Eğlence

Paul McCartney, The Beatles’ın son şarkısını yapay zekâ ile tamamlıyor

paul mccartney

Yapay zekâ ve müziğin ilişkisi sadece kaçak şarkılar için vokal oluşturmaktan ibaret değil. BBC Radio 4’e konuşan efsane müzisyen Paul McCartney, John Lennon tarafından kaydedilen bir demoyu The Beatles’ın son şarkısına dönüştürmek için yapay zekâyı kullandığını açıkladı. Teknoloji, bitmiş bir besteye karıştırılabilecek “saf” bir versiyon elde etmek için Lennon’ın sesini “ayıklamaya” yardımcı oluyor. McCartney, şarkının bu yıl içinde yayınlanacağını belirtti.

McCartney şarkının adını söylemese de, bahsi geçen eserin “Now and Then” olduğu tahmin ediliyor. Lennon’ın şarkıyı 1978’de McCartney için kaydettiği belirtiliyor. The Guardian’ın haberinde ise bu şarkının da “Free As A Bird” gibi yeniden birleşme şarkılarından biri olarak değerlendirdiği, ancak çok ham olan şarkının o zamanlar hayatta olan bir diğer grup üyesi George Harrison tarafından veto edilmesi ve kaydın pek kaliteli olmaması nedeniyle yayınlanmadığı bilgisi yer alıyor.

Now and Then’in yayınlanması konusunda ilham veren ise Disney+’ta yayınlanan The Beatles belgeseli Get Back’te diyalog editörü Emile de La Rey’in yaptığı çalışma oldu. Yapay zekâ sayesinde Emile de la Rey, The Beatles şarkılarındaki vokalleri enstrümanlardan ve diğer seslerden ayırmıştı. McCartney’e göre, bu tarz teknolojiler şarkı üretmek için “bir tür esneklik” sağlıyor.

Paul McCartney daha önce yapılmamış bir işe imza atıyor

Müzik şirketleri ve yapay zekâ ilişkisinin şimdiye kadar pek iyi olmadığı söylenebilir. Şirketler özellikle telif hakkı çatışmaları nedeniyle yapay zekâya pek sıcak bakmıyor. İçerik oluşturucular, yapay zekâ algoritmalarını ünlü isimlerin hiç söylemedikleri şarkıları söylemesi için kullanıyor ve bu da pek iyi reaksiyon almıyor.

Ancak Paul McCartney farklı bir işe imza atıyor. Normal şartlar altında yayınlanamayacak bir şarkıyı kurtarmak için yapay zekâdan yararlanıyor. McCartney’in bu hamlesinin başka isimler tarafından da takip edilmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER