DosyaManşetler

Raspberry Pi 2 hakkında her şey: Donanım detayları, Windows 10 desteği ve dahası

raspberry-pi-2-windows-10-030215

Raspberry Pi Vakfı, dün duyurusunu gerçekleştirdiği Raspberry Pi 2 ile birlikte Microsoft’un desteğini de arkasına alıyor.

Düşük maliyetli bilgisayar daha güçlü işlemci, iki kat daha fazla RAM ve ilk kez Windows’un en güncel sürümünü herhangi bir korsanlık girişiminde bulunmadan çalıştırma imkanı gibi özelliklerle güncellendi. Microsoft bu yılın sonlarına doğru Raspberry Pi 2 için ücretsiz Windows 10 versiyonu çıkaracağını duyurdu.

Bu, sadece 35 dolar karşılığında bir Windows 10 bilgisayara sahip olunabileceği anlamına geliyor. Raspberry Pi 2 ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenleri yazının devamına bekliyoruz.

Raspberry Pi nedir?

Kredi kartı boyutlarında, sadece devre kartından oluşan bilgisayar Raspberry Pi Vakfı tarafından ilk kez 2012 yılında geliştirildi. Piyasada çeşitli Raspberry Pi modelleri bulunuyor. 20 dolarlık Model A+’dan 35 dolarlık Model B+’ye kadar fiyatlar değişiyor. Bunların hepsi okul öğrencilerine temel bilgisayar bilimlerini tanıtmak ve öğretmek amacıyla tasarlandı.

raspberry-pi-2-model-b-020215-3

Model A, Model B, Model B+ gibi farklı modellerin her biri kendine özel nitelikler barındırıyor. Model A’da 256 MB RAM, tek bir USB portu bulunuyor ve ethernet portu yer almıyor. Model B ise 512 MB RAM, 2 USB portu ve ethernet portu gibi nitelikler bulunuyor. Model B+ da Model B ile aynı teknik özelliklere sahip, ancak 4 tane USB portu içeriyor.

Raspberry Pi kartını TV’ye bağlayıp bir de klavye ve fare ekledikten sonra bu kurulumu bir masaüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Hesaplama tablolarını açıp düzenleyebilir, metin yazabilir veya oyun oynayabilirsiniz. Hatta HD videoları bile oynatabilirsiniz. Raspberry Pi dünya genelindeki çocuklara bilgisayar programlamayı öğretmek gibi bir amaç taşıyor.

Aşağıdaki tanıtım videosu Raspberry Pi ve onun neler yapabileceği hakkında öğretici bilgiler içeriyor. Raspberry Pi’nin sık sorulan sorular sayfasında da ek bilgiler bulunabilir.

Raspberry Pi 2 nedir?

Raspberry Pi Vakfı 2 Şubat tarihinde Raspberry Pi’nin en yeni versiyonu, Raspberry Pi 2’yi duyurdu. 35 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunulan yeni versiyon mevcut Model B+ ile aynı fiyata ve tasarıma sahip. Ancak Raspberry Pi 2’de 6 kat daha iyi performans sunan 900 MHz dört çekirdekli ARM Cortex-A7 CPU, iki kat bellek sağlayan 1 GB LPDDR RAM bulunuyor.

raspberry-pi-2-model-b-020215-2

Bütün bağlantı noktaları aynı yerinde duruyor ve yine aynı işlevleri yerine getiriyor. Devre kartı yine 5V micro-USB güç adaptörü yardımıyla çalışıyor. Diğer nitelikler arasında orijinal Raspberry Pi ile tam uyumluluk, ARM GNU ve Snappy Ubuntu Core gibi Linux dağıtımları için destek ve Microsoft Windows 10 desteği bulunuyor.

Zaten Raspberry Pi 2’nin teknik olarak adı Raspberry Pi 2 Model B.

Raspberry Pi 2’de Windows 10 çalıştırmanın bir maliyeti var mı?

Raspberry Pi Vakfı Windows 10’un Raspberry Pi 2 uyumlu versiyonunun ücretsiz olacağını duyurdu. Sadece Raspberry Pi 2 alıp daha sonra Nesnelerin İnterneti için Windows Geliştirici Programına katılmak gerekiyor. Microsoft, Windows 10 çıkınca konuyla ilgili bildirimi kullanıcılara yapacak.

Raspberry Pi Vakfı Microsoft ile Windows 10’u Raspberry Pi 2’ye getirmek için yakın şekilde çalıştığını, ilerleyen aylarda konuyla ilgili olarak daha fazla bilgi paylaşmayı umduğunu kaydetti.

Bu, Windows’un tam versiyonu mu olacak?

Raspberry Pi 2, PC World tarafından belirtilene göre, Windows 10’un tam sürümünü çalıştırmayacak. Buna ek olarak Internet Explorer ya da Office gibi uygulamalara da erişim izni vermeyecek. Ne var ki, bu durum henüz Microsoft veya Raspberry Pi Vakfı tarafından doğrulanmadı.

Microsoft, Geliştirici Merkezi üzerinden Windows 10’un Raspberry Pi 2’yi destekleyen bir versiyonunu dağıtacağını söyledi. Ve bu işletim sistemi Raspberry Pi Maker camiasına Nesnelerin İnterneti için Windows Geliştirici Programı üzerinden ücretsiz dağıtılacak. Nesnelerin İnterneti için Windows 10 planları hakkında daha fazla detay ilerleyen aylarda bekleniyor.

Eski Raspberry Pi modellerinin sonu mu geliyor?

Raspberry Pi Vakfı, Raspberry Pi 1 Model B ve Model B+ kartlarının üretimini sonlandırmıyor. Ayrıca 20 dolarlık fiyata sahip giriş seviyesi Model A+ Raspberry Pi’nin de üretimi “şu an için” devam edecek.

Daha fazla bilgiyi nereden bulabilirim?

Raspberry Pi Vakfı’nın konuyla ilgili olarak hazırladığı blog yazısında Raspberry Pi 2 ile ilgili daha fazla bilgi bulunuyor. Ayrıca Microsoft da konuyla ilgili olarak, Pi 2 için Windows 10 hakkında da detaylar veren bir blog yazısı hazırladı. Bu iki yazı Raspberry Pi 2 hakkında daha fazla bilgi almanıza yardımcı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER