu şekilde kullandık ve ekranın kullanımı ve görüntü kalitesi açısından da herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Tekrar arka yüze dönecek olursak, burada parmak izi okuyucusunu görüyoruz. İşaret parmağının rahatlıkla temas edebileceği bir noktaya yerleştirilmiş. Sol üst köşede ise dört kamera yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Telefonun alt kenarında USB-C portunun bir yanında mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı, diğer yanında ise hoparlör var. Ayrıca üst kenarda da ikinci bir mikrofon görüyoruz.

realme 5 pro inceleme

Sol kenarda microSD ve SIM kart tepsisi var. Realme 5 Pro çift hat destekli, böylelikle iş ve kişisel hatlarınızı aynı telefonda kullanabilirsiniz. Ya da yurt dışına gittiğinizde ikinci bir SIM kartı da, ana hattınızı değiştirmeden ekleyebilirsiniz. Ses tuşları sol kenarda, güç butonu da sağ kenarda, rahatlıkla erişilebilecek noktalarda bulunuyor. Tuşların derinliği iyi, rahatlıkla kullanılıyor. Ancak biraz sıradanlık hissi verdiğini söylememiz gerekiyor.

Realme 5 Pro inceleme: Ekran ve Ses

Realme 5 Pro’nun ekranı köşeden köşeye 6.3 inç uzunluğa sahip. Çözünürlük ise 2340 x 1080 piksel. IPS LCD teknolojisine sahip olan ekranın yeteri kadar yüksek parlaklığa sahip olduğunu, dışarıda parlak ışık altında da iyi iş gördüğünü söyleyebiliriz. Renklerin canlılığı memnun edici seviyede, aynı zamanda kontrast da hayal kırıklığına uğratmıyor. Ekranın üst kısmında yer alan su damlası biçimindeki çentik ise oyun oynarken veya video izlerken çok fazla sıkıntı çıkarmıyor.

realme 5 pro inceleme

Ses tarafında ise alt kenarda yer alan tek bir hoparlörün işini iyi şekilde yaptığını söyleyebiliriz. Telefonun ses çıkış şiddeti kendi sınıfındaki diğer telefonların ortalamasının üzerinde. Dolgun bir ses çıkışı var, aynı zamanda bas ve tiz bakımından da dengeli. Özellikle YouTube videolarını izlerken veya arkadaşlarınızla müzik dinlerken sıkıntı çıkarmayacaktır. 3.5mm kulaklık jakı sayesinde dilediğiniz kulaklığı Realme 5 Pro ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Realme 5 Pro inceleme: Performans ve Pil

Realme 5 Pro’da Snapdragon 712 AIE işlemci bulunuyor. 10nm tabanlı bu işlemci, 5 Pro’ya kendi fiyat segmentindeki diğer ürünlere göre daha yüksek verimlilik ve yüksek işlemci gücü gibi avantajlar sağlıyor. Elimizdeki modelde 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza mevcut. Aynı zamanda microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da yukarı çıkarmanız mümkün olacaktır.

İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, kamera ile fotoğraf ve video çekme gibi temel seviyedeki işler için Realme 5 Pro fazlasıyla yeterli oluyor. Zaten bu telefona ilgi gösterecek olan kitlenin esas beklentisi de bu olacaktır. Çoklu görev arayüzünün açılışında, belirli uygulamalar içinde düşey yönde kaydırma yaparken hafif bir takılma hissediliyor, ancak bunlar göz ardı edilecek kadar küçük hususlar ve genel kullanıma çok olumsuz bir etkide bulunmuyor.

Oyun tarafında da Realme 5 Pro, fiyatına göre güçlü bir telefon sayılır. Oppo telefonlarında olduğu gibi bu telefonda da Oyun Alanı olarak adlandırılan bir bölüm var. Telefona indirdiğiniz oyunlar otomatik olarak buraya ekleniyor, ancak SimCity BuildIt oyununu buraya elle eklemek zorunda kaldık. Oyunları buraya ekleyip bu alandan çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Oyun Alanı bölümünden açılan oyunlarda sistem kaynakları en yüksek seviyeye çekiliyor, böylelikle oyundan mümkün olan en iyi performansın alınması sağlanıyor.

PUBG Mobile oyununu Realme 5 Pro’da açtığımızda grafik ayarları otomatik olarak en yüksek seviyede seçildi. Bu şekilde oyunu gayet akıcı biçimde oynamayı başardık. Üstelik ısınma konusunda da sıkıntı çıkarmadı, ellerimizi rahatsız edecek bir sıcaklığı hissetmedik. Benzer şekilde, Oyun Alanı üzerinden açtığımız SimCity BuildIt oyununu da akıcı şekilde, baş ağrısı yaşamadan oynamayı başardık.

Pil tarafına baktığımızda, Realme 5 Pro’a 4035 mAh gibi, yüksek olarak nitelendirebileceğimiz kapasitede pilin bulunduğunu görüyoruz. Realme’nin pil yönetimi başarılı görünüyor. Özellikle telefonu kullanmadığınız durumlarda pil tüketimi mümkün olan en düşük seviyeye indiriliyor. Bunun dışında multimedya ve bunun gibi işlerde de pilin performansı memnun edici görünüyor. Örneğin, yüzde 100 ekran parlaklığında, YouTube üzerinden aralıksız 3 saat boyunca video izlemek yüzde 43 civarında bir pilin tüketilmesine neden oldu. Telefonu genel olarak 2-3 günlük aralıklarla şarj etmek yeterli oldu. Oyun, video izleme, kamera kullanımı gibi işlerin yoğunlukta olduğu bir senaryoda bile bir günü rahatlıkla çıkaracaktır.

Pil performansına iyi bir şarj performansı da eşlik ediyor. Oppo’nun VOOC Flash Charge 3.0 olarak adlandırılan hızlı şarj teknolojisi destekleniyor ve kutudan da buna uygun bir adaptör çıkıyor. Bununla yarım saate yüzde 50’ye varan bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Akıllı telefonu açmadan yaptığımız şarj testinde 38 dakikada 0’dan yüzde 58’e, 51 dakikada ise 0’dan yüzde 78’e ulaşıldığını gördük. Telefonun pili bir buçuk saat gibi bir sürede tamamen doluyor.

Realme 5 Pro’nun sinyal çekimi iyi. Telefon görüşmeleri, Wi-Fi ve internet bağlantısı tarafında da bir sıkıntı yaşamadık. Aynı durum telefon görüşmelerindeki ses kalitesi için de geçerli. Karşı tarafın sesini gayet iyi biçimde duyarken, onlar da bizim konuştuklarımızı gayet düzgün biçimde algılıyor.

Realme 5 Pro inceleme: Yazılım

Realme 5 Pro’da Android 9 Pie ve bunun üzerinde de ColorOS 6 kullanıcı arayüzü geliyor. ColorOS kullanıcı arayüzünü Oppo’nun Android telefonlarından biliyoruz. Realme’de ise ufak tefek farklılıklarla yer alıyor.

ColorOS, saf Android’e göre yoğun özelleştirmeler içeren bir kullanıcı arayüzü, ancak saf Android’i sevenler bu kullanıcı arayüzünden rahatsızlık duymayacaktır. Öncelikle uygulama çekmecesi varsayılan olarak sunuluyor. Böylelikle Realme 5 Pro’da yüklü olan tüm uygulamaları ve oyunları, yukarıdan aşağı sıralanmış biçimde görebilirsiniz. Hızlı Ayarlar simgeleri Oppo’nun telefonlarındakine göre biraz daha sıradan görünse de, yine de kullanışlı ve sık kullandığınız ayarları hızlı şekilde değiştirmenize veya kontrol etmenize izin veriyor. Mevcut olan ayarların arasına yenilerini ekleyebilirsiniz. Koyu mod da bunların arasında.

Ana ekranda Araçlar adında bir klasör görüyoruz. Burada Kaydedici, Pusula, Hesap Makinesi, Takvim, Hava Durumu gibi, her an elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz araçlar toplanmış. Ana ekranın en solundaki panel ise Smart Assistant olarak bilinen ve Oppo’nun telefonlarından hatırladığımız bölüme ayrılmış. Burada da hava durumu, takvim, adım sayar ve fotoğraf albümleri gibi bölümler var. Smart Assistant’a eklenecek fazla seçenek yok, ancak ileride uygulamalar desteklediği takdirde bu kullanışlı alanda daha fazlasını görmek mümkün olacaktır.

Oppo’nun telefonlarında da gördüğümüz kenar çekmecesi Realme 5 Pro’da da var. Ancak başlangıçta kapalı geliyor, ayarlar içinden açmalısınız. Bunu yaptıktan sonra ekranın bir kenarında küçük bir çekmece simgesi göreceksiniz. Bunu çektiğinizde seçtiğiniz dört uygulamanın kısayolu, Dosya Konsolu, Kamera, Ekran Resmi ve Ekran Kaydı gibi araçları göreceksiniz. Ekran Kaydı yaparken kendi görüntünüzü de ekleyebiliyorsunuz. Eğer bir arkadaşınıza veya yakınınıza telefondan bir şeyler göstereceksiniz, bu imkan kullanışlı olacaktır.

Opera, OfficeSuite gibi uygulamalar yüklü şekilde bekliyor. Realme 5 Pro’da Google uygulamaları ve servisleri yüklü olarak geliyor. Google Play Store’dan sunulan uygulamaları ve oyunları da yükleyebilirsiniz. Güncellemeler konusunda Realme 5 Pro’nun önü açık. Çok yakında Android 10 ve ColorOS 7 güncellemelerinin gelmesini bekliyoruz.

Realme 5 Pro inceleme: Kamera

Realme 5 Pro, arkada barındırdığı dört kamera ile birlikte günümüzün modasına uyuyor. Üstelik ana kamera da yüksek megapiksel sayısına ilgi duyanları tatmin ediyor. 48 megapiksel çözünürlüklü, f/1.8 diyafram açıklıklı ana kameranın yanında 8 megapiksel ultra geniş açılı lens, 2 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörünü görüyoruz.

Bu Android telefonun arka kameralarıyla çektiğimiz fotoğrafların genel olarak bizi şaşırttığını söylememiz gerekiyor. Işık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda Realme 5 Pro ile canlılık ve parlaklık açısından fazlasıyla tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Işığın karşıdan geldiği durumlarda bile çekilen fotoğrafların iyi seviyede olduğunu görüyoruz. Geniş açılı lensle çekilen fotoğraflarda renkler biraz daha maviye kaçıyor, bu nedenle manzara çekimlerinde bile ana kamerayı tercih etmek daha iyi olabilir. Telefonda optik yakınlaştırma yok, ancak dijital yakınlaştırmanın da iyi şekilde işlediğini, kaliteden biraz ödün verilse bile net sayılabilecek fotoğraflar yakaladığını görüyoruz.

Düşük ışıkta da Realme 5 Pro iyi işler çıkarıyor. Ana kamera ile yaptığımız çekimlerde gürültünün neredeyse yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. 48 megapiksel tam çözünürlükte yapacağınız çekimler doğal olarak biraz daha karanlık olacaktır, ancak o çekimlerde de netlik ve gürültü konusunda sıkıntı yok. Ultra geniş açılı lensle, düşük ışıkta yapılan çekimlerde gürültü etkisi biraz daha hissedilir hâle geliyor.

Hem gün ışığında hem de düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığımızda, detaylarda pürüzsüzleştirme uygulanarak genel görüntü kalitesinin iyileştirilmeye odaklandığını görüyoruz. Realme 5 Pro ile çekilecek fotoğrafların çoğunlukla sosyal medyada, tam boyutta paylaşılacağını düşünecek olursak, bunun kullanıcının yararına olduğunu söyleyebiliriz.

Makro lens son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz bir kamera bileşeni oldu. Özellikle de giriş ve orta segment telefonlarda… Doğrusu, bu fiziksel donanımın çok büyük artılar kattığını görmüyoruz, ancak Realme 5 Pro ile makro çekimlerde nesneye 5 cm kadar yaklaşıp netleme yapabilmeyi bir artı sayabiliriz. Yapay zekâdan yararlanan Realme 5 Pro, sahneyi otomatik olarak tanıyor. Makro lens de işte bu sayede otomatik olarak devreye giriyor.

Derinlik sensörünün de portre çekimlerde çok büyük artılar kattığını söyleyemeyiz. Çektiğimiz portre çekimlere baktığımızda ön planla arka plan arasındaki sınırların saç teli ve benzeri ince noktalarda çok iyi çizilmediğini görüyoruz. Buna rağmen genel olarak portre çekimlerin de tatmin edici düzeyde olduğunu söylemek mümkün.

Önde yer alan 16 megapiksel çözünürlüklü selfie kamera, f/2.0 diyafram açıklığı değerine sahip. Düşük ışıklı ortamlarda bile bu kamera yeterli iş görecektir. Hatta bazı fotoğraflarda sergilediği performansla bizi epey şaşırttı. Yapay zekâ destekli güzelleştirme araçları sayesinde selfie fotoğraflarda daha güzel çıkmanız mümkün. Bu araçların gerçekten işe yaradığını görüyoruz, ancak doğallıktan yanaysanız, bunlardan uzak durabilirsiniz. Portre modu ön kamerayla da kullanılıyor ve bazı durumlarda gerçekten iyi işler çıkardığını görüyoruz.

Video tarafında ise arka kamerayla 4K video kaydının yapılabildiğini görüyoruz. Buna rağmen tavsiyemiz 1080p video kaydını tercih etmeniz olacaktır. 4K kayıtlarda görüntü kalitesi ve keskinlik çok iyi seviyede, ancak görüntü sabitleme performansı çok düşük ve el titremelerinin etkisi fazlasıyla hissediliyor. 1080p çekimler kalite açısından biraz daha düşük seviyede kalsa da, elektronik görüntü sabitleme sayesinde daha durağan çekimler yapılabiliyor. Buna rağmen görüntü sabitleme işleminin uygulandığını görüntüdeki hafif titreşim sayesinde anlayabilirsiniz. Video çekimi sırasında yapılan ses kaydı da kaliteli ve net. Bu açıdan da Realme 5 Pro’nun beğenimizi kazandığını söyleyebiliriz.

REALME 5 PRO İLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR

Realme 5 Pro inceleme: Sonuç

Realme 5 Pro, çoğunlukla plastikten yapılmış gövdesine rağmen değerli ve sağlam olduğu hissini vermeyi başaran bir telefon. Elmas desenli ve parlak arka yüzünün de bunda etkisi bulunuyor. Ekranı video izlemek veya internette gezinmek için yeterli kaliteyi sunuyor. Ses sistemi de ihtiyaçları karşılayacak seviyede. 3.5mm kulaklık jakı barındırması da önemli artıları arasında yer alıyor.

Bazı noktalarda ufak tefek takılmalar hissetsek de, Realme 5 Pro genel olarak hızlı şekilde işleyen, böylelikle günlük ihtiyaçlarınızı rahatlıkla yerine getirecek bir telefon. Oyun performansı için de aynısını söyleyebiliriz. Pil de Realme 5 Pro’nun artı hanesine yazılan unsurlar arasında bulunuyor. Yazılımı bazı kullanıcılara biraz fazla yoğun görünebilir, ancak biraz kullanmaya başladığınızda saf Android kadar kullanımı kolay ve aradığınızı hızlı şekilde bulduran bir arayüz olduğunu göreceksiniz.

Realme 5 Pro’da bizi en çok şaşırtan noktalardan bir tanesi kamera performansı oldu. Dörtlü arka kamera sistemi birçok koşulda fiyatının daha da ötesinde işler sunuyor. Özel günleriniz için Realme 5 Pro’nun kameraları da işinizi görecek yeterlilikte görünüyor. Video çekiminin de bizden geçer not aldığını söyleyebiliriz.

Realme 5 Pro 128 GB (Realme Türkiye Garantili)

SATIN AL

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER