Manşetler

PC pazarı 2013’e tarihin en sert düşüşüyle başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Araştırma şirketi IDC tarafından açıklanan son rakamlar işlerin PC endüstrisi için pek iyi gitmediğini gösteriyor. IDC 2013’ün ilk çeyreğinin PC pazarı için ”bir çeyrekte yaşanan en sert düşüş”e sahne olduğuna dikkat çekti. PC sevkiyatları 2013’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.9’luk düşüşle 76.3 milyona geriledi. PC endüstrisi 2012’yi de sevkiyatlarda yüzde 6.4’lük bir düşüşle kapatmıştı. IDC’nin açıkladığı son rakamlar PC endüstrisinin sevkiyatlardaki düşüş serisini dört çeyreğe çıkardı.

pc-windows8-110113

IDC tarafından yapılan değerlendirmede nispeten düzelen ekonomik koşullara ve Windows 8 ile yüklü gelen yeni PC’lere rağmen, sevkiyatların tüm bölgelerde gözle görülür bir biçimde düştüğü ifade edildi. Windows 8’in yayınlanmasının pazara beklenen dopingi yapmadığını belirten IDC, Microsoft’un yeni işletim sisteminin pazarı yavaşlattığını öne sürdü. Bu rakamlara Windows 8 pazarının önemli bir kısmını oluşturan tablet ve melez cihazların dahil edilmediğini belirtmekte fayda var.

Amerikan pazarındaki düşüşün küresel ortalamanın üzerinde olduğunu belirten IDC, pazarın bir yıl öncesine göre yüzde 12.7, 2012’nin son çeyreğine göreyse yüzde 18.3 oranında küçüldüğünü belirtti. ABD’de 2013’ün ilk çeyreğinde 14.2 milyon PC satılırken, bu rakamın 2006’nın ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviye olduğu ifade edildi.

Üretici kısmında bir önceki yıla göre kayıp yaşamayan tek şirket Lenovo oldu. Çinli üretici sevkiyatlarını 2012’nin ilk çeyreğiyle aynı seviyede tutmayı başardı ve ikinci sıradaki yerini korudu. İlk beş sıranın Lenovo dışındaki sakinleriyse küresel düşüşten paylarına düşeni aldı. Birinci sıradaki HP’nin sevkiyatları yüzde 23.7 oranında düşerken; Dell yüzde 10.9, Acer yüzde 31.3, ASUS ise yüzde 19.2’lik kayıp yaşadı. Apple’ın sevkiyatı da 2012’nin ilk çeyreğine göre yüzde 7.5 geriledi. PC endüstrisinin kritik bir kavşağa yaklaştığını söyleyen IDC, Microsoft’un PC pazarını yeniden şekillendirmesi için ciddi adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

İlgili >> IDC

İLGİLİ HABERLER