Teknoloji

Raspberry Pi 5 bekleyenlere kötü haber

raspberry pi 5

Raspberry Pi CEO’su Eben Upton, pandemi ve onu takip eden tedarik zinciri sorunlarının, şirketin amiral gemisi minyatür bilgisayarını gelecek yıl güncelleme olasılığını düşürdüğünü söyledi. Upton, bu yorumlar Explaining Computers’a verdiği bir röportajda yaptı ve 2023’ü şirketi için bir “iyileşme yılı” olarak nitelendirdi.

“Gelecek yıl bir Pi 5 beklemeyin. Gelecek yıl bir toparlanma yılı.” dedi CEO. “Bence yeni bir şey sunmaya başlamadan önce bir yıl geçirmemizde, hepimizin başına gelenlerden kurtulmak için bir yıl harcamamızda haklılık var.”

Teknoloji sektörünün çoğunda tedarik zinciri sorunları olsa da, Raspberry Pi bunun özellikle yüksek profilli bir örneği olmuştur. Hem işletmeler hem de doğrudan müşteriler tarafından ürünlerine güç sağlamak için satın alınan minyatür bilgisayarları, küresel çip kıtlığı gibi pandeminin zincirleme etkileri sayesinde 18 aydır mağazalardan veya online sitelerden satın almak son derece zor oldu. Şirket, bu ticari müşterilere tedarik sağlamaya devam ederken, hobi olarak uğraşan müşterilere yönelik tedarikler zarar gördü.

Raspberry Pi 5’i şimdi çıkarmak riskler taşıyor

Upton’a göre tehlike, şirket hâlâ toparlanmaya çalışırken yeni bir ürünün piyasaya sürülmesinin, yeni cihazın üretiminin talebi karşılamak için gerektiği gibi hızlanamaması riskini içermesidir. Test kapasitesi veya paketleme gibi kaynaklar için rekabet ederek mevcut modellerin tedarikini “yamyamlaştırma” riskini bile alabilir ki, bunu bir “felaket” olarak nitelendiriyor.

CEO, “İlerlemek için nasıl göründüğümüz konusunda çok dikkatli olacağız.” diyor. Upton daha önce arzın 2023’ün ikinci çeyreğine kadar pandemi öncesi seviyelere ulaşmasını beklediğini söylemişti. Explaining Computers’a konuşan Upton, şirketin Pi 5’i gelecek yılın ikinci yarısında veya 2024’te düşünmeye başlayabileceklerini söyledi.

Bu arada durumun iyileşmeye başladığına dair işaretler var. Bu ayın başlarında şirket, tedarik zinciri kanallarında bazı iyileştirmeler yaptığını duyurdu ve meraklıların satın alması için “100.000’den biraz fazla birim” ayırabildiğini belirtti. Upton, hâlâ sıkıntılar yaşasalar da, işlerin kesinlikle geliştiğini yazdı.

Raspberry Pi’nin 2019’da Pi 4‘ü piyasaya sürmesinden bu yana üç yıldan fazla zaman geçti ve bu, şimdiden nesiller arasında büyük bir zaman boşluğunu temsil ediyor. 2024 veya sonrasına kadar bir gecikme, Pi 4 ile Pi 5 arasında dört, hatta beş yıl olabileceği anlamına geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER