Manşetler

Quick Charge 5 ile şarj teknolojilerinde büyük sıçrama

Quick Charge 5 ile şarj teknolojilerinde büyük sıçrama

Qualcomm en yeni hızlı şarj standardı olan Quick Charge 5’i tanıttı. Bu yeni standart birtakım önemli vaatlerle birlikte geliyor. Bir akıllı telefonda 100W’ın üstünde şarj hızları, bir cihazın pilinin 0’dan yüzde 50 seviyesine sadece beş dakikada gelmesi ya da 15 dakikada tamamen şarj olması bunların arasında bulunuyor.

Şirketin en son önemli hızlı şarj standardı Quick Charge 4’ü duyurmasının üzerinden birkaç yıl geçti. Tabii ki, arada daha genişletilmiş bir versiyon olan Quick Charge 4+’ı da gördük. Ancak yeni versiyon şirket için en büyük sıçrama niteliğini taşıyor. En azından duruma şarj hızları bakımından baktığımızda bu ilerlemeyi görüyoruz.

Zaten Qualcomm da ne kadar büyük ilerleme kaydedildiğini saklamıyor. Şirket, Quick Charge 5’in Quick Charge 4’ten yüzde 70 oranında daha verimli olduğunu, aynı zamanda şarj hızının dört kata varan oranda daha yüksek olduğunu söylüyor. Üstelik buna rağmen daha eski versiyondan 10 santigrat derece daha düşük bir sıcaklıkta çalışması da söz konusu oluyor.

Anandtech’in belirttiğine göre, Quick Charge 5 mevcut PD-PPS (USB Power Delivery Programmable Power Supply) standardından, yani mevcut USB-C Güç Dağıtımı standardının bir alt kümesinden yararlanıyor. Bu, şarj süreci boyunca voltaj ve akım seviyeleri üzerinde daha yüksek kontrol imkanı sunuyor. Quick Charge 5’in avantajı ise evrensel olması, herhangi bir USB PD-PPS uyumlu şarj aksesuarı ile Quick Charge 5 destekli cihazınızı tam hızda şarj edebilirsiniz.

Quick Charge 5 ile şarj teknolojilerinde büyük sıçrama

Bir başka önemli değişiklik ise Quick Charge 5’in seri biçimde bağlanmış iki pil hücreli sistemler için 2S pil sistemleri desteği sunması. Bu sayede şarj voltajının iki katına çıkmasına izin veriliyor. Bunun karşılığında da şarj hızı yükselmiş oluyor.

Quick Charge 5 çıkış tarihi

Aynı zamanda bu standart geriye dönük uyumluluk taşıyor. Daha eski Quick Charge aksesuarları ve cihazları hâlâ yeni Quick Charge 5 destekli donanımlarla çalışabilecek. Ancak bu aksesuarların sunabildiği en yüksek şarj hızlarından yararlanmak mümkün olacak. Öte yandan USB-C PD cihazları ve iPhone’lar ise sadece USB PD tabanlı Quick Charge 4 ve üstü cihazlardan hızlı şarj avantajlarını görebilecek.

Quick Charge 5, Qualcomm’un parçalarından oluşan paketin bir parçası olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Qualcomm dünyanın en büyük işlemci ve modem tedarikçilerinden bir tanesi konumunda ve birçok şirket de mevcut ürünlerle uyumluluk için şirketin güç çözümlerini kullanıyor. Bu da demek oluyor ki, Quick Charge 5 destekli ilk cihazlar ve aksesuarlar 2020’nin üçüncü çeyreğinde çıkmaya başladığında, bu yeni standardı destekleyen birçok telefon da olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER