ManşetlerUlaşım

Porsche Mission E elektrikli otomobil her açıdan hızlı

porsche-mission-e-150915-1

Volkswagen Group tarafından düzenlenen basın konferansının en fazla ilgi çeken otomobillerinden bir tanesi tamamen elektrikle işleyen, dört koltuklu ve Porsche’nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en mükemmel tasarıma sahip olduğu yorumu yapılan Mission E oldu.

Mission E konseptiyle Porsche uzun menzilli sürüşe odaklanıyor, ancak bu, elektrikli otomobili sürmenin heyecanlı olmayacağı anlamına gelmiyor. Porsche, Mission E’nin 600 beygir gücü, 3.5 saniyenin altında 0-100 km/h hızlanma süresi, 250 km/h’nin üstünde maksimum hız ve “spor” modunda kullanımda toplam 500 kilometrenin biraz üstünde menzil gibi başlıca özelliklere sahip olacağının sözünü veriyor.

Yukarıdaki parametreler Tesla Model S‘in de sahip olduğu rakamlar ve anlaşılıyor ki, Porsche Mission E için referans olarak Tesla Model S’i seçmiş. Fiyat konusunda da benzer şekilde bir referans alma durumu söz konusu olabilir. En üst düzey konfigürasyon için 100 bin doların üstünde fiyat istenecek gibi görünüyor.

Porsche, Mission E’nin, 800 voltluk “Porsche Turbo Charging” sistemiyle yüzde 80 oranında şarja sadece 15 dakikada ulaşabildiğinin de altını çiziyor. Bu noktada Tesla’nın süper şarj sisteminin de ötesine geçiliyor.

Bir konsept olarak Mission E’nin doğal olarak kulağa uzak gelen bazı niteliklere de sahip olduğunu görüyoruz. OLED ekipmanlar ve göz takibi bunlar arasında yer alıyor, ancak bir tane özellik çok dikkat çekici. Arka görüş aynasına yerleştirilen bir kamera yardımıyla ruh hâli saptanıyor ve bu otomobilin gösterge panelinde gösteriliyor. Diğer bir deyişle, Porsche Mission E sürücüsüne onun nasıl hissettiğini söylüyor. Porsche, ruh hâlinin de hız veya rota gibi bilgilerle birlikte sosyal ağlar üzerinden arkadaşlarla paylaşılabileceğini dile getiriyor.

Mission E şu anda konsept aşamasında, üretim hattına ne zaman gireceği henüz belirlenmedi. Ancak görünüşe göre, ürünün yollara çıkması için yıllar boyunca beklemek gerekmeyecek.

porsche-mission-e-150915-2

İLGİLİ HABERLER