İncelemeler

Philips 55PUS7809/12 4K UHDTV İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

philips-55pus7809-inceleme-00009

4K Ultra HD TV’ler piyasaya girdiğinde fiyat seviyesi çok yüksekti, ancak 1-2 yıl geçmeden bu televizyonları daha makul, ödenebilir seviyelerde görmeye başladık. Tabii ki, bunda 4K TV yatırımı yapan ve ürünlerini piyasaya süren üretici sayısının ve piyasadaki ürün çeşidinin artmasının büyük payı bulunuyor. Philips TP Vision da geçtiğimiz yıl sonuna doğru 4K modellerini sergilemeye başladı, bu yıl içinde de seçeneklerini artırıyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye piyasasına giriş yapan 55 inç ekranlı 55PUS7809/12 modeli 6750 TL civarındaki tavsiye edilen satış fiyatıyla dikkat çekiyor. Hatta bazı mağazalarda bu televizyonu daha aşağı fiyat noktalarında da görüyoruz. Anlayacağınız, 4K deneyimini herkesten önce yaşamaya başlamak için cebinizden on binlerce lira çıkarmanıza gerek yok. Philips 55PUS7809/12 ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Kullanıcı Arayüzü

Philips’in 55PUS7809 modelinde karşımıza çıkan kullanıcı arayüzünü son 1-2 yıldır çıkan televizyon modellerinde görüyoruz ve değişen çok fazla şey yok. Ancak daha önce kullanıcı arayüzünün hızı noktasında yaşadığımız sorunların tekrarlanmadığını, geçişlerin daha hızlı şekilde gerçekleştiğini belirtmek gerekiyor. Ne var ki, kullanıcı arayüzü biraz karışık ve nerede ne olduğunu öğrenmek için biraz zaman geçmesi gerekiyor.

Temel ayarlar menüler altında menüler bulunacak şekilde yer alıyor. Örneğin görüntü parlaklığını ayarlamak için ayarlar, kurulum, TV ayarları, resim, gelişmiş ve kontrast seçeneklerini takip ettikten sonra ancak parlaklığı dilediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Öte yandan etiketlendirme biraz kafa karıştırıyor; kontrast ve renk gibi etiketleri birden fazla kez görüyoruz. Bunların her biri farklı şeyleri işaret ediyor. Kontrast arka ışığı simgelerken “video kontrast” ise gerçek resim kontrastını ifade ediyor.

philips-55pus7809-inceleme-00006

Sonuç olarak kullanıcı arayüzü bakımından Philips 55PUS7809 en iyilerden biri değil. Ancak televizyonu kullandıkça menü yapısını öğrenecek ve ihtiyaç duyduğunuz ayarları daha düzgün şekilde yapabileceksiniz. Neyse ki, fazla ayarla uğraşmak istemeyenler için hızlı ayar sihirbazı bulunuyor, görüntü ve ses ayarı buradan hızlı şekilde yapılabiliyor.

Ses ve Görüntü

Philips 55PUS7809 üzerinde oynatılan video klipler ve sabit fotoğraflar gösteriyor ki, bu televizyon ekranı keskin görüntüler sunuyor. Görüntü ayarları en uygun şekilde yapıldıktan sonra da yeteri kadar dengeli renkler elde ediliyor. Hareketli sahnelerde de geçişler pürüzsüz şekilde gerçekleşiyor. Beyazlar da yeteri kadar berrak ve çarpıcı görünüyor. Siyah seviyeleri de fena sayılmaz, ancak yeterince karanlık yok, bazı detaylar gölgelerde kayboluyor. Kontrast ise Philips televizyonun en zayıf halkası olarak göze çarpıyor. Açık ve koyu renkler arasındaki dönüştürme iyi şekilde yapılmadığı için ortaya dinamiklikten yoksun görüntüler çıkıyor.

philips-55pus7809-inceleme-00007

1080p Full HD Blu-ray filmlerin 4K çözünürlüğe yükseltilmesi noktasında Philips televizyon iyi performans gösteriyor. Böylelikle Full HD çözünürlüklü filmleri Full HD TV’de izlermiş gibi bir deneyim elde ediliyor. Benzer durum 1080i Full HD TV yayınlarını izlerken de geçerli. Her ne kadar bu TV kanallarının resimlerinde hafif bir pürüzsüzlük, detaylarda eksilme durumu gözlense de, sonuç olarak Full HD TV yayınlarında rahatsız edici bir durum gözlenmiyor.

Full HD TV’lerde SD yayınları izlemek bile çok keyifli değilken, 4K gibi daha yüksek çözünürlüklü bir panelde bu yayınları izlemeye çalışmak daha da arzu edilmeyen, istenmeyen bir olay oluyor. Yine de, Philips 55PUS7809’da standart çözünürlüklü yayınları izlemek o kadar da kötü bir deneyim sayulmaz. Tabii ki, detaylardan yoksun, bulanık ve gürültülü bir yayın durumu söz konusu, yine de hareketli sahnelerde geçişler iyi düzeyde ve hâlâ yeteri kadar detay gözlenebiliyor.

3D de bu TV’nin özellikleri arasında yer alıyor. Kutudan dört adet pasif gözlük çıkıyor. Pasif 3D teknolojisi sayesinde gözü yormadan 3D deneyimi yaşamak mümkün oluyor.

philips-55pus7809-inceleme-00004

Philips’in 55 inç ekranlı 4K televizyonu ses konusunda alkışı hakediyor. Arkada yer alan 25W Ambi wOOx sürücü mükemmel bas seviyelerine ve bir düz ekran TV’den beklenenden daha iyi bir orta düzey doygunluğuna sahip. Herhangi bir ses sistemine sahip olmadan da bu TV ile doyurucu film ve dizi keyfi yaşayabilirsiniz. Farklı kullanım senaryoları için sunulan ses profilleri de ihtiyaç görüyor.

Özellikler

Philips TV’lerinin alamet-i farikası hâline gelen Ambilight bu televizyonda da bulunuyor. TV’nin sol ve sağ kenarlarına yerleştirilen LED lambalar sayesinde ekranda var olan görüntünün uzantısı olacak şekilde renkler arkada kalan duvara yansıtılıyor, böylelikle görüntünün etkisi daha da artırılmış oluyor. Ayarlar arasında TV’nin arkasındaki duvarın rengini seçme de bulunuyor, böylelikle TV daha doğru renkleri arkaya yansıtabiliyor.

philips-55pus7809-inceleme-00003

Philips’in bu televizyonu ince profili ve ekran çerçevesiyle dikkat çekiyor. Böylelikle 55 inç gibi büyük boyutlara sahip olan bir televizyon bile fazla hacim kaplamıyor. Bağlantılar bakımından da bu TV epey cömert. Dört adet HDMI, üç adet USB ve birer adet SCART, komponent, dijital optik ve 3.5 mm. çıkışları 4K TV’nin arka tarafında bulunuyor. Ayrıca DVB-S girişi sayesinde uydu alıcısına ihtiyaç duymadan, çanak antenden gelen kabloyu doğrudan TV’ye bağlayarak uydu yayınlarını izleyebilirsiniz.

philips-55pus7809-inceleme-00005

Televizyonla birlikte tek bir uzaktan kumanda geliyor. Philips’in geçen yılki üst sınıf televizyonlarıyla birlikte sunulduğunu gördüğümüz, arkasında QWERTY klavyenin bulunduğu uzaktan kumanda bu Philips TV ile birlikte sunuluyor. Bir yüzü normal bir TV kumandası gibi olan, her türlü kontrolü barındıran bu kumandanın arkasında yer alan QWERTY klavye adres, kullanıcı adı, şifre girerken yararlı oluyor.

philips-55pus7809-inceleme-00011

Uzaktan kumanda sevmeyenler için Philips’in MyRemote uygulaması iş görecektir. Android ve iOS platformlarında ücretsiz olarak sunulan bu uygulama sayesinde Philips 55PUS7809’u akıllı telefon veya tabletinizle kontrol etmeniz mümkün oluyor. Ayrıca uygulama sayesinde TV ekranındaki görüntüyü tablet veya telefonun ekranına yansıtıp oradan seyredebilirsiniz.

philips-55pus7809-inceleme-00010

Smart TV uygulamaları da Philips TV’nin önemli unsurları arasında yer alıyor. Wi-Fi bağlantısına sahip olan TV üzerinden YouTube, Digiturk Play, Spotify, Lig TV, Turkcell TV, Film Box Live gibi uygulamalara erişmek mümkün oluyor. Ayrıca App Gallery üzerinden de daha fazla uygulamaya erişim sağlanıyor. Yine USB portuna bağlayacağınız parmak bellek veya harici disk üzerindeki multimedya dosyalarına erişebilir, bunları TV üzerinden açabilirsiniz.

Güç tasarrufu anlamında Philips TV’de çeşitli ayarlar bulunuyor. İlgimizi en çok çeken ise ekran kapatma özelliği oldu. Eğer TV ekranına bakmıyorsanız, ancak müzik dinlediğiniz için TV açıksa, ekranı karartarak TV’nin daha fazla enerji tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.

Sonuç

Philips 55PUS7809 ekran büyüklüğü ve görüntü performansı bakımından göz dolduran bu televizyonun kullanıcı arayüzüne alışmakta biraz zorlanabilirsiniz. Yine de, kullanıcı arayüzünün hızlandırılması memnun edici bir durum. 4K teknolojisine erken geçiş yapmak isteyenler için bu televizyon uygun fiyat noktasında bulunmasıyla dikkat çekiyor. Ancak H.265 formatını desteklememesi aşil tendonu olarak göze çarpıyor. Gelecekte 4K yayınlarının iletimi ve dağıtımı H.265 formatıyla yapılacak. Her ne kadar Philips H.265’in gelişine uzun zaman olduğunu düşünse de, H.265 tahmin edilenden daha kısa zamanda gelecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER