İncelemelerManşetler

Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV İncelemesi

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-18Philips televizyon pazarında uzun geçmişe sahip markalar arasında yer alıyor. Şirketin yüksek çözünürlüklü televizyonlarının üretimi 2012’den bu yana TP Vision tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak bu değişime rağmen, uzun yıllardır Philips televizyonlarda kullanılan Ambilight ortam aydınlatma teknolojisi varlığını korumuştu. Ancak hemen hemen her teknolojide görülen değişim, Ambilight’ta da kendisini gösterdi. Bu değişimin sonucunda ortaya AmbiLux çıktı. Televizyonun arkasındaki yüzeyi aydınlatan LED aydınlatma çubuklarının yerini ekrandaki görüntüyü uzatan dokuz Pico projektör aldı. Söz konusu teknolojinin kullanıldığı ilk televizyon ise 65PUS8901 oldu. Kulağa oldukça garip gelen bir teknoloji barındıran 65PUS8901, görsel açıdan ortaya “sürreal” bir gerçeklik koymayı başarıyor.

65 inç ekranlı 65PUS8901, 4K Ultra HD görüntü kalitesi sunuyor. Şu an için serisinin tek örneği olan televizyonun yanına yakında farklı ekran boyutlarına sahip seçeneklerin de eklenmesi muhtemel gözüküyor. Şimdilik “yalnız savaşçı” durumunda olan Philips 65PUS8901 4K AmbiLux 4K UHD TV’yi sizler için inceledik.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-56Bu kadar büyük bir panelin ince ve zarif olması pek beklenir bir şey değil. Ancak Philips 65PUS8901 beklenmeyeni gerçekleştirmeyi başarıyor. Televizyonun ekranının etrafını “ultra ince” olarak nitelenebilecek bir çerçeve sarıyor. Bu çerçeveye eklenen krom dokunuşu ise görsel anlamda televizyona daha şık bir hava katıyor. Televizyonun arka panelinin tamamında beyaz tercih edilmiş. 65PUS8901’in krom tel örgü şeklindeki ayakları ise televizyonun tasarımı için “havalı” sıfatının kullanılmasını sağlıyor.

Arka panelde dört adet HDMI girişinin yanı sıra SCART ve komponent terminalleri bulunuyor. Dört HDMI girişi de HDCP 2.2. standardını destekliyor. Böylelikle televizyon 4K içerik kaynaklarını destekleyebiliyor. Ultra HD Blu-ray oynatıcılarının yanı sıra, Turkcell TV+ ve Digiturk’ün 4K kutuları da Philips 65PUS8901 ile tam teşekküllü biçimde çalışabiliyor.

Bir çift stereo ses girişi barındıran televizyonda optik dijital ses çıkışı da mevcut. 65PUS8901’in giriş kadrosu Ethernet ve üç adet USB girişiyle tamamlanıyor. Televizyon Bluetooth ve çift bant Wi-Fi bağlantısını da destekliyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-47Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’de hem karasal hem de dijital uydu yayınını destekleyecek alıcılar bulunuyor. Televizyonun çerçevesinin altındaki Philips logosunun ışık seviyesi ayarlanabiliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde ışığı tamamen de kapatabiliyor.

Televizyonun Bluetooth destekli uzaktan kumandası ise oldukça ağır. Kumandanın ön tarafında tuşlar ve trackpad işlevi gören bir alan bulunurken, diğer tarafta ise fiziksel klavye yer alıyor. Kumandaya Netflix’e hızlı erişim tuşunun yerleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Mikrofon tuşu ise Google üzerinde sesli arama yapılabilmesini mümkün kılıyor. Arka tarafta bulunan klavye, televizyon aracılığıyla web’de gezinmeyi ve uygulamalar için giriş bilgilerini yazmayı büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Philips markasını taşıyan diğer Android TV işletim sistemli televizyonlarda olduğu gibi, 65PUS8901’in menüsünde de Philips tarafından YouTube, Netflix ya da Google Play Filmler gibi kaynaklardan seçilen içerikler öne çıkarılıyor. Bu sıranın hemen altında ise Philips Koleksiyonu başlığını taşıyan bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde Philips’in tavsiye ettiği çeşitli oyun ve uygulamalar gösteriliyor. Söz konusu uygulamaların altında yer alan içeriklere de bu bölümde yer verilebiliyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-32Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’de çok sayıda uygulama ön yüklü biçimde kullanıcılara sunuluyor. Philips’in bu noktada yerelleştirmeye de ayrı bir önem verdiğini belirtmek gerekiyor. YouTube, Dailymotion, Netflix, iConcerts gibi uygulamaların yanı sıra TRT, Kanal D, CNN Türk, Fanatik, Habertürk, Tivibu, Tvyo, NTV Spor, Lig TV, Digiturk Play gibi uygulamalar da televizyonda ön yüklü olarak sunuluyor. 16 GB dahili depolama alanının varlığı, televizyona Google Play Store üzerinden çok sayıda oyun ve uygulamanın yüklenmesini mümkün kılıyor. Buna ek olarak, USB girişleri sayesinde 65PUS8901 için ekstra depolama alanı oluşturulabiliyor.

Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, medya içeriklerinin oynatılması konusunda da fazlasıyla yetenekli. Televizyon yerel USB kaynaklarından ve ağ üzerinden içerik oynatabiliyor. Desteklenen codec sayısı da oldukça fazla. Yerel sunucu üzerindeki AVI, WMV, MKV, MOV ve MP4 formatındaki videolar, 65PUS8901 ile izlenebiliyor. Ses kısmında ise FLAC, MP3 ve WMA formatları destekleniyor.

Android TV platformunun varlığı, Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’nin tanıtımında ön plana çıkarılan noktalar arasında yer alıyor. Android TV’nin henüz tam anlamıyla düze oturmuş bir platform olmadığı söylenebilir. Uygulamaların işleyişinde zaman zaman problemlerle veya duraksamalarla karşılaşılabiliyor. Ancak bu sorunların zamanla hem Android TV hem de barındırdığı uygulamalar için yayınlananacak güncellemelerle çözüme kavuşturulacağı söylenebilir.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-8Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, görüntü kalitesi bakımından şirketin 4K TV serisinin ortalarında bir yerde konumlanıyor. Televizyonun ekranındaki görüntüler, ilk bakışta izleyicileri etkilemeyi başarıyor. Renkler oldukça canlı. Ancak siyah derinliği ve hareket çözünürlüğü gibi konularda 65PUS8901’in notu biraz düşüyor. Yine de, Philips Pixel Precise Ultra HD motorunun varlığı, standart görüntüleri de güzelleştiriyor.

Philips’in Perfect Natural Motion adını taşıyan görüntü özelliği, yatay gezinen titreşimleri önemli ölçüde azaltıyor. Ancak işlemci bunu yaparken görüntüye bariz ölçüde bir yapaylık kazandırıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde Perfect Natural Motion’ı kapatabiliyor. Ancak bu durumda titreşimler ortaya çıkıyor. Söz konusu titreşimlerin filmlere daha sinematik bir hava kazandırdığını belirtmek gerekiyor.

Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, kullanıcılara farklı görüntü modları sunuyor. Kişisel, Canlı, Doğal, Standart, Sinema ve Fotoğraf gibi standart modlara ISF Gündüz ve Gece modları eşlik ediyor. Görüntü modları, ekrandaki görüntüye bariz bir etki yapıyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-37Örneğin, ekranda yıldızlı gökyüzünü gösteren bir görüntü var. Sinema modun seçildiğinde küçük yıldızların belirginliği biraz azalıyor. Standart modda ise yıldızlar çok daha net biçimde görülüyor. Renk titreşiminin yüksek olduğu durumlarda ise siyah derinliği azalıyor ve gölge detayları kısıtlanıyor. Televizyona karşıdan değil de kenarlardan bakıldığında da kontrast ve renkte biraz düşüş yaşandığı görülüyor.

Televizyondaki HDMI girişleri manuel olarak Ultra HD HDR kaynaklarla birlikte kullanılabilecek biçimde ayarlanabiliyor. Kullanıcılar bağlı cihazlarının çıkışına göre UHD 4:2:0 veya 4:4:4/4:2:2 arasında seçim yapabiliyor.

4K kaynaklarından gelen içeriklerin görüntü kalitesi muhteşem. Örneğin, YouTube üzerinden izlenen 4K videolarda en ince detaylar bile gözle görülebiliyor. 4K maç yayınlarında futbolculara yapılan yakın çekimlerde ise futbolcuların yüzündeki ter damlalarını bile seçmek mümkün oluyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-6Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, henüz HDR kaynaklarıyla uyumlu değil. Ancak şirket bir güncelleme yayınlayarak HDR desteği getirme sözünü vermiş durumda.

AmbiLux, 65PUS8901’in en dikkat çekici yönleri ve en önemli pazarlama noktaları arasında yer alıyor. Televizyonun arka paneli üzerindeki yarım daire şeklindeki bölüme dokuz adet Ambilight projektörü yerleştirilmiş. Bu projektörler çok sayıda farklı görsel efekt oluşturabiliyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-38Ambilight tarzı videoya, sese, renge veya uygulamaya göre belirleniyor. Bu kategorilerin her birinde kullanıcıların karşısına farklı formatlar sunuluyor. Örneğin, Ambilight efektinin sesi takip etmesi istendiğinde Ekstrem, Kubbe, Standart, Klip, Tünel, Rahat gibi seçenekler bulunuyor. Ses tarzları ise Işıklı, Renkli, Retro, Tayf, Tarayıcı, Ritm ve Parti adı taşıyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-57 Renk tarzlarında ise Sıcak Lalar, Derin Su, Doğal Tazelik, Sıcak Beyaz ve Buz Beyazı gibi formlar bulunuyor. Bu tarzların her biri, ortaya görsel açıdan farklı bir deneyim sunuyor. Söz konusu deneyimlerin hepsinin etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Özellikle akşamları Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’in bulunduğu odanın ışıkları kapatılınca AmbiLux teknolojisinin görsel güzelliği daha net biçimde anlaşılıyor. Özellikle görsel efektlerin yoğun olduğu filmlerde veya oyunlarda, 65PUS8901 ile bambaşka bir deneyimin kapıları açılıyor. AmbiLux teknolojisinin daha net bir görsel etki bırakması için televizyon ile duvar arasındaki mesafenin maksimum 9 cm.’den fazla olmaması gerekiyor.

Philips Hue aydınlatma sistemine sahip olanlar, Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’yi de aydınlatma şemalarının içine entegre edebiliyor.

Sadece 17 mm. kalınlığındaki kasasına rağmen, 65 inç’lik Philips 65PUS8901 ses konusunda sağlam bir performans sergiliyor. 30w ses sistemi, önceden ayarlanmış çeşitli ses profilleri barındırıyor. Kişisel, Orijinal, Sinema, Müzik, Oyun ve Haberler gibi profiller, izlenen programa uygun bir ses deneyimi yaşamayı kolaylaştırıyor.

Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV türünün ilk örneği

“Türünün ilk örneği” olarak nitelenebilecek Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, AmbiLux teknolojisine sahip yeni modeller için heyecan uyandırıyor. Ekrandaki görüntünün ötesine taşan bir görsel deneyim sunan 65PUS8901, yenilikçi tasarımının da hesaba katılmasıyla birlikte standartları yukarıya çekmeyi başarıyor. Hali hazırda özellikle 4K içeriklerde fazlasıyla yüksek olan görüntü kalitesi de televizyonun artı hanesine yazılıyor. HDR güncellemesiyle görüntü kalitesinin daha da yükseleceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-44Android TV platformu, Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV kullanıcılarına akıllı telefon ve tabletlerindeki deneyimin başka bir versiyonunu yaşama fırsatını veriyor. Platformda bazı dengesizlikler olsa da, büyük ekranda daha fazla multimedya içeriğine ulaşmak için Android TV uygun bir yöntem olarak tanımlanabilir. 65PUS8901 ile web keyfi de alışılagelmişten çok daha büyük biçimde yaşanabiliyor.

Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, şirketin daha önce piyasaya sürdüğü televizyonların odak noktası olan Ambilight teknolojisinin “kaliteli” dönüşümünü gözler önüne seriyor. Dokuz projektörün eklenmesiyle AmbiLux’a evrilen teknoloji, doğru içerikle birleştiğinde mükemmel bir görsel şölen yaşatabiliyor.

philips-65PUS8901-ambilux-4k-uhd-tv-inceleme-2Projeksiyon ve 4K görüntü kalitesinin birleşebileceği, kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV, mantığa meydan okuyor. Uygun efektlerin seçilmesi durumunda 4K kalitesinde maç keyfi yaşarken, etkileyici bir görsel deneyime de şahit olunabiliyor. Fiyat etiketinde 18 bin TL civarı bir rakamın yazması, Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’yi almadan önce iki kez düşünülmesine neden olabilir. Ancak televizyonun sunduğu deneyimin şu an için eşinin olmadığını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla televizyon için cebinden yüksek bir meblağı çıkarmaya hazır olanlar, Philips 65PUS8901 AmbiLux 4K UHD TV’yi seçenekleri arasına alabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER