Teknoloji

Qualcomm ARM tabanlı Windows 10’da 64-bit uygulamaların kapısını aralıyor

qualcomm snapdragon

qualcomm snapdragon

Windows 10’u Snapdragon yonga üzerinde çalıştırmanın en büyük güçlüklerinden bir tanesi, Qualcomm’un ARM tabanlı işlemcilerinin 64-bit tabanlı uygulamaları desteklememesi oluyor. Ancak bu durum değişecek gibi görünüyor. Qualcomm, Microsoft Build 2018 etkinliğinde, ARM’de Windows için 64-bit tabanlı yazılım geliştirme araç seti (SDK) çıkardığını duyurdu.

SDK’nın erken ön izleme versiyonu en son Visual Studio 15.8 Preview 1 derlemesiyle birlikte geliyor. Bunun içinde 64-bit ARM destekli uygulamaları geliştirmeyi mümkün kılacak tüm araçlar bulunuyor. Bunun yanı sıra, Qualcomm geliştiricilerin bir emülatöre bağlı kalmaksızın, doğrudan ARM işlemcileri üzerinde doğal biçimde çalışabilecek x64 uygulamaları geliştirebileceğini söylüyor.

Qualcomm’un konuyla ilgili açıklamasında, emülasyonu mümkün kılan algoritmaların performansı optimize etmek üzere kurgulandığına dikkat çekiliyor. Bununla birlikte, uygulamaları yerelde, doğal biçimde çalıştırmanın, yeni nesil cihazlarda kullanıcılara uygulamadan en yüksek performansı ve verimi alma fırsatı sunacağı belirtiliyor.

Bu yeni yazılım geliştirme araçlarıyla birlikte, yazılımcılar Snapdragon işlemcili Windows 10 cihazları için 64-bit uygulamalar oluşturabilecek. Yine de, yazılım geliştirme araçları Asus NovaGo veya HP Envy x2 gibi cihazlarda 64-bit uygulamalarının birdenbire çalışmasını mümkün kılmayacak. Geliştiricilerin mevcut ve yeni programlarını Snapdragon cihazlarında çalışacak biçimde yeniden yazmaları gerekecek.

Şimdiye kadar 64-bit uygulama desteği ARM için Windows 10 platformunda bulunmuyordu. Bu da kullanıcıları sık kullandıkları programların 32-bit versiyonlarını yüklemeye zorluyordu. Buna rağmen, yüklenen x86 uygulamaları donanım üstünde doğal biçimde çalışmıyor, bir emülatöre ihtiyaç duyuyordu.

İLGİLİ HABERLER