Teknoloji

ProtonMail kendi kendini imha eden e-posta iletileri ve güvenli iletişim sunuyor

protonmail-150714

Devletlerin internet trafiğini takip ettiği, e-postaları okuduğuna dair haberler geldikçe güvenli e-posta istemcileri internetin gözdeleri hâline geliyor. Eski MIT bilim insanları CERN’deki bilim insanlarının danşmanlığında ProtonMail adı verilen şifrelenmiş e-posta istemcisi geliştirdiler.

ProtonMail o kadar güvenli ki, şifrenizi kaybettiğinizde yapımcıları bile size yardımcı olamıyor, çünkü hesaba erişim için tek yetkili sizsiniz. Sunucular da İsviçre’de, dünyanın en katı gizlilik güvenliği yasalarının geçerli olduğu ülkede kurulmuş. Bu da e-posta trafiğine erişmek isteyen idari kuruluşların bürokratik işlemlerle uğraşması gerektiği anlamına geliyor.

Mesajlar ProtonMail’ın sunucularında şifrelenmiş formatta saklanıyor. Diğer şifrelenmiş e-posta servislerinden fakrlı olarak veri gönderimi ve alımı da şifrelenmiş formatta yapılıyor. Bu da korsanların verinin sunucuya girişi veya çıkışı sırasında da erişimde bulunamayacağı anlamına geliyor. Sadece e-posta erişimini zor hâle getirmekle sınırlı kalmayan ProtonMail, hiçbir kullanıcı verisini tutmayarak tamamen anonim bir kullanım da sağlıyor.

Üstelik kullanıcılar mesajlara zaman sınırı koyarak sınıra erişildiğinde mesajın kendini imha etmesini sağlayabiliyor, tıpkı Görevimiz Tehlike filminde olduğu gibi.

ProtonMail dışında kalan Gmail, Hotmail gibi e-posta servislerindeki kullanıcılara e-posta iletileri gönderseniz bile şifreleme yapılıyor. Gönderimde bulunduğunuz kişiyle bir anahtar terim paylaşmanız gerekiyor. Karşı taraftaki kişi mesajı okuyabileceği bağlantıyı e-posta iletisi içinde bağlantı olarak alıyor. Tabii ki, diğer servislerdeki kullanıcılara doğrudan, şifrelenmemiş iletiler gönderme imkanı da bulunuyor.

Diğer güvenlik unsurları arasında SSL, güvenli bağlantılar, sunucu taraflı bütünlük kontrolleri, donanım seviyesine güvenlik ve OpenPGP şifreleme de yer alıyor. Gelişmiş kullanıcı düzeyinde görünen özelliklere rağmen ProtonMail’in kolay kullanımlı ve kullanıcı dostu bir kullanıcı arayüzü bulunuyor.

Bu yüksek güvenlik özelliklerinden yararlanmak isteyenler için ProtonMail’ın şu anda beta aşamasında olduğunu belirtelim. Arzu eden kullanıcılar davetiye için başvuruda bulunabilirler.

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER