Teknoloji

PC pazarı çip kıtlığına rağmen hız kesmiyor

huawei matebook d16 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

PC pazarı yılın ilk çeyreğini fazlasıyla iyi şekilde geçirdi. Üstelik küresel çapta yaşanan yarı iletken çip sıkıntısına rağmen bu sonuca ulaşıldı. Pazar araştırma şirketi Gartner‘ın tahminlerine göre, geleneksel PC’lerin, yani dizüstü ve masaüstü bilgisayarların sevkiyatları 2020’nin birinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 32 oranında artış gösterdi. IDC ise büyüme rakamını daha da yükseltiyor, yıldan yıla yüzde 55’lik büyüme kaydedildiğini belirtiyor. Bu, iyi bir 2020 yılı geçiren PC pazarının aynı eğilimi yeni yıla taşıdığını gösteriyor.

Her iki firma da büyümenin normal olmadığı konusunda hemfikir görünüyor. Gartner, büyümenin 2000 yılında pazarı izlemeye başladığından beri görülen en hızlı büyüme olduğunu söylüyor. IDC ise, 2020 4. çeyrekten 2021 1. çeyreğe oranla yapılan sevkiyatlardaki düşüşün 2012’den beri görülen en küçük düşüş olduğunu söylüyor. Rakamlar da etkileyici; Gartner, 70 milyonun biraz altında bilgisayarın sevk edildiğini tahmin ederken, IDC yaklaşık 84 milyon bilgisayarın dünya çapında sevk edildiğini tahmin ediyor.

Karşılaştırılan zaman aralığının 2020’nin birinci çeyreği olduğunu dikkate almak gerekiyor. O zamanlar her şey gibi PC’lerin üretimi ve sevkiyatı da zorluklarla karşılaşıyordu. Büyüme karşılaştırması kesinlikle 2021’in 1. çeyreği lehineyken, her iki firma da, çip kıtlığı olmasaydı rakamların daha da yüksek olabileceğini vurguluyor.

Intel yakında otomobiller için çip üretmeye başlayabilir

Silikon kıtlığı, kamyonlardan arabalara, konsollara ve oyun bilgisayarı bileşen pazarına kadar neredeyse her şeyi etkiledi. Apple’ın MacBook ve iPad üretimini ertelemek zorunda kaldığına dair haberler bile var. IDC, kıtlığın bilgisayar pazarında fiyat ortalamasının yükselmesine katkıda bulunduğuna ve kıtlığın yılın geri kalanında bilgisayarları edinmeyi daha da zor hale getirebileceğine dikkat çekiyor.

Ayrıca salgının muhtemelen talebi de etkilediğini ve bazı ülkelerde ufukta görülmeye başlanan normale dönmenin insanların gelecek çeyreklerdeki satın alma alışkanlıklarını etkileyebileceğini belirtmek gerekir. Talebin devam edip etmeyeceği kesin değil, ancak hem IDC hem de Gartner talebin devamlı olacağını düşünüyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER