Teknoloji

Qualcomm NXP’yi satın almaktan vazgeçti

qualcomm

qualcomm nxpQualcomm NXP’yi satın almak yaklaşık 2 yıl önce anlaşmaya varsa da, gerekli onayların hepsi alınamadığı için bu süreç bir türlü tamamlanamamıştı. Söz konusu uzun bekleyiş, sonunda Qualcomm’u da bezdirmiş gibi görünüyor.

Mobil yonga devi tarafından yapılan açıklamada, NXP için sunulan teklifin 25 Temmuz itibarıyla geri çekildiği belirtildi. Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf’un açıklaması, söz konusu kararın Çinli yetkililerin anlaşmayı veto edeceği endişesiyle alındığını gösteriyor. Mollenkopf açıklamasında “mevcut jeopolitik ortam” nedeniyle böyle bir karar aldıklarını belirtirken, bahsedilen ortamı ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının şekillendirdiğini unutmamak gerekiyor.

Qualcomm için varılan anlaşmadan vazgeçmenin bir maliyeti olacak. Şirket, NXP’ye 2 milyar dolarlık bir ödeme yapacak. Buna ek olarak, 30 milyar dolar değerinde bir “hisseleri geri satın alma programı” başlatılacak.

Qualcomm CEO’su Mollenkopf, karara ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Qualcomm Technologies’in hızlı büyümeyi destekleme odaklı ana stratejimiz aynı şekilde devam ediyor. 2018 mali yılı için 2016 mali yılıyla kıyaslandığında yüzde 70 daha fazla olan 5 milyar dolarlık gelir beklentisiyle, gelişen bu sektörlerdeki güçlü ivmemize odaklanmayı sürdüreceğiz. Teknolojik liderliğimizin ve kararlarımızı disiplinli bir şekilde uygulamamızın hissedarlarımız için önemli değerler yaratmaya devam edeceğine inanıyoruz.”

Qualcomm NXP’yi mobil yonga pazarının ötesine açılmak için satın almayı istemişti. Şirket otomotiv, Nesnelerin İnterneti ve güvenlik pazarlarındaki etkinliğini artırmak için NXP’yi satın almaya çalışsa da, bundan sonra hedefi için farklı bir strateji izleyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER