Teknoloji

PC pazarı altı yıl sonra ilk kez büyüme işaretleri gösteriyor

idc gartner pc sevkiyatlarıPC sevkiyatları son altı yıl içinde ilk kez gerçek anlamda büyüme gösteriyor. Pazar araştırma şirketleri Gartner ve IDC‘nin her ikisi de, 2018’in ikinci çeyreğinde PC pazarının büyüdüğü yönünde sonuçlara ulaştı.

IDC, pazardaki büyümenin yüzde 2.7 olduğunu öne sürerken, Gartner ise yüzde 1.4 büyüme ile biraz daha mütevazı yaklaşım gösteriyor. IDC, ilk kez geçen yıl PC pazarının istikrar yakaladığını ve büyüme belirtileri gösterdiğini belirtmişti. Ancak Gartner ve IDC’nin PC sevkiyatlarını farklı yöntemlerle izlediğini belirtmek gerekiyor.

IDC’nin verileri Chromebook’ları kapsıyor ancak aralarında Surface Pro’nun olduğu, çıkarılabilir klavyeleri sayesinde tablet gibi de kullanılabilen Windows cihazlarını içermiyor. Gartner ise Windows tabanlı tabletleri PC olarak sayıyor, ancak Chromebook’ları ya da Windows tabanlı olmayan tabletleri dikkate almıyor.

PC pazarında geçen yıl kaydedilen büyümede Chromebook’ların dikkate değer payı olduğu söyleniyordu. Ancak Gartner’ın araştırmaları sonucunda Windows PC’lerin veya Mac’lerin de büyümeye katkıda bulunduğunu, büyümenin sadece Android tabletlere veya Chromebook’lara bağlı olmadığını görüypruz. 2012’nin ilk çeyreğinden bu yana ilk kez yıldan yıla PC sevkiyatlarında artış görülmüş oluyor.

Windows 10 iş bilgisayarları büyümede dikkate değer paya sahip gibi görünüyor. Gartner’ın baş analisti Mikako Kitagawa, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 2018’in ikinci çeyreğinde kaydedilen PC sevkiyat büyümesinin kurumsal pazardan gelen talebe bağlı olduğunu, bunun da bireysel tüketici segmentindeki düşüşü telafi ettiğini kaydetti. Kurumsal segmentte PC momentumunun geride kalan iki yıl içinde, Windows 10 için gerçekleşen değişim dalgasının sönmesiyle birlikte azalacağını da sözlerine ekledi.

IDC de kurumsal segmentin öncülük ettiği yenilenme döngüsünün sevkiyat artışına yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. IDC’de araştırma yöneticisi olan Jay Chou, geleneksel PC’lerin birçok kullanım senaryosu için varsayılan cihaz olmamasına rağmen, pazarın PC kullanım deneyiminin evrilmesi ve gelişmesiyle birlikte dayanıklılık belirtileri gösterdiğini vurguladı.

HP, Lenovo, Dell, Apple ve Acer’ın her biri geride kalan çeyrekte PC segmentlerinde büyüme kaydetti. Rakipler ise zayıflamaya devam etti. En büyük beş üreticinin, PC satışlarının yıllar süren düşüşten sonra denge kazanma belirtileri göstermesiyle birlikte pazarda baskın olmaya devam edeceği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER