Teknoloji

Perseverance’ın Mars yüzeyinde araştırdığı yeşil renkli garip kaya parçası

perseverance mars kaya

Şu anda Mars’ta hummalı bir çalışma var. NASA, Ingenuity helikopterinin ilk uçuşuyla birlikte bazı olayları kaydetmek için şu anda Perseverance aracını hazırlıyor. Ingenuity helikopteri, NASA’nın Mars yüzeyinde gerçekleştirdiği ve başka bir gezegende ilk kontrollü uçuşla sonuçlanabilecek en ilginç deneylerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Ingenuity uçuş testleri için hazırlanırken, Perseverance operatörleri yakınlarda ilginç bir kaya fark etti ve bir araştırma başlattı.

NASA, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde yeşil renkli bir kaya gördü ve Perseverance’ın lazerini kayaya çevirdi. Kayanın kökenleri bir muamma ve belirtildiğine göre, misyon dahilinde görev yapan bilim insanları kayanın nereden geldiği ve nasıl oluştuğu konusunda hipotezler oluşturmakla meşgul durumda bulunuyor. Bilim insanları bu garip kayanın yerel ana kayadan ayrılan bir şey mi, çok uzaktaki bir çarpmadan kaynaklanan bir Mars parçası mı yoksa bir göktaşı mı olduğunu merak ediyorlar.

Misyon bilim insanları, kayanın yaklaşık on beş santim uzunluğunda olduğunu ve yüzeyinde Perseverance’ın kayanın bileşimini araştırdığı lazer işaretleri dizisi olduğunu söylüyorlar. Kullanılan lazer, SuperCam cihazının bir parçası. Zamanla birlikte lazer kullanılarak öğrenilen verilerin, bilim insanlarının kayanın orada bulunduğu yerde oluşup oluşmadığını veya başka bir işlemle sarılıp sarılmadığını belirlemelerine yardımcı olması umuluyor.

Araştırmacılar, kaya şu anki konumunda oluşmadıysa, kratere uzak geçmişte su ile taşınmış olabileceğine ya da bir göktaşı parçası olabileceğine inanıyor. Yüzey aracı, eski yaşam belirtileri için Jezero Krateri’ni araştırıyor. Uzak geçmişte bu alanın, derin bir göl ve nehir deltasına ev sahipliği yaptığına inanılıyor. Aracın kayayı araştırmak için kullandığı lazer, araç üzerindeki kameralar ve spektrometreler tarafından analiz edilebilen bir buharlaşmış malzeme bulutu oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER