Teknoloji

Qualcomm gürültü engelleme özelliğini ucuz kulaklıklara getirecek

qualcomm qcc514x

Qualcomm kablosuz kulaklıklar için tasarlanmış bir çift yeni Bluetooth yongasını tanıttı. Qualcomm QCC514x ve QCC304x yonga üstü sistemlerin her biri Qualcomm’un TrueWireless Mirroring teknolojisini destekleyecek. Böylelikle daha sağlam ve güvenilir bağlantı kurma imkanı sunacak. Ayrıca Qualcomm’un hibrit aktif gürültü engelleme sistemi için özel ve entegre bir donanım ve dijital asistanlar için dahili destek de içeriyor.

Qualcomm’un TrueWireless Mirroring teknolojisi telefonla bağlantıyı tek bir kulaklık topuzu üzerinden sağlıyor. Daha sonra bağlantı diğer topuza da yansıtılıyor. Böylelikle düzgün bir bağlantı için gerekli olan senkronizasyonun miktarı azaltılıyor. Eğer ana kulaklık topuzunu kulağınızdan çıkarırsanız, sistem bağlantıyı kesintisiz şekilde yansıtma yapılan topuza aktarıyor. Ayrıca sistem bir çift kulaklıkla bağlantının telefonda iki ayrı kulaklık bağlantısı yerine tek bir bağlantı olarak görünmesini de sağlıyor.

Bir diğer önemli özellik de Qualcomm’un “hibrit ANC” teknolojisi oluyor. Bu da entegre gürültü engelleme teknolojisini sunuyor. Böylelikle aktif gürültü engelleme özelliğine sahip daha ucuz kulaklıkları görmemiz mümkün olabilir. Ayrıca şirketin dışarıdaki gürültüyü içeri sızdırma şeklinde tanımladığı bir özellik de mümkün hâle geliyor. Benzer işlevleri günümüzde normal gürültü engelleme özellikli kulaklıklarda da görüyoruz.

Öte yandan Qualcomm, yeni yongaların güç verimliliğinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu da, gürültü engelleme açık olsa bile, daha iyi pil ömrü sunulabileceği anlamına da geliyor.

Daha üst seviyede olan Qualcomm QCC514x ile giriş seviyesi Qualcomm QCC304x yonga üstü sistemleri arasındaki fark ise sesli asistan entegrasyonunda yatıyor. QCC514x, sesli asistanlarda uyandırma terimi için sürekli dinleme yapmayı destekliyor. Apple’ın AirPods kulaklıklarında veya Amazon Echo Buds’da böyle özellikler bulunuyor. QCC304x’te ise sadece düğmeye basarak sesli asistanı etkinleştirme desteği bulunuyor. Yani, asistanı çalıştırmak için, seslenmek yerine kulaklıktaki bir düğmeye basmalı ya da dokunmatik alana dokunmalısınız.

Ancak Qualcomm’un yeni donanımları sayesinde sesli asistanlar ve ANC giriş seviyesindeki kulaklıklara bile girecektir. Qualcomm, tüm kablosuz kulaklıkların bu tür özellikleri sunabileceği bir dünyaya kapı açabilir. Böylelikle, sadece Apple AirPods Pro veya Sony WF1000XM3 gibi yüksek fiyatlı ürünleri kullananların ötesine de geçilmiş olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER