Teknoloji

Qualcomm’dan artırılmış gerçeklik gözlükleri için yeni referans tasarım

qualcomm xr1 smart viewer

Çip üreticisi Qualcomm, XR1 Smart Viewer adını taşıyan referans artırılmış gerçeklik gözlüğü tasarımını gözler önüne çıkardı. Gözlük, USB-C girişi üzerinden akıllı telefona veya PC’ye bağlanabiliyor. Hafif olması ve görsel açıdan bir güneş gözlüğüne benzemesi amaçlanan XR1 Smart Viewer, el takibi ve uzamsal farkındalık gibi özellikleri de beraberinde getiriyor. Referans tasarım üzerine geliştirilen ilk cihazlar 2021’in ortasında satışa sunulacak.

Odak noktasında son kullanıcılar bulunan XR1, PC ve akıllı telefonlar için “olmazsa olmaz aksesuar” şeklinde tanımlanıyor. Qualcomm, tasarımını bağımsız bir üründen ziyade tamamlayıcı bir aksesuar olarak göstermeyi tercih ediyor. Gözlükte yenileme hızı 90 Hz olan iki adet 1920 x 1080 piksel OLED ekran bulunuyor. Kamera sistemi sayesinde gerçek dünyanın üzerine sanal bir katman eklemek mümkün oluyor.

Kamera kurulumu, el takibinin de bir kontrol aracı olarak kullanılmasının önünü açıyor. Etraftaki uçakları takip etmeyi de sağlayan kamera sistemi, birden fazla PC ekranını sanal bir duvara sabitleme imkanını da veriyor. XR1’in görüş açısı ise, tıpkı diğer artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi, sınırlı. Kullanıcılara sadece 45 derecelik bir görüş açısı sunuluyor.

Lenovo, XR1 Smart Viewer üstüne geliştirdiği artırılmış gerçeklik gözlüğü ThinkReality A3’ü geçtiğimiz ay CES 2021’de duyurmuştu. ThinkReality A3, yılın ortalarında satışa sunulacak. A3, 2019 çıkışlı ve kurumsal kullanım odaklı A9’un takipçisi olarak değerlendiriliyor.

Qualcomm XR1 Smart Viewer, pek çok şirkete artırılmış gerçeklik pazarında söz sahibi olma imkanı vereceğe benziyor. Ancak bu pazara bazı büyük isimlerin girmeye hazırlandığını da unutmamak gerekiyor. Bu konuya olan ilgisini duyuran Facebook’un Ray-Ban ile birlikte bir artırılmış gerçeklik gözlüğü hazırladığı söyleniyor. Apple’ın da akıllı gözlük çalışmaları olduğu uzun süredir konuşuluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER