Teknoloji

Elbrus-8C hesaplama hızında yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor

elbrus-8c-150714

Şu anda Rusya’da geliştirilmekte olan Elbrus-8C mikroişlemci mevcut bilgisayar yongalarının zayıf görünmesine neden olacak.

Barındıracağı sekiz çekirdekle birçok masaüstü işlemcinin çekirdek sayısını ikiye katlayacak olan Elbrus-8C aynı zamanda 64-bit desteğine de sahip olacak, böylelikle daha gelişmiş ve karmaşık görevlerin altında da kalkabileceğini gösteriyor. Ayrıca 24 nm mimarisini temel alan bu işlemci küçük bir alan kaplayacak ve çok az güç tüketecek.

Bu yılın ekim ayında üretimine başlanması planlanan Elbrus-8C gruplar hâlinde birleştirilerek 1 teraflopluk hesaplama hızlarına ulaşabilecek. Bu da şu an piyasada bulunan birçok bilgisayardan daha yüksek hıza erişilmesi anlamına geliyor.

Elbrus-8C’nin 1.3 GHz çalışma frekansına sahip olması sizi şaşırtmasın, o sahip olduğu birçok çekirdek sayesinde yeteri kadar hızlı çalışacak. 24 nm mimarisi ve 64-bit yongaları sayesinde 250 gigaflopluk hesaplama gücüne ulaşabilecek.

Bu yongalar öncelikle sunucular, iş istasyonları ve aşırı güç gereksinimine sahip olan bilgisayarları hedefliyor. Dört işlemcili ve 1 teraflop performansa ulaşabilen sunucuların 2014 sonunda gösterilmesi bekleniyor.

Elbrus-8C’nin eşsiz özellikleri arasında tek bir saat döngüsünde çekirdek başına 25 işlem gerçekleştirme yeteneği bulunuyor. Bu da ortalam saat frekansında yüksek performansın elde edilmesini sağlıyor. İşlemci uygulamaların ve işletim sistemlerin verimli çalışmasını garanti altına alacak dinamik ikili değer çeviri teknolojisi de bulunuyor.

Elbrus yongaları oldukça etkileyici görünüyor. Bu kadar yüksek işlemci gücüyle oyun oynamak, grafik işleriyle uğraşmak epey keyifli olacaktır.

İLGİLİ HABERLER