Teknoloji

Raspberry Pi tutkunlarının ilgisini çekecek yeni kamera devresi

raspberry pi high quality camera
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Raspberry Pi Vakfı yeni bir kamera devresini duyurusunu gerçekleştirdi. Bunun sayesinde kendi bilgisayarını yapmaya meraklı olan kişilere sunulan fotoğrafçılık yetenekleri daha da artacaktır. High Quality Camera olarak adlandırılan bu bileşen 12.3 megapiksel, arka aydınlatmalı ve 1.55 mikron piksel boyutlu Sony IMX477 sensörü temel alıyor.

Daha önce de resmi Raspberry Pi kamera devre kartları görmüştük, ancak onlar daha küçük boyutluydu ve daha düşük çözünürlüklü sensörler barındırıyordu. Aynı zamanda sabit odaklı lensler kullanılıyordu. High Quality Camera ise değiştirilebilir C ve CS-mount lensleri destekliyor. Ayrıca ayarlanabilir arka odak da sunuyor. Yetkili satıcılar tarafından sunulacak ilk seçenekler arasında 25 dolarlık fiyata sahip 6mm CS-mount lens ve 50 dolarlık 16mm C-mount lens de bulunuyor.

Devre kartı CS lens yuvası barındırıyor, ancak C yuva adaptörüyle geliyor. Bu sayede geniş yelpazeye yayılmış lensleri birlikte kullanmak mümkün olacaktır. Yukarıdaki örnekte devre kartının Canon 70-200mm f/2.8 lensle nasıl durduğu gösteriliyor, ancak bu tarz kullanım pek de iyi bir fikir değil gibi görünüyor.

Raspberry Pi sahipleri ev güvenlik sistemlerinden özel yapım drone kurulumlarına kadar farklı projelerde kamera modüllerini kullanıyor. Raspberry Pi Press de Pi ile yapılan kameraların kullanımıyla ilgili bir kitap hazırladı. Kitabın basılı hâli yurt dışında 10 pound karşılığı satılıyor. PDF olarak da ücretsiz indirilebiliyor.

High Quality Camera, 1 Model B’den başlayarak tüm Raspberry Pi bilgisayarlarıyla uyumlu. Daha önce çıkan 8 megapiksel kamera modülü de daha ucuz ve küçük boyutlu seçenek olarak satılmaya devam edilecek. Yeni kamera da yurt dışında 50 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı.

İLGİLİ HABERLER